Blogit

On aina innostavaa nähdä älykkyyden, vastuullisuuden ja teknologian yhteistyössä muuttavan maailmaa parempaan suuntaan, kirjoittaa Marcus Winter.

Teknologiaa ja yhteistyötä – 3 pohjoismaista esimerkkiä kestävämmästä bisneksestä

Pohjoismaat ovat kestävän elämäntavan edelläkävijöitä. Täällä panostetaan voimakkaasti ympäristöystävällisiin käytäntöihin, kuten uusiutuvaan energiaan ja kierrätykseen, ja eetos on ylipäätään ympäristötietoinen. Vastuullinen ja kestävä elämäntapa vaatii kuitenkin jatkuvaa työtä ja ennen kaikkea innovaatioita. 

Olen työskennellyt operaattorialalla pari vuotta, ja koko ajan törmään huikeisiin esimerkkeihin siitä, miten useiden eri alojen toimijoiden yhteistyöllä löydetään kestävämpiä ratkaisuja ja edistetään vastuullisempaa liiketoimintaa askel askeleelta.  

Asiakkaideni kanssa keskustellessa käy nopeasti ilmi, että vastuullisuus todella on kaiken ytimessä ja kumppanuutemme vaikutusten täytyy näkyä monella eri tavalla. Telenor, jonka osa DNA on, on monesti keskeinen kumppani yritysten verkostoissa, ja sen kyvykkyydet mahdollistavat kestävämpää liiketoimintaa yhteistyön ja innovaatioiden kautta. 

Mitä pohjoismaisella yhteistyöllä sitten saadaan aikaan? Tässä kolme kiinnostavaa ja ajankohtaista esimerkkiä, jossa Telenor on ollut innovaatiotyön eturintamassa:  

1. Älyfarmari kitkee ja tarkkailee peltoja  

Tanskassa pellolla saattaa kohdata robotin, joka aurinkopaneelit selässään ja SIM-kortti sisällään merkitsee kylvöalueet, kitkee rikkaruohot ja tarkkailee viljan kypsyyttä. Sen ansiosta tuholaismyrkkyjä tarvitaan vähemmän ja maanviljelyn hiilidioksidipäästöjä saadaan pienennettyä. 

2. Sensori optimoi lohen aterian  

Norjan lohenkasvattamoissa lohen yliruokinta ei ole vain taloudellinen kysymys. Liika ruoka näet päätyy kasvatushäkistä merta rehevöittämään. Privaattiverkon, kameroiden ja IoT-sensoreiden asentaminen lohialtaisiin mahdollistaa tarkan seurannan ja reaaliaikaisen datan keräämisen, paikassa, jossa toimiva verkko oli aiemmin utopiaa. Tarkka tieto auttaa kalanviljelijää optimoimaan ruoanjakelua ja kasvuolosuhteita, mikä vähentää kalanruuan päätymistä hukkaan.   

Tiesitkö muuten, että lohen kasvatuksen (Aquaculture) ennustetaan ohittavan öljytuotannon Norjassa 2030 luvun aikana, ja siitä tulisi Norjan suurin teollisuudenala? Tämä on minusta hyvä esimerkki siitä, kuinka innovaatiot voivat muuttaa pelikenttää merkittävästi - olipa sitten mitä tahansa mieltä lohen kasvatuksesta.  

3. Robotti kuuraa rahtilaivan pohjan  

Toinen valtameriin liittyvä esimerkki liittyy laivaliikenteeseen. Kuten tiedämme, laivan pohjaan kertyvä kasvusto aiheuttaa kitkaa, mikä puolestaan johtaa suurempiin polttoainekustannuksiin. Norjalainen robotti pystyy IoT-teknologian keräämän datan avulla pitämään laivan pohjan puhtaana rahtilaivan liikkuessa, mikä säästää polttoainetta ja vähentää sitä kautta ympäristökuormitusta. 

Pohjoismaiset arvot ympäristönsuojelusta ovat inspiroineet varmasti näitäkin innovaatioita, ja olen ylpeä siitä, että Telenor on ollut tärkeässä roolissa kehittämässä näitä kaikkia ratkaisuja. Olen tietoisesti valinnut esimerkkejä muualta kuin Suomesta, mutta täälläkin vastaavia innovatiivisia ratkaisuja löytyy jo esimerkiksi teollisuudesta, logistiikasta ja maataloudesta. Myös kaupunkiympäristöt, joista rakennetaan älykkäämpiä, sekä sosiaali- ja terveyspalvelut ovat suuren mullistuksen alla. Vastuullinen innovointi on molemmissa ihan keskiössä, ja DNA:lla monessa tämän tyyppisessä hankkeessa keskeinen rooli. 

On aina innostavaa nähdä älykkyyden, vastuullisuuden ja teknologian yhteistyössä muuttavan maailmaa parempaan suuntaan. Lukuisat pienet ja isot esimerkit läheltä ja kaukaa kannustavat meitä kaikkia etsimään yhteistyössä uusia tapoja luoda kestävämpi ja älykkäämpi tulevaisuus myös tuleville sukupolville. 

 

Lue lisää esimerkkejä ratkaisuista, jotka rakentavat älykkäämpiä kaupunkeja.

Avainsanat:

Digitalisaatio Yritysvastuu Innovaatio Teknologia

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
9/2024 DNA Yrityksille

Johtaja, älä kurista yrityksesi verkkoja – vanhanaikainen verkkoinfra hidastaa toimintaa ja lisää riskejä

Artikkeli
9/2024 DNA Yrityksille

Onko yrityksessäsi fokus- vai burnout-kulttuuri? – Keskittymisvalmentajan opeilla treenaat organisaatiosi keskittymiskyvyn huippuunsa

Blogi
9/2024 Patrick Gordin

Salainen ase modernin yrityksen liiketoiminnalle? Ohjelmisto-ohjatut verkot yhdistävät toimipisteet ja käyttäjät turvallisesti pilvessä sijaitseviin sovelluksiin ja dataan 

Artikkeli
8/2024 DNA Yrityksille

Teknologian vuosi 2024 – onnistuimmeko ennustamaan tulevan?

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.