Paikallinen sopiminen on luottamuspeliä

Työn ja toimintaympäristöjen muutos vie väistämättä kohti sopimusrakenteiden muuttumista. Asiantuntijatyössä tekemisen vapaus tulee todennäköisesti vain kasvamaan, jolloin työn tekemisen ajalla ja paikalla on entistä vähemmän merkitystä. Niiden sijaan työtä mitataan tuloksilla.

Kuinka nykyinen lainsäädäntö tai työehtosopimukset sopivat uuden työn maailmaan? Uskon, että paras vastaus on paikallinen sopiminen: kuinka työn tekemisen tapoihin liittyvät asiat järjestetään parhaiten juuri meidän yhtiömme ja henkilöstömme näkökulmasta.

Paikallisessa sopimisessa hyvin onnistuvilla yhtiöillä on mahdollisuus luoda siitä jopa kilpailuetu. Niissä yrityksissä, joissa ei onnistuta rakentamaan sopimista tukevaa kulttuuria, ollaan sen sijaan jatkossa yhä vaikeammassa tilanteessa – niin henkilöstön kuin työnantajankin näkökulmasta.

Olen itse paikallisen sopimisen vahva puolestapuhuja. Haluan, että vaikeistakin asioista pystytään puhumaan avoimesti, ja haasteisiin voidaan etsiä ratkaisuja yhdessä.

Uskon vahvasti siihen, että työnantajan ja henkilöstön edustajien kuuluu istua samalla puolella pöytää.

Edellytykset paikalliselle sopimiselle eivät automaattisesti seuraa kirjauksista työehtosopimuksiin. Kyse on ennen muuta asenteista ja tahtotilasta. Paikallisessa sopimisessa kun ei käyttäydytä kuten perinteisissä kauppaneuvotteluissa: pöytään ei voi istua maksimoimaan omaa etua, vaan etsimään parasta ratkaisua, joka tuottaa eniten yhteistä hyötyä.

Paikallisen sopimisen suurimmat haasteet liittyvät yleensä luottamuksen ja avoimuuden puutteeseen. Luottamuksen rakentaminen on pitkä prosessi, mutta sen voi tuhota hetkessä.

Yrityksen johdon näkökulmasta onnistuminen edellyttää, että ymmärretään hyvän henkilöstöyhteistyön merkitys ja halutaan rakentaa sekä ylläpitää sitä. Arvostetaan ja kunnioitetaan hyvää yhteistyötä sekä huomioidaan henkilöstön näkemykset eri tilanteissa.

Haluan omalta osaltani olla mukana rakentamassa yrityskulttuuria, jossa henkilöstön edustajat tai tiimin jäsenet osallistutetaan jo muutosten suunnitteluvaiheessa. Pohditaan yhdessä, mitä muutos tarkoittaa henkilöstön ja yrityksen näkökulmasta.

Yhdessä avoimesti pohdittaviin asioihin kuuluu luontevasti esimerkiksi mitä kaikkea muutoksessa on huomioitava, mitä vaikutuksia muutos aiheuttaa henkilöstölle, ja mitä vaihtoehtoja meillä on.

Paikallinen sopiminen toimii, kun osapuolet luottavat toisiinsa ja näkevät yhteisen päämäärän sekä henkilöstön hyvinvoinnissa että yhtiön tuottavuudessa. Hyvinvointi ja tuottavuus kun kulkevat harvinaisen usein käsi kädessä – käytännössä aina.

Tämä blogikirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomissa 27.10.2016.

Avainsanat:

Työkulttuuri Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

8/2022 DNA Business

Toimiva palaveri ei ole osallistujan paikasta kiinni – vinkit hybridityöskentelyyn

Koronapandemian aikana totuimme etätyöhön, ja vaikka se alussa oli monella tavalla hankalaa, toimivat käytänteet ja yhteiset säännöt löytyivät nopeasti.
8/2022 Lasse Salonen

Mitä yhteistä on kajakkipyörähdyksellä ja tietoturvalla? Toisto, toisto ja toisto

Etukäteen pahimman pelkääminen ei auta – oli kyse sitten kyberturvallisuudesta tai kaatumisesta kylmässä ja myrskyisessä vedessä.
7/2022 DNA Business

Datan käyttö räjähdysmäisessä kasvussa – näin se tulee muuttamaan arkeamme

Kestävä kehitys on yhä suuremmassa roolissa, kun ICT-yhtiöt rakentavat ekosysteemejään ja kehittävät huomisen teknologiaa.
7/2022 DNA Business

Vikasietoisuutta vai joustavuutta tien päälle? Tehokkailla yritysratkaisuilla yhteydet toimivat siellä missä sinäkin

Vikasietoisuutta vai joustavuutta? Kolme yritysliittymää vertailussa: räätälöi omannäköisesi sopimus.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.