Blogit

Virtuaalipalvelu mullistaa työterveyshuollon

Työantaja säästää rahaa ja työntekijä aikaa, kun työterveyshuollon ammattilaisen voi tavata videopalvelun avulla. Vantaan Työterveys kehittää alan toimintamalleja uudella palvelulla.

Virtuaalivastaanotto on ensimmäinen askel matkalla tulevaisuuden työterveyshuoltoon, joka tulee uudistumaan huomattavasti seuraavan viiden vuoden aikana, sanoo Vantaan Työterveyden toimitusjohtaja Anne-Marie Hovi.

Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisessa työterveyspalveluita tarjoava liikelaitos aloittaa muutosmatkansa videopalvelulla, jonka avulla sairastunut voi saada esimerkiksi hoito-ohjeet tai poissaoloilmoituksen kotisohvalla istuen.

Uudet yritysasiakkaat voivat käydä sopimuskeskustelut videon välityksellä, ja työpaikkakäynnille voidaan joissain tapauksissa tulla virtuaalisesti. Samoin työterveyshoitaja voi osallistua esimerkiksi työsuojelutoimikunnan kokoukseen lääkäriasemalta käsin. 

"Se on tietysti asiakkaalle halvempaa, kun yritys ei enää maksa työterveyshoitajan matka-ajasta", sanoo Hovi.

Ensimmäinen askel virtuaalimaailmaan

Alkuvaiheessa virtuaalipalvelua testataan työterveyshoitajan terveystarkastuksiin ja sairausvastaanottoihin. Iso osa lääkärikäynneistä pitää edelleen tehdä työterveysasemalle. Samoin työterveyden edustajan pitää jatkossakin tehdä työpaikka-arvio työpaikalla, jos yrityksen toimialaan liittyy työturvallisuusasioita kuten vaikkapa kemikaalit.

Teknologia voi tarjota jo lähitulevaisuudessa etämittaukseen perustuvia ratkaisuja kuten verensokerin mittaus korvasta matkapuhelimella tai sydämen sykkeen kontrollointi tietojen siirtyessä pilvipalvelun kautta työterveysammattilaiselle.

Vantaan Työterveydelle on tärkeää käynnistää ensimmäiset uudet palveluaskeleet jo nyt, sillä niilläkin se voi helpottaa huomattavasti asiakkaiden elämää. Samalla se saa itse tärkeää asiakaspalautetta, joka on arvokasta seuraavia askeleita otettaessa. 

Hankkeen laite- ja yhteyksien toimittaja DNA on ollut mukana useissa vastaavanlaisissa julkishallinnon kokeiluissa. 

"Me pohdimme mielellämme yhdessä asiakkaan kanssa uusia toimintamalleja, jotka mahdollistavat heidän asiakkaidensa palvelun parantamisen", sanoo DNA:n yritysliiketoiminnan ratkaisumarkkinointipäällikkö Riku Römpötti.

Etäpalvelut leviävät väistämättä

Vantaan hanke on osa valtiovarainministeriön "Kotikäyttökokeilua", joka osaltaan pyrkii edistämään sähköistä asiointia. 

"Tässä on mukana useita ketteriä kokeiluja, joilla löydetään oikeat tavat tuottaa etäpalveluita ilman, että investoidaan suuria summia", sanoo projektikoordinaattori Nora London valtiovarainministeriöstä.

Kokeilun tuloksena syntyy julkiselle sektorille tarkoitettu käsikirja, joka helpottaa virtuaalisten palveluiden käyttöönottamista. Ensimmäiset kokemukset kunnista kertovat, että sekä kunnat että kuntalaiset ovat ottaneet palvelut omikseen. Ihmiset ovat oivaltaneet, että etäpalvelu on väärä nimi, koska käytännössä kyse on varsinaisesta lähipalvelusta. 

"Kokeiluihin osallistuneet ovat sanoneet, että ettehän te vain lopeta tätä", sanoo Nora London

Avainsanat:

Liikkuva työ Viestintä Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Homma rullaa, työkalut pelaavat ja tietoturva on kunnossa – Miten yrityksen IT-ostot kannattaa hoitaa?

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Johtaja, älä kurista yrityksesi verkkoja – vanhanaikainen verkkoinfra hidastaa toimintaa ja lisää riskejä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Muhoslaisia energiavarastoja pian ympäri Eurooppaa? Cactos tähtää kansainvälisille markkinoille

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Korvat hörölle: luvassa on teknologiaa, tietoturvaa ja trendejä

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.