Podcast etänä – näin tehtiin Kuuleeko Pohjola? -tuotantokausi

Vuodesta 2016 saakka julkaistu Uuden työn ääniä -podcast tarkastelee työelämän virtauksia, teknologiaa ja tulevaisuutta. Kun sarjan uusinta Kuuleeko Pohjola? -tuotantokautta ryhdyttiin suunnittelemaan, oli selvää, että podcast tehtäisiin tänä vuonna etäyhteyksin.

“Pohjolan maiden liike-elämää tarkasteleva tuotantokausi sopi mainiosti tähän poikkeukselliseen aikaan, sillä suurin osa vieraistamme asuu ja työskentelee ulkomailla. Podcastin toteuttaminen etäyhteyksin oli tästäkin syystä järkevää”, kertoo DNA:n markkinointipäällikkö Riikka Hautala.

Mitä kaikkea yritysten on syytä tietää Pohjolassa toimimisesta?

Uudella tuotantokaudella perehdytään viiden Pohjoismaan sekä Viron liike-elämään muun muassa johtamisen, sääntelyn ja joustavan työn näkökulmista. Jokaisessa jaksossa vierailee kaksi suomalaista yritys- ja asiantuntijavierasta, jotka työskentelevät jossakin Pohjolan maassa.

“Kuuleeko Pohjola? -podcastin teema on meille DNA:lla ajankohtainen, sillä olemme nykyisin osa norjalaista Telenoria. Pohjoismaisen yhteistyön syveneminen näkyy myös palveluissamme”, Hautala kertoo.

Etä-podcast tuo mukanaan sekä haasteita...

Etä-podcastia suunnittelevan ei tarvitse pelätä pätkiviä videopuheluita, sillä tarjolla on nykyisin juuri tähän tarkoitukseen suunniteltuja luotettavia ohjelmia. Niiden avulla kultakin osallistujalta voidaan esimerkiksi ottaa talteen erillinen ääniraita, jolloin häiriöt toisessa päässä eivät vaikuta koko lopputulokseen. Myös jaksojen jatkotyöstäminen helpottuu.

Haasteena etä-äänitetyissä podcasteissa on, että keskustelijoiden mikrofonit saattavat olla kehnoja tai äänityspaikka voi olla akustisesti huono. Keskustelutilannetta ei voi hallita samalla tavalla kuin tarkasti kontrolloidussa studioympäristössä.

Hyvä valmistautuminen auttaa välttymään kommelluksilta.

Etä-podcastissa onkin tärkeä varata aikaa teknisten yksityiskohtien läpikäymiseen yhdessä vieraiden kanssa jo muutama päivä ennen äänitystä. Näin aikaa jää temppuilevien kuulokkeiden ja mikrofonien tutkailemiseen tai vaikkapa äänityspaikan raivaamiseen akustisesti miellyttävästä liinavaatekomerosta. Hyvissä ajoin tehty tekninen tarkastus voi säästää monelta kommellukselta – ja onneksi ääntä voidaan aina tarvittaessa parannella jälkikäteen.

...että mahdollisuuksia

Podcastin tekeminen etänä ei ole silkkaa haasteiden kampittamista, vaan se tarjoaa myös paljon mahdollisuuksia: keskustelijoita voi houkutella ohjelmaan mistä päin maailmaa tahansa, ja osallistujien värvääminen voi olla helpompaa, kun keskustelun voi käydä vaikkapa omalta kotisohvalta.

Kokonaisuuden kannalta ero etäyhteyksin tehdyn toteutuksen ja paikan päällä äänitetyn keskustelun välillä on pieni. Tarjolla olevan teknologian ansiosta äänitystilanteesta voi luoda hyvin samankaltaisen kuin kasvotusten käytävästä keskustelusta. Hyvän nettiyhteyden avulla keskustelun aikana voi varsinaisen äänitysohjelman lisäksi pitää auki myös hiljennettyä videopuhelua. Näin keskustelijat pystyvät viestimään toisilleen myös ilmein ja elein, ja lopputuloksesta tulee mahdollisimman luonteva.
 

Haluatko tietää, miltä Kuuleeko Pohjola? -podcast kuulostaa? Uusia jaksoja julkaistaan loka- ja marraskuun ajan. Nappaa kuunteluun!

Kuuntele podcast

Avainsanat:

Työkulttuuri Etätyö Muuttuva työ
 

Lue lisää uudesta työstä

6/2022 Jaana-Liisa Malin

Palveluntarjoaja vai aito kumppani? Yritysten väliset suhteet vaativat työtä, mutta palkitsevat onnistuessaan

Yritysten välinen vuorovaikutus on vahvaa suhdetoimintaa – omine ylä- ja alamäkineen.
Kalastelu ja heikot kotipalomuurit nakertavat nyt tietoturvaa.
6/2022 DNA Business

Kalastelu ja heikot kotipalomuurit nakertavat nyt tietoturvaa

Kyberrikolliset manipuloivat vastaanottajaa mielellään pelolla.
6/2022 DNA Business

Kuinka helpottaa asiakaspalvelijan arkea, kun viestitulvaan tahtoo hukkua? DNA:n ratkaisu on Genesys

Genesys-pilvipalvelu helpottaa asiakaspalvelijoiden arkea, tehostaa työskentelyä ja helpottaa tasalaatuisen monikanavaisen asiakaspalvelun toteuttamista. Yhteydenottoihin vastaaminen onnistuu yhdessä kanavassa eikä asiakaspalvelu ole enää ohjelmien välillä poukkoilua.
6/2022 DNA Business

Kesällä voi taas keskittyä – mitä kaikkea johtajan tulisi tietää tekkimaailman menosta?

Johtajat ovat taas saaneet paahtaa täysillä koko kevään ja lähestyvä kesäloma lupailee hetken helpotusta.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.