Blogit

Tunnetko kasvavaa kiinnostusta dark socialiin, kärsitkö nomofobiasta?

Aina, kun omalle käyttäytymiselle saa nimen, siitä tulee yksinkertaisesti elämää suurempaa. Kyse ei enää olekaan yksittäisestä outoudesta, vaan useita meitä koskettavasta asiasta. Samaan aikaan on siistiä olla trendissä mukana ja tuntea turvallista läheisyyttä kanssaihmisiin.

Tämän vuoden alussa DNA julkaisi teknologiatrendien katsauksen, josta löytyy peräti 17 bisnestä muovaavaa trendiä vuonna 2021. Tässä blogissa paljastan, mitkä jännittävät teknologiatrendit ovat uineet omaan arkeeni viime kuukausina.

Jännittävältä kuulostava pelko, nomofobia, on kyseessä silloin kun, puhelimeen on liian tiivis suhde. Tajusin myös, että juuri dark socialin vuoksi Linkedin-profiilini ei enää riitäkään. Samaan aikaan, kun hybridityöstä on tullut arkea, myös koulutus ja seminaarit ovat solahtaneet taskuuni. Maailma on lähempänä kuin koskaan aikaisemmin.

Ensimmäiset puoli vuotta trendikkäästi mukana

Nomofobia-termi tulee sanoista no mobile phone phobia ja tarkoittaa oireita kuten ahdistuneisuutta ja hengenahdistusta kun puhelin jää kotiin. Käytännössä kyse on eroahdistuksesta ja liittyy etenkin sosiaaliseen mediaan.

Tunnustan, että puhelin seuraa mukanani kaikkialle ja kotoa lähtiessä kodin avaimet ovat jääneet muutaman kerran pöydälle, mutta puhelin ei koskaan. Jotain radikaalia pitää kuitenkin kokeilla. Ensi kerralla jätän puhelimen kotiin lenkille lähtiessäsi. Kuuntelen äänikirjan sijaan linnun viserrystä ja keskityn tähän hetkeen. Kun menen uimarannalle, katselen ja nuuhkin merta sen sijaan, että otan siitä kuvan ja jaan somessa.

Dark social kuulostaa tähtien sodan kuoleman tähden iltadiscolta, mutta se on oikeastaan terve sosiaalisen median ilmiö. Sillä tarkoitetaan asiantuntijoiden keskustelujen siirtymistä julkisilta alustoilta esimerkiksi suljettuihin ryhmiin ja viestiketjuihin. Erilaisten ammatillisesti inspiroivien verkostojen merkitys on vain kasvanut etäaikana. Kuulun lukuisiin ryhmiin, joissa kyselen kollegoilta ja ystäviltä vinkkejä niin hyvistä podcasteista, kuin parhaista ketteristä käytännöistä tuotekehityksen osalta.

Koulutus ja seminaarit pullistelevat taskussani. Hyvää huomenta Helsinki, Tukholma, Oslo, Kööpenhamina, Bangkok, Singapore, tervehtii kouluttajamme. Osallistun tuotepäälliköiden koulutukseen Teamsin kautta. Monta viikkoa kestävä koulutus ennestään tuntemattomien kollegoiden kanssa ympäri maailmaa on tehokasta ja ketterää.

Kaikki pääsevät lisäilemään post it -lappuja ja keskustelemaan virtuaalisessa oppimisympäristössä. On suorastaan mahtavaa huomata, että uuden oppiminen sujuu virtuaalisesti ja koulutuksesta saa inspiraatiota omaan työhön.

Hybridityön evoluutio kiihtyy uskomattomalla nopeudella. Organisaatioissa mietitään nyt töiden järjestelyjä. Vanhaan ei palata ja nykyinen malli tulee tiensä päähän, kun rajoitukset poistuvat. Monelta on jo kysytty, että haluaako kesäloman jälkeen palata toimistolle viitenä päivänä viikossa.

Mitä vastasit? Meillä henkilöstölle teetetyn kyselyn mukaan peräti 70 prosenttia haluaa tehdä jatkossakin pääosin etätöitä. Tämän johdosta meillä saa jatkossakin tehdä etätöitä ilman rajoituksia – aiheesta tarkemmin kertoo henkilöstöjohtajamme Marko Rissanen Helsingin sanomissa (14.6.2021).

Mistä sinä haluat luopua ja mitä haluat lisää? Tauottomaan palaveriputkeen ja läppärin ääressä hotkittuun lounaaseen kyllästyneet janoavat toimistolle. Myönnän odottavani ainakin sitä, että saan kollegan kanssa jakaa lomavinkkejä ja pääsen syksyn live-tiimitapaamisissa ideoimaan yhdessä.

 

Lue myös työpäivämuotoilija Aku Varamäen ajatukset siitä, kuinka hybridityö parantaa sekä tehokkuutta että työhyvinvointia.

 

Kati Korhonen toimii DNA:lla Business Managerina vastuullaan yritysliiketoiminnan mobiililiittymät ja lisäpalvelut.

Avainsanat:

Digitalisaatio Muuttuva työ Teknologia Teknologiatrendit

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Homma rullaa, työkalut pelaavat ja tietoturva on kunnossa – Miten yrityksen IT-ostot kannattaa hoitaa?

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Johtaja, älä kurista yrityksesi verkkoja – vanhanaikainen verkkoinfra hidastaa toimintaa ja lisää riskejä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Muhoslaisia energiavarastoja pian ympäri Eurooppaa? Cactos tähtää kansainvälisille markkinoille

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Korvat hörölle: luvassa on teknologiaa, tietoturvaa ja trendejä

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.