Blogit

Robottihousuilla vauhtia askeliin

Tämä artikkeli on tiivistelmä DNA:n Mitä pitää tietää eksoskeletoneista -podcastista.

Eksoskeletonit kuulostavat ihan tieteisfantasialta, mutta näitä ulkoisia tukirankoja hyödynnetään jo nyt enemmän kuin voisi kuvitella.

Määritelmällisesti eksoskeleton on ulkoinen tukiranka, joka lisää ihmisen voimaa ja mahdollistaa erilaisia liikkeitä käyttäjänsä puolesta. Teollisuudessa eksoskeletonin avulla on esimerkiksi mahdollista nostaa suuria kuormia selkää rasittamatta. Kuntoutuksessa puolestaan tukiranka voi esimerkiksi auttaa potilasta opettelemaan uudelleen kävelemään onnettomuuden jälkeen.

”Eksoskeletoneja on hurjan paljon erilaisia, ja sellainen voi olla joko koko keholla tai tietyllä alueella, kuten raajassa tai vaikkapa yläkropassa. Laite voidaan pukea kuin housut, paita tai korsetti, vähän käyttötarkoituksesta riippuen. Esimerkiksi kuntoutuksessa tavoitteena on, että asiakas voisi pukea eksoskeletoninsa ilman apua”, kertoo fysioterapeutti ja Satakunnan Ammattikorkeakoulun osa-aikainen projektitutkija Taina Jyräkoski, jonka työlistalta löytyy myös opinnäytetyön kirjoittaminen eksoskeletonien hyödyntämisestä.

Kävelyrobotista käsitukeen – käyttökohteita riittää

Kuntoutuksessa käytetyt eksoskeletonit voivat olla hyvinkin yksinkertaisia apuvälineita tai sitten esimerkiksi alaraajojen liikkuvuutta tukevia kävelyrobotteja, joita löytyy Suomesta jo muutamia. Tämänkaltaiset eksoskeletonit ovat automaattisia ja motorisoituja, jolloin ne ottavat vastaan ihmisen antaman impulssin ja tekevät sitten halutun työn ihmisen puolesta. Kuntoutuksessa se voi tarkoittaa askeleen ottamista. Teollisuudessa puolestaan tukiranka avustaa työntekijää nostamaan raskaan kuorman maasta.

”Usein eksoskeletonit on kehitetty muutamia yksinkertaisia tehtäviä varten, sillä niiden kehittäminen ei ole ihan mutkatonta. Mitä useampia liikesuuntia tuodaan mukaan, sitä enemmän elektroniikkaa laite vaatii”, Jyräkoski kertoo.

Kaikki eksoskeletonit eivät kuitenkaan nojaa moottoreihin tai elektroniikkaan, sillä myös passiivisia, paineilmalla tai erilaisilla lukitusmekanismeilla toimivia laitteita käytetään esimerkiksi Fordilla. Auton alla on mukava ruuvailla ruuveja, kun tukiliivissä on tuet kannattelemassa käsien painoa. Työhousuihin kiinnitetty aparaatti puolestaan auttaa istumaan, vaikka tuolia ei olisi esimerkiksi turvallisuussyistä mailla eikä halmeilla.

Laadukkaalla verkkoyhteydellä varustettua eksoskeletonia voisi tulevaisuudessa hyödyntää myös ilman ihmistä. Esimerkiksi 5G:n nopea vasteaika voi mahdollistaa saumattoman etäohjauksen, jolloin kalliista investoinnista saisi hyödyt irti myös silloin, kun tukirangan sisällä ei ole ihmistä työskentelemässä.

Etenkin motorisoiduilla eksoskeletoneilla on vielä hintaa melkoisesti eikä niitä välttämättä ole saatu otettua tehokkaasti käyttöön. Siksi myös aivan uudenlaiset liiketoiminnat, kuten eksoskeletonin vuokraus- tai leasing-palvelut, voisivat tuoda laitteiden hyödyt yhä useamman yrityksen ja loppukäyttäjän saataville.

Taina Jyräkosken kolme asiaa, jotka jokaisen tulisi tietää eksoskeletoneista juuri nyt:

  1. Eksoskeletonit ovat ulkoisia tukirankoja, jotka tukevat tai lisäävät käyttäjänsä voimaa tai tekevät erilaisia liikkeitä tämän puolesta.
     
  2. Eksoskeletoneja hyödynnetään muun muassa kuntoutuksessa, teollisuudessa, fyysisesti raskaassa työssä, urheilussa ja puolustusvoimissa.
     
  3. Eksoskeletonin hyödyt tulevat kuntoutuksen, kutistuneiden sairaslomien ja tehokkaamman työnteon kautta.

 

Kuuntele koko podcast Mitä pitää tietää eksoskeletoneista.

 

Mitä pitää tietää on 7-osainen podcast-sarja, jossa juontaja Sallamaari Muhonen ottaa kuulijoiden puolesta selkoa siitä, mitä pitää tietää lohkoketjuista, 5G:stä, eksoskeletoneista, tietoturvauhkista ja muista teknologiatrendeistä. Sarja on osa DNA:n Uuden työn ääniä -podcastia, jonka löydät Suplasta, Soundcloudista, Apple podcasteista, Spotifystä, YouTubesta tai suosikkisovelluksestasi!  

Avainsanat:

Digitalisaatio Teknologia Robotiikka

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
5/2024 DNA Yrityksille

7 vinkkiä yritysliittymän käyttöön ulkomailla

Artikkeli
5/2024 DNA Yrityksille

Yrittäjä: Osta työvälineet Y-tunnukselle ja säästä! 

Artikkeli
5/2024 DNA Yrityksille

Kyberrosvot: Tietoturvassa yhdistyvät inhimillisyys, teknologia ja varautuminen

Blogi
5/2024 Juho Saarinen

Uhkaähky lamauttaa organisaation – vinkkini sen purkamiseen

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.