Podcast etänä – näin tehtiin Kuuleeko Pohjola? -tuotantokausi

Vuodesta 2016 saakka julkaistu Uuden työn ääniä -podcast tarkastelee työelämän virtauksia, teknologiaa ja tulevaisuutta. Kun sarjan uusinta Kuuleeko Pohjola? -tuotantokautta ryhdyttiin suunnittelemaan, oli selvää, että podcast tehtäisiin tänä vuonna etäyhteyksin.

“Pohjolan maiden liike-elämää tarkasteleva tuotantokausi sopi mainiosti tähän poikkeukselliseen aikaan, sillä suurin osa vieraistamme asuu ja työskentelee ulkomailla. Podcastin toteuttaminen etäyhteyksin oli tästäkin syystä järkevää”, kertoo DNA:n markkinointipäällikkö Riikka Hautala.

Mitä kaikkea yritysten on syytä tietää Pohjolassa toimimisesta?

Uudella tuotantokaudella perehdytään viiden Pohjoismaan sekä Viron liike-elämään muun muassa johtamisen, sääntelyn ja joustavan työn näkökulmista. Jokaisessa jaksossa vierailee kaksi suomalaista yritys- ja asiantuntijavierasta, jotka työskentelevät jossakin Pohjolan maassa.

“Kuuleeko Pohjola? -podcastin teema on meille DNA:lla ajankohtainen, sillä olemme nykyisin osa norjalaista Telenoria. Pohjoismaisen yhteistyön syveneminen näkyy myös palveluissamme”, Hautala kertoo.

Etä-podcast tuo mukanaan sekä haasteita...

Etä-podcastia suunnittelevan ei tarvitse pelätä pätkiviä videopuheluita, sillä tarjolla on nykyisin juuri tähän tarkoitukseen suunniteltuja luotettavia ohjelmia. Niiden avulla kultakin osallistujalta voidaan esimerkiksi ottaa talteen erillinen ääniraita, jolloin häiriöt toisessa päässä eivät vaikuta koko lopputulokseen. Myös jaksojen jatkotyöstäminen helpottuu.

Haasteena etä-äänitetyissä podcasteissa on, että keskustelijoiden mikrofonit saattavat olla kehnoja tai äänityspaikka voi olla akustisesti huono. Keskustelutilannetta ei voi hallita samalla tavalla kuin tarkasti kontrolloidussa studioympäristössä.

Hyvä valmistautuminen auttaa välttymään kommelluksilta.

Etä-podcastissa onkin tärkeä varata aikaa teknisten yksityiskohtien läpikäymiseen yhdessä vieraiden kanssa jo muutama päivä ennen äänitystä. Näin aikaa jää temppuilevien kuulokkeiden ja mikrofonien tutkailemiseen tai vaikkapa äänityspaikan raivaamiseen akustisesti miellyttävästä liinavaatekomerosta. Hyvissä ajoin tehty tekninen tarkastus voi säästää monelta kommellukselta – ja onneksi ääntä voidaan aina tarvittaessa parannella jälkikäteen.

...että mahdollisuuksia

Podcastin tekeminen etänä ei ole silkkaa haasteiden kampittamista, vaan se tarjoaa myös paljon mahdollisuuksia: keskustelijoita voi houkutella ohjelmaan mistä päin maailmaa tahansa, ja osallistujien värvääminen voi olla helpompaa, kun keskustelun voi käydä vaikkapa omalta kotisohvalta.

Kokonaisuuden kannalta ero etäyhteyksin tehdyn toteutuksen ja paikan päällä äänitetyn keskustelun välillä on pieni. Tarjolla olevan teknologian ansiosta äänitystilanteesta voi luoda hyvin samankaltaisen kuin kasvotusten käytävästä keskustelusta. Hyvän nettiyhteyden avulla keskustelun aikana voi varsinaisen äänitysohjelman lisäksi pitää auki myös hiljennettyä videopuhelua. Näin keskustelijat pystyvät viestimään toisilleen myös ilmein ja elein, ja lopputuloksesta tulee mahdollisimman luonteva.
 

Haluatko tietää, miltä Kuuleeko Pohjola? -podcast kuulostaa? Uusia jaksoja julkaistaan loka- ja marraskuun ajan. Nappaa kuunteluun!

Kuuntele podcast

Avainsanat:

Työkulttuuri Etätyö Muuttuva työ
 

Lue lisää uudesta työstä

9/2021 DNA Business

Keskitä mobiilipalvelut yhdelle luukulle – toimivat ja oikein valitut ratkaisut tukevat yrityksen kasvua

Yhä useampi työtehtävä hoituu nykyään mobiilisti.
SIM-kortilla varustettu tabletti on paras liikkuvan työn väline
9/2021 DNA Business

SIM-kortilla varustettu tabletti on paras liikkuvan työn väline

Neljä asiaa, jotka tekevät tabletista läppäriä näppärämmän työvälineen.
Merja Rahkola-Toivanen on yrityssparraaja KasvuOpen-verkostossa, jossa hän neuvoo yrityksiä muun muassa myynnissä, markkinoinnissa ja johtamisessa.
9/2021 DNA Business

Pizzayrittäjän kasvuneuvo: "Palkkaa ainakin yksi betonibuutsi!"

Merja Rahkola-Toivanen on yrityssparraaja KasvuOpen-verkostossa.
9/2021 Olli Sirkka

Pelataanko teilläkin innovaatiolottoa kahviautomaatilla? Oikeat innovaatiot syntyvät toisin

”Kyllä meillä on innovointikyky pahasti kärsinyt etäilystä”.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.