Asokodit suojaa talotekniikan hakkereilta Tosibox-ratkaisulla

Kun kiinteistön lämmityksen ja ilmanvaihdon kaltainen talotekniikka viedään etähallintaan ja etävalvontaan, tietoturvaa ei saa unohtaa. Muuten hakkerit pääsevät aiheuttamaan ikävyyksiä. Turvallisuuden takaamiseksi Asokodit, Suomen neljänneksi suurin asuinkiinteistöjen omistaja, käyttää DNA:n kiinteistöliittymiin yhdistettyä Tosibox-ratkaisua.

Asokodeilla kaikki kiinteistöautomaation etähallintakohteet ympäri Suomea on suojattu Tosibox-teknologialla. Syksyyn 2019 mennessä Asokodeilla oli kytkettynä suojattuun etähallintaan toistasataa kohdetta eli käytännössä kaikki kerrostalokiinteistöt.

"Julkisuudessa oli kerrottu, kuinka kiinteistöautomaation laitteisiin kohdistuu hyökkäyksiä. Siksi meidän täytyi keksiä turvallinen tapa saada yhteydet hoidettua. Löysimme Tosibox-ratkaisun, joka on ollut erinomainen. Se on suojattu vpn-yhteys ja käytännössä fyysinen lukko kiinteistössä ja fyysinen tai digitaalinen avain tietokoneella", Asokotien kiinteistöpäällikkö Teemu Jalomäki kertoo.

Tosibox on kustannustehokas, laitteistopohjainen tietoturvaratkaisu DNA:n kiinteistöasiakkaiden talotekniikan varmistamiseksi. Tosiboxin teknologia luo täysin turvallisen etäyhteyden kiinteistöautomaation laitteisiin, joita voi hallita ja valvoa etänä mistä päin tahansa maailmassa. Yhteyteen pääsee käsiksi vain valtuutetuista laitteista.

Etähallinta kannattaa, mutta edellyttää vahvaa suojausta

Asokotien kiinteistöissä etähallinta on otettu käyttöön sitä mukaa kuin niissä on uusittu kiinteistöautomaatio. Etähallinnan ja etävalvonnan piiriin voidaan viedä muun muassa lämmitys, ilmanvaihto, valaistus, ovien lukitukset ja ajastukset, taloyhtiösaunat. Minkä takia etähallinta kannattaa toteuttaa?

"Etähallinnan ansiosta teknisen huollon ei enää tarvitse käydä talossa paikan päällä muuttamassa esimerkiksi lämmityksen, ilmanvaihdon tai valaistuksen asetusarvoja. Kaikki säädöt voi tehdä etänä. Lisäksi on hyvin tärkeää, että etävalvonnan ansiosta pystymme ylipäänsä reagoimaan välittömästi talotekniikan ongelmatilanteisiin, koska olosuhteet voivat muuttua nopeasti", kiinteistöpäällikkö Teemu Jalomäki sanoo.

Kiinteistöautomaation etähallinta säästää vaivaa ja kustannuksia. Tämä hyödyttää myös Asokotien asukkaita, koska säästö erityisesti energiakuluissa mahdollistaa matalamman vastikkeen. Asukkaiden kannalta etävalvonta merkitsee myös parempaa asumisviihtyvyyttä, kun Asokodit pystyy esimerkiksi huolehtimaan, ettei asunnoissa ole liian kuuma tai kylmä.

"Olemme saaneet olosuhdereklamaatioiden määrän putoamaan selkeästi", Teemu Jalomäki kertoo.

Etähallinnassa on kuitenkin tiedostettava riskit. Kiinteistöautomaation laitteet tarvitsevat huolellista suojausta.

"Kiinteistöautomaatio ilman suojattuja yhteyksiä on sama kuin tietokone ilman virustorjuntaa ja palomuuria. Silloin olisi iso riski, että joku bittinikkari tunkeutuu järjestelmiin, pysäyttää lämmityksen tai sotkee kaikki asetukset", Jalomäki kertoo.

Tosibox on helppo, edullinen ja laiteriippumaton

DNA:n kiinteistöliittymiin lisäpalveluna saatavassa Tosibox-ratkaisussa on Asokotien kokemuksen mukaan useita hyviä ominaisuuksia.

"Tosibox on erittäin turvallinen ja kohtuullisen edullinen. Se on myös helppo ottaa käyttöön ja kytkentä kohteessa on yksinkertaista. Käytettävyyden kannalta on kätevää, että voimme hallita saman käyttöliittymän kautta kaikki kohteet", Teemu Jalomäki toteaa.

Tosiboxin valtti on myös laiteriippumattomuus. Näin se sopii varmasti käyttöön minkä tahansa valmistajan kiinteistöautomaation kanssa.

Asokodit on ulkoistanut kiinteistöautomaation valvonnan Caverionille, joka on erikoistunut kiinteistöjen elinkaaren hallintaan. Caverion on rakentanut Tosiboxin vahvaa suojaa hyödyntävän tekoälyratkaisun, joka hälyttää, jos jossakin kiinteistössä on tapahtunut muutos esimerkiksi kohdekohtaisissa asetusarvoissa.

"Huoltomies on voinut käydä muuttamassa asetusarvoja jostain syystä, esimerkiksi asukkaiden palautteen vuoksi. Valvomo saa aina tietää tästä ja voi tarkistaa, onko tehty muutos varmasti aiheellinen", kiinteistöpäällikkö Teemu Jalomäki sanoo.

Tosibox-teknologian hyödyt taloyhtiölle

  • Mahdollistaa kiinteistöautomaation turvalliset etäyhteydet
  • Helppo ottaa käyttöön, yksinkertainen kytkentä
  • Riippumaton kiinteistöautomaation laitteista
  • Mahdollistaa kiinteistöautomaation huollon ja valvonnan ulkoistamisen
  • Parantunut palvelutaso asukkaille

Asokodit

Asokodeilla on hallinnassaan noin 17 000 huoneistoa noin 700 kohteessa 31 paikkakunnalla eri puolilla Suomea.

Lue lisää Tosiboxista: dna.fi/tosibox

Avainsanat:

teknologia

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

5/2023 Julia Arko

Yhdessä yhdenvertaisemman työelämän puolesta

Yrityksillä on vaikutusta ja vastuuta yhteiskunnallisesti – ja tärkeän asian puolesta myös kilpailijat voivat tehdä yhteistyötä vaikuttaakseen mahdollisimman paljon positiiviseen muutokseen.
5/2023 Samu Malmelin

Asiantuntijoiden vinkit vanhempien yleisimpiin huolenaiheisiin koskien lasten puhelimen käyttöä

Asiantuntijat antavat vinkkejä, miten rajoittaa ruutuaikaa ja varmistaa puhelimen turvallinen käyttö.
5/2023 Samu Malmelin

Digilaitteeton aika on hyväksi lapsen kehitykselle ja kasvulle – huomiota tulee kiinnittää lapsen oikeanlaiseen digilaitteiden käyttöön

Vanhempien tehtävä on varmistaa lapselle turvallinen kasvuympäristö – myös digimaailmassa.
5/2023 Samu Malmelin

Näin saat netin toimimaan myös mökillä

Mökkeillessäkin on kiva nauttia toimintavarmasta nettiyhteydestä