Blogit

Apua, puhelimeni varastettiin – mitä tehdä ensimmäisenä?

Olin viettämässä iltaa ystävieni kanssa Helsingissä, mutta hieman keskiyön jälkeen hauskanpito loppui kuin seinään. Tanssilattialla yritin kaivaa esille puhelintani käsilaukustani, mutta sainkin huomata, ettei se enää ollut siellä! Kolme kertaa ällistyneenä laukkuni tutkittuani pystyin vihdoin uskomaan puhelimeni olevan kadonnut.

Ystäväni yritti heti soittaa puhelimeeni, mutta puhelu meni suoraan vastaajaan. Puhelin oli siis suljettu, mikä viittasi varkauteen. Allapäin ja hiukan järkyttyneenä lähdin taksilla kotiin ja kaivelin vielä epäuskoisena laukkuani, jos se jotenkin ihmeen kaupalla olisi ilmestynyt takaisin sinne. Pohdin myös mitä kaikkea pitikään hoitaa varastetun puhelimen takia ja väsyneenä lista tuntui loputtomalta.

Olin kuullut ystäviltäni aiemmin vastaavia tarinoita puhelimen varastamisesta baarissa. Vasta nyt oikeasti ymmärsin, miten ikävä tunne se onkaan, kun menettää niin tärkeän ja henkilökohtaisen asian kuin oma puhelin. Olo on yllättävän avuton ilman puhelinta. Kuitenkin tästä varkaudesta oppineena kehotan vastaavaan tilanteeseen joutuvaa haukkaamaan henkeä ja rauhoittumaan – kyseessä on kuitenkin vain puhelin.

Tästä yhdestä, ja onneksi ainoasta, kohdalleni osuneesta varkaudesta viisastuneena kokosin muistilistan, mitä kaikkea kannattaa tehdä, jos puhelimen varkaus osuu omalle kohdallesi ja toisaalta, miten siihen voi ennalta varautua.

Mitä kannattaa tehdä puhelinvarkauden tapahduttua:

  • Heti ensimmäiseksi kannattaa sulkea liittymä. Liittymän sulkeminen onnistuu joko soittamalla oman operaattorin asiakaspalveluun tai operaattorin nettisivuilla omalla käyttäjätilillä. Liittymän saa takaisin auki, jos puhelin löytyykin myöhemmin.
  • Jos olet kytkenyt puhelimeesi päälle paikannustoiminnon, kannattaa yrittää sen avulla paikantaa puhelin. Paikannustoiminnon avulla voit nähdä laitteen sijainnin kartalla hyvinkin tarkasti. Yleensä ammattimaiset varkaat kytkevät puhelimen heti pois päältä eikä paikannustoimintoa pysty tällöin hyödyntämään.
  • Etätoimintojen avulla voi lukita laitteen ja ruudulle voi asettaa oman viestin tai vaikkapa numeron, johon puhelimen löytäjä voi soittaa. Esimerkiksi Applen laitteet saa lukkoon Kadonnut-tilan  avulla. Mikäli laite on kytketty pois päältä etähallinnan lukituskomento jää tällöin odottamaan ja se suoritetaan, kun laite ilmaantuu uudelleen verkkoon. Näin ollen laitetta ei pysty enää hyödyntämään, mikäli varas esimerkiksi myy sen eteenpäin.
  • Järeimpänä keinona laitteen voi etätyhjentää kokonaan omista tiedoista. Kun tyhjennys on tehty, etähallintatoimintoja, kuten kadonnut-tilaa, ei enää voi käyttää. Onnistunut etätyhjennys hävittää laitteen muistista muun muassa tallennetut salasanasi ja sovelluksesi.
  • Jos puhelin on varastettu, tee siitä myös rikosilmoitus. Rikosilmoitusta varten tarvitset laitteen imei-koodin, jonka löydät laitteen myyntipakkauksesta.
  • Kannattaa myös varmuuden vuoksi vaihtaa kaikki salasanansa eri palveluihin kuten esimerkiksi Facebookiin, Instagramiin, sähköpostiin ja iCloudiin. 
  • Tee vahinkoilmoitus vakuutusyhtiöllesi.

Täältä voit katsoa tarkempia ohjeita Android-  ja iOS-laitteiden  varkaus- tai katoamistapauksia varten. 

Varaudu ennalta varkauteen tai puhelimen katoamiseen näin: 

  • Kytke päälle älypuhelimesi etähallintaominaisuus, jos tällainen löytyy – esimerkiksi iOS:lle Find my iPhone tai Androidille Paikanna puhelin. Jos puhelimesi on kadoksissa esimerkiksi kotona tai työpaikalla, saat etähallinnan avulla kytkettyä puhelimeen merkkiäänen etsinnän helpottamiseksi.
  • Huolehdi, että sim-kortin pin-koodi on turvallinen, eikä helposti arvattava. Yllättävän monella suomalaisella pin-koodi on edelleen neljä nollaa tai 1234. Aika usein se on myös syntymäaika, joka on helppo selvittää vaikkapa Facebookista.
  • Pin-koodi suojaa liittymää, mutta kytke päälle myös puhelimen oma suojauskoodi tai sormenjälkitunnistus, joka suojaa itse luurin sisältämiä tärkeitä tietoja.
  • Varmista, että puhelin menee automaattisesti lukitustilaan, jolloin sen sisältöön ei pääse niin helposti käsiksi.
  • Muista varmuuskopioida puhelimen sisältö, totta et menetä esimerkiksi kaikkia rakkaita valokuviasi varkauden myötä. Tähän kätevin tapa on pilvipalvelun käyttö.

Oma tarinani ei valitettavasti saanut onnellista loppua, vaan puhelin on edelleen teillä tietymättömillä. Se on kuitenkin lukittu ja näytöllä on kehotus ottaa yhteyttä – ehkäpä joku iloinen päivä saan sen vielä takaisin. Onneksi sain iCloudin kautta näppärästi valokuvani takaisin ja uuden puhelimen käyttöönotto oli helppoa, kun kaikki sovellukset ja yhteystiedot siirtyivät alta aikayksikön uuteen puhelimeeni.

Avainsanat:

puhelimet tietoturva laitteet Vastuullisuutta ja huolenpitoa

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

9/2024 Artikkelien toimitus

DNA:n laitetilan uusi jäähdytysratkaisu tuottaa lämpöenergiaa jopa 500 kerrostaloasunnon tarpeisiin

9/2024 Artikkelien toimitus

Eeva Kolu vinkkaa, miten omaa älylaiteaikaa voi helposti karsia

9/2024 Artikkelien toimitus

Älylaitteiden käytön rajoittaminen on taito, jota lapsi ja vanhemmat voivat opetella yhdessä

9/2024 Heidi Havastila

Verkkorikollinen lähestyy nyt ensisijaisesti ihmistä, ei laitetta – ihminen voi kuitenkin olla myös tietoturvan vahvin lenkki