Virtuaalipalvelu mullistaa työterveyshuollon

Työantaja säästää rahaa ja työntekijä aikaa, kun työterveyshuollon ammattilaisen voi tavata videopalvelun avulla. Vantaan Työterveys kehittää alan toimintamalleja uudella palvelulla.

Virtuaalivastaanotto on ensimmäinen askel matkalla tulevaisuuden työterveyshuoltoon, joka tulee uudistumaan huomattavasti seuraavan viiden vuoden aikana, sanoo Vantaan Työterveyden toimitusjohtaja Anne-Marie Hovi.

Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisessa työterveyspalveluita tarjoava liikelaitos aloittaa muutosmatkansa videopalvelulla, jonka avulla sairastunut voi saada esimerkiksi hoito-ohjeet tai poissaoloilmoituksen kotisohvalla istuen.

Uudet yritysasiakkaat voivat käydä sopimuskeskustelut videon välityksellä, ja työpaikkakäynnille voidaan joissain tapauksissa tulla virtuaalisesti. Samoin työterveyshoitaja voi osallistua esimerkiksi työsuojelutoimikunnan kokoukseen lääkäriasemalta käsin. 

"Se on tietysti asiakkaalle halvempaa, kun yritys ei enää maksa työterveyshoitajan matka-ajasta", sanoo Hovi.

Ensimmäinen askel virtuaalimaailmaan

Alkuvaiheessa virtuaalipalvelua testataan työterveyshoitajan terveystarkastuksiin ja sairausvastaanottoihin. Iso osa lääkärikäynneistä pitää edelleen tehdä työterveysasemalle. Samoin työterveyden edustajan pitää jatkossakin tehdä työpaikka-arvio työpaikalla, jos yrityksen toimialaan liittyy työturvallisuusasioita kuten vaikkapa kemikaalit.

Teknologia voi tarjota jo lähitulevaisuudessa etämittaukseen perustuvia ratkaisuja kuten verensokerin mittaus korvasta matkapuhelimella tai sydämen sykkeen kontrollointi tietojen siirtyessä pilvipalvelun kautta työterveysammattilaiselle.

Vantaan Työterveydelle on tärkeää käynnistää ensimmäiset uudet palveluaskeleet jo nyt, sillä niilläkin se voi helpottaa huomattavasti asiakkaiden elämää. Samalla se saa itse tärkeää asiakaspalautetta, joka on arvokasta seuraavia askeleita otettaessa. 

Hankkeen laite- ja yhteyksien toimittaja DNA on ollut mukana useissa vastaavanlaisissa julkishallinnon kokeiluissa. 

"Me pohdimme mielellämme yhdessä asiakkaan kanssa uusia toimintamalleja, jotka mahdollistavat heidän asiakkaidensa palvelun parantamisen", sanoo DNA:n yritysliiketoiminnan ratkaisumarkkinointipäällikkö Riku Römpötti.

Etäpalvelut leviävät väistämättä

Vantaan hanke on osa valtiovarainministeriön "Kotikäyttökokeilua", joka osaltaan pyrkii edistämään sähköistä asiointia. 

"Tässä on mukana useita ketteriä kokeiluja, joilla löydetään oikeat tavat tuottaa etäpalveluita ilman, että investoidaan suuria summia", sanoo projektikoordinaattori Nora London valtiovarainministeriöstä.

Kokeilun tuloksena syntyy julkiselle sektorille tarkoitettu käsikirja, joka helpottaa virtuaalisten palveluiden käyttöönottamista. Ensimmäiset kokemukset kunnista kertovat, että sekä kunnat että kuntalaiset ovat ottaneet palvelut omikseen. Ihmiset ovat oivaltaneet, että etäpalvelu on väärä nimi, koska käytännössä kyse on varsinaisesta lähipalvelusta. 

"Kokeiluihin osallistuneet ovat sanoneet, että ettehän te vain lopeta tätä", sanoo Nora London

Avainsanat:

Liikkuva työ Viestintä Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

8/2022 DNA Business

Toimiva palaveri ei ole osallistujan paikasta kiinni – vinkit hybridityöskentelyyn

Koronapandemian aikana totuimme etätyöhön, ja vaikka se alussa oli monella tavalla hankalaa, toimivat käytänteet ja yhteiset säännöt löytyivät nopeasti.
8/2022 Lasse Salonen

Mitä yhteistä on kajakkipyörähdyksellä ja tietoturvalla? Toisto, toisto ja toisto

Etukäteen pahimman pelkääminen ei auta – oli kyse sitten kyberturvallisuudesta tai kaatumisesta kylmässä ja myrskyisessä vedessä.
7/2022 DNA Business

Datan käyttö räjähdysmäisessä kasvussa – näin se tulee muuttamaan arkeamme

Kestävä kehitys on yhä suuremmassa roolissa, kun ICT-yhtiöt rakentavat ekosysteemejään ja kehittävät huomisen teknologiaa.
7/2022 DNA Business

Vikasietoisuutta vai joustavuutta tien päälle? Tehokkailla yritysratkaisuilla yhteydet toimivat siellä missä sinäkin

Vikasietoisuutta vai joustavuutta? Kolme yritysliittymää vertailussa: räätälöi omannäköisesi sopimus.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.