Digimenestyksen takana ovat ihmiset

Teknologiaosaamisen lisäksi tarvitaan uudenlaista johtajuutta, joka perustuu kannustamiseen ja valtuuttaa tiimit toimimaan itsenäisesti.

Vuosittainen Digimenestyjä­tutkimus mittaa kuutta eri ulottuvuutta: digitaalinen markkinointi, digitaalinen tuotekokemus, verkkokauppa, sähköinen asiakkuus, mobiilikokemus ja sosiaalinen media. Tänä vuonna DNA arvioitiin Pohjoismaiden menestyneimmäksi yritykseksi  tällä saralla. Emme kuitenkaan olleet paras missään kategoriassa, vaan päädyimme ykkössijalle, koska olimme tasaisen vahvoja kaikissa tekemisen lajeissa. 

Voisin luetella kaikkia niitä teknologiakyvykkyyksiä, joita olemme rakentaneet viime vuosina. Toteaisin, että kyllä atk-hommilla on saatu paljon aikaan. Mutta en tee niin. 

Haluan nostaa esiin toisen, mielestäni tärkeämmän näkökulman. Luin Eveliina Salosen kirjan ”Intuitio ja tunteet johtamisen ytimessä”  ja oivalsin merkittävän tekijän digimenestyksen taustalla. Väitän, että meidänkin onnistumisen takana on kyky rakentaa psykologista pääomaa. 

Mitä psykologinen pääoma sitten oikein on? Sosiaalipsykologian tohtori Fred Luthans on tutkinut aihetta  vuosituhannen alusta ja sen vaikutukset yrityksen tuottavuuteen ovat merkittävät. Psykologisella pääomalla tarkoitetaan optimismin, resilienssin, itseluottamuksen ja minäpystyvyyden määrää yrityksessä. Kaikella tällä on selkeä vaikutus työhyvinvointiin, tiimien sitoutumiseen ja suoriutumisen. Vastaavasti alhainen psykologinen pääoma vaikuttaa kyynisyyteen, stressiin, ahdistuneisuuteen ja aikeisiin vaihtaa työpaikkaa. 

Digimenestys vaatii uuden ajan johtajuutta läpi organisaation. Yrityksissä, joissa on oivallettu nykyaikainen johtaminen, valtuutetaan tiimejä ratkaisemaan ongelmia, tekemään päätöksiä sekä annetaan tilaa ja resursseja asioiden eteenpäin viemiseen. Hyvä johtaja tunnistaa tiiminsä jäsenten kyvyt ja tarpeet sekä mitoittaa ja suuntaa oman toimintansa sen mukaisesti. Hän kuuntelee, myötäelää, rohkaisee, tukee ja kannustaa. 

Mutkaton vuorovaikutus ja toisten ihmisten kohtaaminen ilman muodollista valtaa on tämän päivän vaatimus menestymiselle. Sosiaalisesti älykäs tiimi, jossa kaikki arvostavat toisiaan ja ymmärtävät toistensa roolin, ratkaisee monimutkaisia haasteita ja luo yritykselle kilpailuetua. Vastaavasti ylimielisyys vähentää työntekijöiden sitoutumista. Ihmisten väheksyminen koituu yrityksen vahingoksi, sillä se vähentää ketteryyttä ja heikentää riskienhallinnan laatua. 

Uuden ajan johtajat tiedostavat tilanteen ja ovat jo aloittaneet organisaationsa psykologisen pääoman rakentamisen. Teknologiaosaaminen on tietysti tärkeää, mutta motivoituneet ja osaavat ihmiset ratkaisevat pelin. 

Avainsanat:

uusi työ Töitä ja oppimista

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

10/2021 Samu Malmelin

Mikä on identiteettivarkaus? – 6 + 1 vinkkiä tältä suojautumiseen 

Vain muutaman tiedon vääriin käsiin joutuminen voi johtaa identiteettivarkauteen.
10/2021 Artikkelien toimitus

Taloyhtiönetti on nyt satakuntalaisten huulilla – taloyhtiön ja isännöitsijän saumaton yhteistyö ratkoo nettiongelmat

Mitä jos video tökkii ja ääni katoaa kaukaisuuteen? Netin kanssa tappelemisesta on tullut jo monelle liiankin tuttua esimerkiksi videopelejä pelatessa tai etäpalavereissa.
10/2021 Samu Malmelin

Vinkit, joilla luonto ja oma lompakko kiittävät – näin vähennät laitteittesi sähkönkulutusta 

Turhasta energiankulutuksesta nipistäminen ei ole keneltäkään pois.
10/2021 Jarno Haikonen

Onko työsi puuhastelua vailla tuloksia? Kolme keinoa tilanteen korjaamiseksi

Hyvä ei synny yksittäisistä onnenkantamoisista, vaan pitkäjänteisestä ja tavoitteellisesta tekemisestä.