Entäpä, jos tavallisuus olisikin uusi musta?

Miksi tavallisuus ei ole hohdokasta? Riittääkö tavallisuus työyhteisössä?

Jäin hieman uteliaana kuuntelemaan kahden naisen keskustelua bussipysäkillä. He tervehtivät iloisesti toisiaan ja olivat selvästi innoissaan toistensa kohtaamisesta. Tervehdysten jälkeen vaihdettiin niitä perinteisiä kuulumisia, joihin molemmat vastasivat kuin automaattisesti - ei kuulu mitään ihmeellistä, ihan tavallista vaan. Työt, vapaa-aika, perheasiat ja muut tapahtumat nivottiin todella nopeasti tähän "ei mitään erikoista, tavallista vaan" kategoriaan. Mikä yleensä edes määrittää tavallisuuden, sillä jokin asia voi olla toiselle tavallista ja toiselle puolestaan hyvin erityistä.

Bussi tuli ja jäin pohtimaan, miksi tavallisuus ei ole ollenkaan ihmeellistä tai saati wau-efektin laukaisevaa? Miksi se ei ole kiinnostava puheenaihe

Tavallisuus ei siis ole huudossa, se ei ole kiinnostavaa eikä se herätä mielenkiintoa. Tavallisuus kuulostaa siis ankealta, josta ei mielellään edes puhuta. Paitsi silloin, kun on saatu viettää kuuma kesä ja kaivataan rutiineja ja tavallista arkea, johon kuuluu juurikin ne tavalliset asiat.

Työyhteisössä tavallinen on parhaillaan erinomaista

Työyhteisössäkään tavallisuus ei ole tavoitteena, eikä se ole asia, mitä varten johdamme ja valmennamme. Peräänkuulutamme huippusuorituksia ja itsensä ylittämistä ja jopa uusia temppuja. Miksi emme joskus kokeilisi tehdä asioita ihan vaan tavallisesti? Miksi se ei olisi tarpeeksi hohdokasta?

Miksi ei voisi olla tyytyväinen tavalliseen päivään, jossa on saanut aikaan ihan tavallisia asioita, tavallisessa tahdissa. Usein perusasioiden äärellä oleminen on kuitenkin se kaikkein tärkein asia.

”Tavallinen tekeminen ja suoriutuminen riittää, kun sen tekee hyvin ja kenties välillä ylittää tavallisuuden, tuunaamalla sitä erinomaiseksi.”

Tavallisten asioiden tekijät ovat työyhteisömme aarteita. He ovat niitä arjen sankareita, jotka tavallisuudellaan pitävät huolta siitä, että perusasiat pyörivät ja rullaavat. Johtamismielessä he saavat varmasti aivan liian vähän tunnustusta ja huomiota, vaikka syytä olisi. He tuovat turvallisuutta ja vakautta työyhteisöömme.

Tavallisuus on elämää – ja se riittää

Tulkoon siis tavallisuus myös työyhteisöihin. Olkoon myös niin, että on todella ok tehdä tavallisia työtehtäviä tavallisille asiakkaille tai johtaa tavallisia ihmisiä, ilman sirkustemppuja.

Me DNA:lla uskomme, että tavallisuus on tärkeä osa elämää. Tavallisuus on hyvä asia, sillä se on toisten huomioimista, hyvää palvelua, kehittymistä, välittämistä, tiimityötä ja iloitsemista - ihan siis tavallisia asioita. Me tavalliset ihmiset riitämme ja meidän tavallinen elämä on arvokas ja tärkeä.

Avainsanat:

vastuullisuus hyvinvointi työilmapiiri työpaikat Vastuullisuutta ja huolenpitoa Teknologiaa ja tekoälyä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

5/2023 Julia Arko

Yhdessä yhdenvertaisemman työelämän puolesta

Yrityksillä on vaikutusta ja vastuuta yhteiskunnallisesti – ja tärkeän asian puolesta myös kilpailijat voivat tehdä yhteistyötä vaikuttaakseen mahdollisimman paljon positiiviseen muutokseen.
5/2023 Samu Malmelin

Asiantuntijoiden vinkit vanhempien yleisimpiin huolenaiheisiin koskien lasten puhelimen käyttöä

Asiantuntijat antavat vinkkejä, miten rajoittaa ruutuaikaa ja varmistaa puhelimen turvallinen käyttö.
5/2023 Samu Malmelin

Digilaitteeton aika on hyväksi lapsen kehitykselle ja kasvulle – huomiota tulee kiinnittää lapsen oikeanlaiseen digilaitteiden käyttöön

Vanhempien tehtävä on varmistaa lapselle turvallinen kasvuympäristö – myös digimaailmassa.
5/2023 Samu Malmelin

Näin saat netin toimimaan myös mökillä

Mökkeillessäkin on kiva nauttia toimintavarmasta nettiyhteydestä