Virtuaalipalvelu mullistaa työterveyshuollon

Työantaja säästää rahaa ja työntekijä aikaa, kun työterveyshuollon ammattilaisen voi tavata videopalvelun avulla. Vantaan Työterveys kehittää alan toimintamalleja uudella palvelulla.

Virtuaalivastaanotto on ensimmäinen askel matkalla tulevaisuuden työterveyshuoltoon, joka tulee uudistumaan huomattavasti seuraavan viiden vuoden aikana, sanoo Vantaan Työterveyden toimitusjohtaja Anne-Marie Hovi.

Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisessa työterveyspalveluita tarjoava liikelaitos aloittaa muutosmatkansa videopalvelulla, jonka avulla sairastunut voi saada esimerkiksi hoito-ohjeet tai poissaoloilmoituksen kotisohvalla istuen.

Uudet yritysasiakkaat voivat käydä sopimuskeskustelut videon välityksellä, ja työpaikkakäynnille voidaan joissain tapauksissa tulla virtuaalisesti. Samoin työterveyshoitaja voi osallistua esimerkiksi työsuojelutoimikunnan kokoukseen lääkäriasemalta käsin. 

"Se on tietysti asiakkaalle halvempaa, kun yritys ei enää maksa työterveyshoitajan matka-ajasta", sanoo Hovi.

Ensimmäinen askel virtuaalimaailmaan

Alkuvaiheessa virtuaalipalvelua testataan työterveyshoitajan terveystarkastuksiin ja sairausvastaanottoihin. Iso osa lääkärikäynneistä pitää edelleen tehdä työterveysasemalle. Samoin työterveyden edustajan pitää jatkossakin tehdä työpaikka-arvio työpaikalla, jos yrityksen toimialaan liittyy työturvallisuusasioita kuten vaikkapa kemikaalit.

Teknologia voi tarjota jo lähitulevaisuudessa etämittaukseen perustuvia ratkaisuja kuten verensokerin mittaus korvasta matkapuhelimella tai sydämen sykkeen kontrollointi tietojen siirtyessä pilvipalvelun kautta työterveysammattilaiselle.

Vantaan Työterveydelle on tärkeää käynnistää ensimmäiset uudet palveluaskeleet jo nyt, sillä niilläkin se voi helpottaa huomattavasti asiakkaiden elämää. Samalla se saa itse tärkeää asiakaspalautetta, joka on arvokasta seuraavia askeleita otettaessa. 

Hankkeen laite- ja yhteyksien toimittaja DNA on ollut mukana useissa vastaavanlaisissa julkishallinnon kokeiluissa. 

"Me pohdimme mielellämme yhdessä asiakkaan kanssa uusia toimintamalleja, jotka mahdollistavat heidän asiakkaidensa palvelun parantamisen", sanoo DNA:n yritysliiketoiminnan ratkaisumarkkinointipäällikkö Riku Römpötti.

Etäpalvelut leviävät väistämättä

Vantaan hanke on osa valtiovarainministeriön "Kotikäyttökokeilua", joka osaltaan pyrkii edistämään sähköistä asiointia. 

"Tässä on mukana useita ketteriä kokeiluja, joilla löydetään oikeat tavat tuottaa etäpalveluita ilman, että investoidaan suuria summia", sanoo projektikoordinaattori Nora London valtiovarainministeriöstä.

Kokeilun tuloksena syntyy julkiselle sektorille tarkoitettu käsikirja, joka helpottaa virtuaalisten palveluiden käyttöönottamista. Ensimmäiset kokemukset kunnista kertovat, että sekä kunnat että kuntalaiset ovat ottaneet palvelut omikseen. Ihmiset ovat oivaltaneet, että etäpalvelu on väärä nimi, koska käytännössä kyse on varsinaisesta lähipalvelusta. 

"Kokeiluihin osallistuneet ovat sanoneet, että ettehän te vain lopeta tätä", sanoo Nora London

Avainsanat:

Liikkuva työ Viestintä Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

10/2023 DNA Yrityksille

Tavoitteena entistä toimivampi asiakaspalvelu? Helppokäyttöinen mobiilisovellus auttaa sekä yritystä että asiakasta

DNA Call on yrityksille suunnattu mobiilisovellus.
Sormet näppäimistöllä
9/2023 DNA Yrityksille

Kyberrosvoilta suojautumisen ABC

Kokosimme artikkeliin huippusuosioon nousseen Kyberrosvot-podcastin tärkeimmät tärpit parempaan suojautumiseen.
Nainen tabletin kanssa
9/2023 DNA Yrityksille

Firmani tarvitsee paremmat verkkoratkaisut! Miten se onnistuu?

Jotta arki rullaa saumattomasti, tulee yhteyksien olla toimintavarmat ja turvalliset. Me DNA:lla pidämme huolen siitä, että kokonaisuus vastaa yrityksesi tarpeita ja käyttöönotto on tehty sinulle yksinkertaiseksi.
DNA:n asiakaspalvelija
9/2023 DNA Yrityksille

Suurin osa yhteydenotoista tapahtuu puhelimitse – Toimivat liittymät ja palvelut varmistavat, että jokaiseen niistä vastataan!

Olemme sitä mieltä, että yrityksen mobiili- ja vaihdepalvelun tilaamisen tulee olla yksinkertaista ja helppoa. Siksi toimitus ja käyttöönotto on tehty sinulle vaivattomaksi.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.