Futuristi Perttu Pölönen puhumassa yritysväelle DNA Busineksen asiakastilaisuudessa.

Uskallus kokeilla on tulevaisuuden taidoista tärkein

Millaisia taitoja työelämässä tarvitaan 2020-luvulla? Useimmat liputtavat teknologian käyttöön liittyvien taitojen puolesta, mutta yritysmaailma on heräämässä myös uudenlaisiin virtauksiin.

Yhteiskunta tarvitsee jäseniä, jotka osaavat hyödyntää teknologiaa ja ymmärtävät niin sen hyviä kuin huonojakin puolia. Jokaisen tuskin tarvitsee osata ohjelmoida, mutta peruslogiikan ymmärtäminen on tärkeää.

”Teknologia on helppoa, ihmiset ovat vaikeita. Emme osaa ennustaa, miten ihmiset reagoivat teknologiaan”, futuristi ja keksijä Perttu Pölönen sanoo.

Pölönen puhui hiljattain salilliselle yritysjohtajia DNA Busineksen asiakastilaisuudessa. Nuorella futuristilla oli yrityspäättäjille tärkeä viesti: yrityksissä keskitytään vääriin asioihin. Pölösen mukaan teknologiakeskeisyydestä olisi siirryttävä ihmiskeskeisempään ajatteluun.

Teknologian kehitystä on jo pitkään kirittänyt tavoite työn tehostamisesta. Kun samaa tehtävää tekemään ei tarvita enää kolmea ihmistä, vaan yksi ohjelmoitu kone, on työ tehokkaampaa. Tehokkuuden rinnalle on kuitenkin noussut viime vuosina myös vastuullisuus; miten toimimme, jotta loisimme hyvää muutosta ympärillemme?

Yrityksen resilienssi ratkaisee

Toinen aihe, joka tämän hetken hurjaa tahtia muuttuvassa bisnesympäristössä on kovassa huudossa, on resilienssi. Teknologian mukanaan tuomat muutokset vaativat usein yrityksiltä taitoja kestää muutosta nopealla aikataululla. Työn tekeminen muuttuu, käytettävät työvälineet muuttuvat ja uusien taitojen opettelusta tulee välttämätöntä.

DNA:n asiakastilaisuudessa lavalle nousi myös kasvuakatemia Growth Triben Anssi Rantanen, joka on aiemmin työskennellyt myös Googlella. Rantanenkin korosti puheessaan, että yrityksissä tarvitaan mindset-muutosta: välineitä ja teknologiaa on jo yllin kyllin, nyt tarvitaan nopeutta ja uskallusta.

”Teknologiayritysten menestys perustuu siihen, että ne haluavat kokeilla ja testata eri toimintoja mahdollisimman nopeasti”, kuvailee Rantanen.

Kokeilujen ja muutoksen kulttuuri vaatii yrityksiltä resilienssiä, eli joustavuutta ja sopeutumista. Jos yritys haluaa kasvaa, se tarvitsee turvallisen ja epäonnistumisia sallivan kulttuurin, jossa jokainen voi tehdä nopeita kokeiluja. Esimerkiksi Piilaakson jätit Google, Facebook ja Amazon toteuttavat vuodessa tuhansia kokeiluja, joista vain muutama jää voimaan – muut lakkautetaan.
 

Tutustu maksuttomaan Teknologiatrendit 2020 -raporttiin ja lue asiantuntijoiden ajatuksia siitä, mitä teknologia-Suomessa tapahtuu!

Lataa opas

 

Avainsanat:

Digitalisaatio Teknologia Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

3/2023 DNA Yrityksille

Matter yhdistää eri valmistajien älylaitteet turvallisesti

Matter-standardi edistää sitä, että erimerkkiset älylaitteet toimisivat yhteen luotettavasti.
3/2023 DNA Yrityksille

Työmatka odottaa – muista ainakin nämä asiat puhelimen käytöstä

EU:n ulkopuolella mobiilidatan käytön hinta voi päästä yllättämään.
3/2023 DNA Yrityksille

DNA ja Noccela rakentavat suomalaisyrityksille seuraavan sukupolven IoT:ta

Näin pienten liikkeiden seurannan mahdollistaa Ultra Wideband eli UWB-teknologia.
3/2023 DNA Yrityksille

Kattavilla lisäpalveluilla virität työntekijöiden liittymät huippuunsa

Tuunaa työntekijöiden liittymät käyttäjäkohtaisesti – parannat työtehoa ja tietoturvaa.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.