Reidar Wasenius: Yrittäjä, uskalla luopua – fiksu raha tuo parempaa kasvua

Kun yritys kasvaa muutaman hengen yhteisöstä kymmenen hengen työpaikaksi, on omistajilla usein edessä luopumisen tuska.

Kasvun rahoittamiseksi moni yrittäjä järjestää rahoituskierroksen, jolloin oma yritys ei enää olekaan täysin oma. Työntekijämäärän kasvaessa myös yrittäjän ajasta aiempaa isompi siivu menee hallinnolliseen työhön.

”Etenkin perustajille ja muille alusta asti mukana olleille on usein raskasta, että joutuu luopumaan mieluisista tehtävistä”, sanoo Suomen bisnesenkeleiden verkoston FiBANin toimitusjohtaja Reidar Wasenius.

Alussa yritykseen sijoitetut rahat ovat olleet joko omia tai esimerkiksi perheen rahoja. Kasvuvaiheessa mukaan tulee yleensä ulkopuolista rahaa, ja rahaa kulutetaan enemmän, koska kasvu vaatii käteistä.

”Pitää uskaltaa painaa kaasua ja laittaa lisää bensaa moottoriin. Se voi tuntua hankalalta, kun yhtäkkiä mukana on ulkopuolisia sijoittajia”, Wasenius sanoo.

Wasenius neuvoo kasvuyrityksiä ottamaan vastaan viisasta rahaa. Sijoittaja voi tuoda pöytään myös ainutlaatuista osaamista.

”Bisnesenkelit ovat tyypillisesti itse työskennelleet kädet savessa. Bisnesenkeli on sparrauskaveri, jolla on substanssiosaamista ja kontakteja, joilla yritys voi saada uusia mahdollisuuksia”, Wasenius sanoo.

Tutkimusten mukaan sijoittaja saa sitä suuremman tuoton sijoitukselleen, mitä enemmän hän laittaa rahaa ja aikaa yritykseen.

Yrityskulttuuri pitää tehdä itse

Ajan kuluessa kaikkiin yrityksiin muodostuu vakiintuneita tapoja, jotka yhdessä muodostavat yrityskulttuurin. Yrityskulttuuriin kuuluu muun muassa se, miten asiakkaista puhutaan, mihin aikaan työpaikan Whatsapp-ryhmään on tapana laittaa viestejä ja luetaanko sähköpostia myös viikonloppuisin.

”Yrityskulttuuri pitää tiedostaa ja sitä pitää muokata tietoisesti. Taitava johtaja tiedostaa yrityskulttuurin merkityksen ja tekee valintoja, jotta yrityskulttuuri muodostuu hyväksi. Kulttuuri on menestyksen luomisessa perustyökalu, ja myös sijoittajat kiinnittävät siihen huomiota”, sanoo Wasenius.

Rekrytoinneissa pienet yritykset kilpailevat isojen yritysten kanssa. Yleensä isoilla yrityksillä on tarjota enemmän vakautta, palkkaa ja etuja. Pienillä yrityksillä hyvä yrityskulttuuri ja visio tulevaisuudesta voivat lopulta houkutella lahjakkuuden jäämään uuteen yritykseen.

”Työntekijän sopivuus työyhteisöön ja koheesio ovat äärimmäisen tärkeitä. Rekrytoinneissa kannattaa antaa potentiaalisten työkavereiden haastatella ehdokkaita tai tehdä ehdokkaiden kanssa jotain esimerkiksi työpajamaisesti. Kasvavaan yritykseen tulevalla pitää olla kyvyt kohdallaan ja asenne tekemiseen, sillä siellä pitää osata tarttua nopeasti monenlaisiin töihin”, Wasenius sanoo.

Läheskään kaikista asioista ei halua puhua omalle tiimille. Joskus yrittäjä tarvitsee ideoiden pallotteluun luottokaverin, jolle voi puhua huoletta.

”Menestyvä yrittäjä uskaltaa jakaa tietoa ja pitää yhteyttä. Kannattaa rakentaa esimerkiksi muutaman luotettavan yrittäjäkaverin verkosto, jolle voi puhua hankalistakin asioista”, Wasenius sanoo.

Yksi yrityksen kasvun edellytyksistä ovat tietoliikenneyhteydet ja työvälineet. Voit lukea lisää kasvuvinkkejä eri vaiheissa oleville yrityksille DNA:n kasvuoppaasta.

Lataa opas

Avainsanat:

Työkulttuuri Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

3/2023 DNA Yrityksille

Tietotyöläiset työskentelevät tulevaisuudessakin hybridisti – Millaiset yhteydet paikkariippumaton työnteko vaatii?

Hybridityöskentelyssä työpiste vaihtelee.
3/2023 DNA Yrityksille

Matter yhdistää eri valmistajien älylaitteet turvallisesti

Matter-standardi edistää sitä, että erimerkkiset älylaitteet toimisivat yhteen luotettavasti.
3/2023 DNA Yrityksille

Työmatka odottaa – muista ainakin nämä asiat puhelimen käytöstä

EU:n ulkopuolella mobiilidatan käytön hinta voi päästä yllättämään.
3/2023 DNA Yrityksille

DNA ja Noccela rakentavat suomalaisyrityksille seuraavan sukupolven IoT:ta

Näin pienten liikkeiden seurannan mahdollistaa Ultra Wideband eli UWB-teknologia.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.