Blogit

DNA oli mukana maailman suurimmassa etä-TET-jaksossa – linjoilla yli 6 000 uteliasta nuorta

Talous ja nuoret (TAT) järjesti marraskuun lopulla maailman suurimman etänä pidettävän työelämään tutustumisjakson, johon oli ilmoittautunut yli 6 000 nuorta ympäri Suomen. Viikon mittaisen netissä toteutettavan jakson aikana nuoret tutustuvat 22 eri työnantajaan ja niiden uramahdollisuuksiin. DNA oli mukana palvelualojen päivässä torstaina, 24. marraskuuta.

Etä-TET-jakson taustalla on TATin Tulevaisuusraportti, jonka mukaan 60 % nuorista haluaisi, että kouluissa kerrottaisiin enemmän työelämästä. DNA:n osuus kesti noin 1,5 tuntia ja se toteutettiin suorana lähetyksenä. Tilaisuuden vetivät viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Vilhelmiina Wahlbeck, rekrytointiasiantuntija Jannika Haavisto ja DNA Kaupan myyjä Berkan Daltaban, joka on syksyn aikana tullut tunnetuksi nuorten suosimassa TikTok-sovelluksessa osallistuttuaan palkka-avoimuutta käsitelleeseen trendiin. Myös Iltalehti ja Me Naiset tekivät aiheesta artikkelit.

Puolentoista tunnin kuluessa nuoret kuulivat DNA:sta yrityksenä ja työnantajana, sukelsivat myyntityön saloihin ja saivat lyhyen mutta hyvin konkreettisen työnhakuvalmennuksen. Tilaisuus ei ollut pelkkää keskustelun seuraamista, vaan TET-osallistujat voivat kommentoida käsiteltyjä aiheita chatissa. Kysymyksiä tulikin laidasta laitaan, ja ne käsittelivät niin inflaatiota, ilmastonmuutosta, datan käyttömääriä, myyntityön palkkausta, työllistymismahdollisuuksia kuin myös keskustelijoiden lempi pelikonsoleita ja uratarinoita.

”Ahkera, sanavalmis ja halukas työskentelemään asiakkaiden ja asioiden eteen”, Daltaban kuvasi hyvää myyjää kertoessaan työstään Ison Omenan DNA Kaupassa.

Mukana keskustelussa olivat  DNA Kaupan myyjä Berkan Daltaban ja DNA:n viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Vilhelmiina Wahlbeck.

Hän pääsi kertaamaan myös TikTok-julkisuuttaan ja paljasti kuukausiansioidensa vaihtelevan 4 500 ja 9 000 euron välillä, aivan kuukaudesta riippuen. Keskimäärin palkka on noin 6 000 euroa kuussa. Palkka-asian läpikäynnin myötä keskustelu kysymykset ja keskustelu kääntyivät Daltabanin menestyksen saloihin. 

”Ehkä se salaisuus on siinä, että olen aina valmis oppimaan uutta. Monet ammattilaiset luulevat jo olevansa parhaita versioita itsestään, mutta aina voi kehittyä. Minä luen kirjoja, kuuntelen podcasteja, olen ahkera ja opin myös kokeneemmilta myyjiltä”, Daltaban pohti.

Mikä tekee työstä mielenkiintoista?

Nuoret esittivät tilaisuuden edetessä lukuisia kysymyksiä DNA:n työkulttuurista, koulutusvaatimuksista, työmahdollisuuksista, kesätöistä ja harjoitteluista. Wahlbeck, Haavisto ja Daltaban pysähtyivät etenkin yhden kysymyksen äärelle: Mikä tekee työstä mielenkiintoista?

”Hauska porukka, hyvät ihmiset, innostava työ. Ihminen viettää ison osan elämästään töissä, joten kannattaa miettiä, kenelle sen ajan antaa. Kyllä sitä itsekin on kokeillut kaikenlaisia hommia. Ymmärsin esimerkiksi jo nuorena, että tarjoilijana olen todella huono”, Wahlbeck kertoi.

Tilaisuuden aikana katsojat saivat esittää kysymyksiä vapaasti chatissa.

Daltaban nosti esille hyvän työympäristön ja työkavereiden keskinäisen yhteistyön merkityksen. Hän piti myös tärkeänä sitä, että töissä ja töiden ulkopuolella pystyy toisinaan rentoutumaan. Hän huomautti, että myyjän työssä pystyy vuorosuunnittelun kautta järjestämään itselleen myös helposti vapaita.

Kysymys koulutuksesta sai osallistujat kertaamaan omia oppivuosiaan. He olivat yhtä mieltä siitä, että erilaiset työelämän ovet voivat aueta hyvin erilaisilla tutkinnoilla. Toisinaan riittää ammattikoulu tai lukio, joskus vaaditaan korkeakouluopintoja.

”Kyllä se on niin, että lopulta työ opettaa. Uteliaisuus ja kiinnostus ovat tärkeintä. Itse kuitenkin opiskelen jatkuvasti myös työn ohella ja kannustan kaikkia etsimään itseään kiinnostavia aloja ja asioita”, Wahlbeck kertoo.

Tilaisuuden lopuksi Jannika Haavisto piti nuorille työnhakukoulutuksen ja kertoi vielä rekrytoijan roolista isossa organisaatiossa. Myös hän muistutti jatkuvan itsensä kehittämisen tärkeydestä.

”Yhteiskunta muuttuu ja maailma muuttuu. Kuten myyjämme Berkan sanoi, jos luulee olevansa nyt maailman paras myyjä, eikä aio enää kehittyä, siellä huipulla tuskin pysyy kauaa.”

Tilaisuuden juonsi DNA:n rekrytointiasiantuntija Jannika Haavisto.


Avainsanat:

Vastuullisuutta ja huolenpitoa Töitä ja oppimista

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

4/2024 Artikkelien toimitus

Kyllä, sinua voidaan salakatsella läppärisi kamerasta – tarkista nämä 5 yleistä tietoturvaväitettä!

3/2024

Älä menetä rahojasi pankkitunnushuijauksessa – tunnistaudu mobiilivarmenteella

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen