Rento kuulumisten vaihto oli eräässä aiemmassa työpaikassani viikon ahdistavin hetki. En uskaltanut kertoa, että miehen sijaan minulla olikin naisystävä, nykyisin vaimo. Tyydyin siis kyselemään muiden kuulumisia tai olemaan hiljaa, kirjoittaa DNA:lainen Susanna Silvander-Rosti blogissaan.
Viikon ensimmäinen palaveri alkaa kuulumisten vaihdolla.
”Miten meni viikonloppu? Olitteko mökillä?”
”Mies täytti pyöreitä, juhlittiin.”
”Meidän nuorimmainen on taas kipeänä.”
”Meillä valmistauduttiin koiranpennun saapumiseen.”
Mitä jos tämä rento viiden minuutin jutustelu olisi sinulle viikon ahdistavin hetki?
Itse olen eräässä aiemmassa työpaikassani näin kokenut. En siksi, ettenkö pitäisi rennosta jutustelusta – minähän rakastan sitä! Syynä oli perhemuotoni. En uskaltanut kertoa, että miehen sijaan minulla olikin naisystävä, nykyisin vaimo. En tiennyt, miten asiaan suhtauduttaisiin. Tyydyin siis kyselemään muiden kuulumisia tai olemaan hiljaa. Koin, että minulla oli salaisuus, joka painoi hartioillani päivittäin. Suhteet työkavereihin jäivät pinnallisiksi ja rohkea luonteeni ei näkynyt työsuorituksessani. En ollut onnellinen.
Monimuotoisuus on yhteiskunnassamme juuri nyt läsnä enemmän kuin koskaan ennen. Tämä näkyy esimerkiksi monenlaisten perhemuotojen määrän kasvuna. On sateenkaariperheitä, maahanmuuttajaperheitä, uusperheitä, yhden vanhemman perheitä, adoptioperheitä ja lapsettomia perheitä. On avio- tai avoparien perheitä sekä perheitä, joissa asutaan eri osoitteissa. Jollekin perhe koostuu rakkaista lemmikeistä ja joku on löytänyt perheen läheisistä ystävistään.
Jokaisen yrityksen kannattaa kirkastaa, miten työpaikalla suhtaudutaan monimuotoisuuteen. Monimuotoisuus on meille voimavara ja kaikki eri perhemuodot yhtä arvokkaita.
Uskon, että yrityksille tämä työntekijöiden taustojen monimuotoisuus on rikkaus ja suuri mahdollisuus monellakin tapaa. Ensinnäkin, yritysten asiakaskunnat koostuvat monenlaisista ihmisistä. Yritys, jonka työntekijät edustavat vastaavasti monenlaisia ihmisiä, pystyy ymmärtämään ja vastaamaan asiakaskuntansa tarpeisiin paremmin. Erilaiset ihmiset tuovat myös keskusteluihin erilaisia näkökulmia – parhaassa tapauksessa tätä kautta päädytään täysin uudenlaisiin, raikkaisiin ideoihin. Lisäksi suvaitseva ja inklusiivinen työympäristö parantaa työtyytyväisyyttä ja saa yhä useamman hakemaan yritykseen töihin.
Juuri näistä syistä jokaisen yrityksen kannattaa kirkastaa, miten työpaikalla suhtaudutaan monimuotoisuuteen ja viestiä valittua linjaa selkeästi eteenpäin. Näin yhdenkään uuden tai vanhan työntekijän ei tarvitse arpoa, miten häneen tai hänen perhemuotoonsa suhtaudutaan, vaan päästään suoraan kiinni monimuotoisuuden hyötyihin. Olen iloinen ja tosi ylpeä siitä, että DNA:lla olemme tähän työhön lähteneet ja linjanneet, että meillä jokaista arvostetaan omanlaisenaan. Monimuotoisuus on meille voimavara ja kaikki eri perhemuodot yhtä arvokkaita.
Nykyisin kuulumisten vaihdot palaverien alkuun ovat viikkoni kohokohtia. Kun kerron, mitä olemme vaimoni ja lasteni kanssa viikonloppuna puuhailleet, pystyn luottamaan siihen, että minut hyväksytään sellaisena kuin olen. Se on kiva tunne se.
Kuva: Linda Achren
Myös töissä on päivittäin erilaisia kohtaamisia. Meillä jokainen saa olla omanlaisensa esimerkiksi sukupuolesta, ikästä tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Meille omanlaisuus on lupaus vuoden jokaisena päivänä. Lue lisää DNA:n omanlaisuudesta täältä.
Tämä blogi on osa DNA ♥ Perhe -sarjaa, jossa käsittelemme DNA:n käytäntöjä ja näkemyksiä työtekijöiden monimuotoisuuden, tasa-arvon, yhdenvertaisuuden sekä erilaisten elämäntilanteiden tukemiseksi. Lue lisää osoitteesta www.dna.fi/perhe