Kuvauskoulu osa 3: Hämäräkuvaus

Näin pimeimpään vuodenaikaan valokuvaaminen vaikeutuu huomattavasti luonnonvalon ollessa kortilla. Varsinkin älypuhelimella kuvaaminen muuttuu kinkkiseksi, useimpia malleja kun ei ole suunniteltu suoriutumaan valottomissa olosuhteissa. Muutamalla niksillä pääsee kuitenkin jo pitkälle hämärässäkin kuvatessa. Vinkkiemme takana on jälleen kerran taannoisessa kameravertailussammekin esiintynyt huippuvalokuvaaja Sam Jamsen. Pidäthän vinkkejä tarkastellessa mielessä myös kahden edellisen kuvauskoulumme vinkit, jotka käsittelivät sommittelua ja maisemakuvausta.

Valaistuksen puutteen takia valokuvat tärähtävät helposti, sillä kamera vaatii pidemmän valotusajan. Tämän takia puhelin on hyvä hyvä tukea jalustalla tai vaikka kirjaa vasten kuvia napatessa. Lähes jokaisen puhelinmallin kamerasta löytyvä ajastin helpottaa tässä. Käsivaralla kuvatessa kuvat tärähtävät huomattavasti helpommin.

Varsinkin henkilöitä kuvatessa on hyvä löytää ainakin joku valonlähde, jolla esimerkiksi kuvattavan henkilön kasvot saa valaistettua. Apuna voi käyttää paremman puutteessa vaikka toisen älyluurin salamavaloa tai vaikkapa taskulamppua. Joissain puhelinmalleissa on myös mahdollista säätää kuvien valoherkkyyttä eli ISO-arvoa. ISO-arvon kanssa on kuitenki oltava varovainen, sillä liian korkeaksi asetettuna se aiheuttaa kuvaan ikävää kohinaa, jota on vaikea poistaa jälkikäsittelyssä. Alla olevan puhelimella napatun kuvan ottamisessa on käytetty jalustaa ja pitempää kolmen sekunnin valotusaikaa.

Pimeällä kuvatessa puhelimeen on parempi myös kytkeä päälle kameran lamppu perinteisen salaman sijaan. Kyseessä on siis samainen lamppu joka kytketään päälle hämärällä videota kuvatessa. Puhelimen omalla salamalla otetut kuvat näyttävät harvoin valokuvauksellisesti ajatellen kovinkaan hyviltä.

Hämärässä kuvaaminen tuottaa harmaita hiuksia myös ammattikuvaajille, joten ei kannata lannistua jos pimeällä napatut fotot eivät aivan heti näytä mahtavilta. Pitämällä edellä mainitut vinkit mielessä pääset kuitenkin varmasti nopeammin lähemmäksi ammattimaisempaa otosta.

Tarkasta alta kuvauskoulumme edelliset osat!

Osa 1: Sommittelu

Osa  2: Maisemakuvaus

Avainsanat:

kuvaaminen vinkit Kohokohtien kuvaamista

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

5/2022 Artikkelien toimitus

Elämä on sitä mihin aikamme käytämme

5/2022 Samu Malmelin

Näin saat netin toimimaan myös mökillä

Mökkeillessäkin on kiva nauttia toimintavarmasta nettiyhteydestä
5/2022 Helena Vartiainen

Tutut turvallisuusohjeet tehoavat uusiinkin pöpöihin 

Outojen linkkien avaamatta jättäminen ja sovellusten lataaminen vain virallisista sovelluskaupoista ovat monelle tuttuja turvallisuusohjeita. Niiden noudattaminen säästää monilta harmeilta.
4/2022 Samu Malmelin

DNA tutki: Vinkit lapsen puhelimenkäytön yleisimpiin huolenaiheisiin

Kokosimme vastauksia niistä lapsen puhelimenkäyttöön liittyvistä asioista, jotka askarruttivat eniten koululaistutkimukseen osallistuvia vanhempia.