Kuvauskoulu osa 3: Hämäräkuvaus

Näin pimeimpään vuodenaikaan valokuvaaminen vaikeutuu huomattavasti luonnonvalon ollessa kortilla. Varsinkin älypuhelimella kuvaaminen muuttuu kinkkiseksi, useimpia malleja kun ei ole suunniteltu suoriutumaan valottomissa olosuhteissa. Muutamalla niksillä pääsee kuitenkin jo pitkälle hämärässäkin kuvatessa. Vinkkiemme takana on jälleen kerran taannoisessa kameravertailussammekin esiintynyt huippuvalokuvaaja Sam Jamsen. Pidäthän vinkkejä tarkastellessa mielessä myös kahden edellisen kuvauskoulumme vinkit, jotka käsittelivät sommittelua ja maisemakuvausta.

Valaistuksen puutteen takia valokuvat tärähtävät helposti, sillä kamera vaatii pidemmän valotusajan. Tämän takia puhelin on hyvä hyvä tukea jalustalla tai vaikka kirjaa vasten kuvia napatessa. Lähes jokaisen puhelinmallin kamerasta löytyvä ajastin helpottaa tässä. Käsivaralla kuvatessa kuvat tärähtävät huomattavasti helpommin.

Varsinkin henkilöitä kuvatessa on hyvä löytää ainakin joku valonlähde, jolla esimerkiksi kuvattavan henkilön kasvot saa valaistettua. Apuna voi käyttää paremman puutteessa vaikka toisen älyluurin salamavaloa tai vaikkapa taskulamppua. Joissain puhelinmalleissa on myös mahdollista säätää kuvien valoherkkyyttä eli ISO-arvoa. ISO-arvon kanssa on kuitenki oltava varovainen, sillä liian korkeaksi asetettuna se aiheuttaa kuvaan ikävää kohinaa, jota on vaikea poistaa jälkikäsittelyssä. Alla olevan puhelimella napatun kuvan ottamisessa on käytetty jalustaa ja pitempää kolmen sekunnin valotusaikaa.

Pimeällä kuvatessa puhelimeen on parempi myös kytkeä päälle kameran lamppu perinteisen salaman sijaan. Kyseessä on siis samainen lamppu joka kytketään päälle hämärällä videota kuvatessa. Puhelimen omalla salamalla otetut kuvat näyttävät harvoin valokuvauksellisesti ajatellen kovinkaan hyviltä.

Hämärässä kuvaaminen tuottaa harmaita hiuksia myös ammattikuvaajille, joten ei kannata lannistua jos pimeällä napatut fotot eivät aivan heti näytä mahtavilta. Pitämällä edellä mainitut vinkit mielessä pääset kuitenkin varmasti nopeammin lähemmäksi ammattimaisempaa otosta.

Tarkasta alta kuvauskoulumme edelliset osat!

Osa 1: Sommittelu

Osa  2: Maisemakuvaus

Avainsanat:

kuvaaminen vinkit Kohokohtien kuvaamista

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

11/2022 Ville Halonen

DNA oli mukana maailman suurimmassa etä-TET-jaksossa – linjoilla yli 6 000 uteliasta nuorta

DNA oli mukana palvelualojen TET-päivässä torstaina, 24. marraskuuta.
11/2022 Heidi Havastila

Verkkorikollisuus on räjähdysmäisessä kasvussa – kuka tahansa voi joutua sen uhriksi

10/2022 Milja Köpsi | Vierasblogi

Eikö naisia muka kiinnosta teknologia, kysyy Mimmit koodaa -ohjelman vetäjä DNA:n vierasblogissa

Teknologiaan ja koodaamiseen liittyy valtava määrä sukupuolistereotypioita sekä ennakkoluuloja.
10/2022 Miia Taanila

Hädän hetkellä ymmärsin, että kollegoistani olikin tullut minulle ystäviä – miten se tapahtui?

Työyhteisön oikeat kasvot ja työkulttuuri paljastuvat hädän hetkellä.