Blogit

Kuvauskoulu osa 4: Henkilökuvaus

Kuvauskoulumme neljännessä osassa käsitellään henkilökuvausta. Kuten muukaan valokuvaaminen, ei sekään ole mitään rakettitiedettä. Oikein mukiinmeneviä potretteja saa otettua pitämällä muutaman yksinkertaisen niksin mielessä. Vinkkiemme takana on jälleen kerran huippuvalokuvaaja Sam Jamsen. Oivia puhelimia henkilöiden kuvaamiseen löytyy muuten taannoisesta juuri Sam Jamsenin kanssa tekemästämme lippulaivapuhelinten kameravertailusta.

Henkilöiden kuvaamisessa tärkeää on, että kuva otetaan mahdollisimman luonnollisessa valossa. Parhaita henkilökuvia saa siis napattua ulkona tai tilassa, johon virtaa ikkunoista hyvä määrä luonnonvaloa. Valoa hyödyntäessä kannattaa silti varoa ettei ota kuvaa suoraan vastavaloon, jolloin tuloksena on usein epäonnistunut otos. Kuvauksen kohteen ei myöskään kannata olla suorassa auringonvalossa ja parasta onkin etsiä kohta, jossa varsinkaan kasvoihin ei kohdistu liikaa suoraa valoa. Oikeanlaisen valon etsimisessä on myös fiksua hyväksikäyttää heijastavia pintoja valoa ohjaillakseen.

Valaistuksen lisäksi on hyvä muistaa, ettei henkilöstä otetun kuvan tausta kannata olla liian monimutkainen. Jos taustalla on liikaa sälää, tulee kuvasta helposti liian sekava kuvauksen kohde tavallaan hukkuu taustahälinään. Monimutkaisempikin tausta saattaa kuitenkin onnistua, jos kamerasta löytyy hyvä syvyysefekti. Tällainen löytyy esimerkiksi iPhone 7:n ja Huawei P9:n kaksilinssisistä kameroista. iPhone 7:llä otetusta kuvasta näet esimerkin alla.

Näiden vinkkien lisäksi henkilöitä kuvattaessa on hyvä pitää mielessä edellisten kuvauskoulujemme neuvot, ja niistä vielä erityisesti ensimmäisen eli sommitteluun keskittyneen vinkit. Muista siis, että kuvattavan henkilön kasvot on hyvä sommitella kohtaan, jossa taustalla on mahdollisimman vähän hälyä. Lisäksi kasvot voi sommitella kuvan niin kutsuttuun pakopisteeseen, johon kuvan muut objektit suuntaavat.

Kuvaat sitten kaverille uutta profiilikuvaa Facebookiin tai vaikkapa asiallisempaa CV-kuvaa, on näistä vinkeistä varmasti hyötyä! Tuliko mieleesi jotain muita vinkkejä? Jaa ne kommenteissa!

Tarkasta tästä vielä kuvauskoulumme edelliset osat:

Osa 1: Sommittelu

Osa 2: Maisemakuvaus

Osa 3: Hämäräkuvaus

Avainsanat:

kuvaaminen vinkit Kohokohtien kuvaamista

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

11/2024 Heidi Havastila

Siirry Mobiilivarmenteeseen ja pidä pankkitunnuksesi turvassa

9/2024 Artikkelien toimitus

Käytettyjen puhelinten kysyntä on kasvussa, mutta vain murto-osa puhelimista kierrätetään

9/2024 Artikkelien toimitus

Älylaitteiden ja sovellusten voima perustuu yllätyksellisyyteen, mielihyvän tunteeseen ja kohdatuksi tulemisen tarpeeseen

9/2024 Artikkelien toimitus

DNA:n laitetilan uusi jäähdytysratkaisu tuottaa lämpöenergiaa jopa 500 kerrostaloasunnon tarpeisiin