Blogit

On välitilinpäätöksen aika

Nyt on korkea aika tarkastaa oma tilanne tämän vuoden tavoitteiden osalta. Mikä olikaan koko vuoden tavoite? Mitä sainkaan aikaan kevätkaudella? Mitä pitäisi loppuvuoden osalta saada aikaan? Onko tarvetta muuttaa suuntaa?

Suunnitelmaa ja tavoitetta voi ja kannattaa tehdä monesta itselle tärkeästä näkökulmasta ja roolista. Yrityksen, työntekijän, johtajan, esimiehen, yrittäjän ja henkilökohtaisen minän näkökulmista löytyy aina uusia tavoitteita.

Suunnittelussa ja omien tavoitteiden asettamisessa oma järki on paras ja tärkein apuväline. Ajattelun tueksi voi ottaa yleisiä työvälineitä ja viitekehyksiä.

Tätä kirjoitusta varten lainasin aineksia balanced scorecard -mallista. Malli on alun perin suunniteltu isojen yritysten johtamisen työvälineeksi, mutta luovuudella se taipuu myös henkilökohtaiseen käyttöön ja pienyrittäjän arkeen.

Pohdintoja ohjaava malli auttaa tutkimaan omaa toimintaa laajemmin ja kokonaisvaltaisemmin. Tunnetustihan jokainen on sokein omalle tekemiselleen.

Mallissa on neljä näkökulmaa. Jokaisesta näkökulmasta voi asettaa useita tavoitteita. Kaksi tavoitetta per näkökulma voi tuntua vähältä, mutta kymmenen tavoitetta on varmasti jo liikaa.

 

1. Taloudellinen näkökulma

 

Taloudellisten näkökulmien ja mittareiden asettaminen on liiketoiminnan ytimessä: mitkä ovat tavoitteesi loppuvuoden osalta? Mistä ja keneltä raha tulee tai pitäisi tulla & minne raha menee? Ovatko taloudelliset tavoitteet linjassa tekemisen ja ajankäytön kanssa?
 

2. Asiakasnäkökulma

 

Keitä ovat asiakkaasi ja mikä on heidän kokemuksensa tuotteesta tai palvelusta? Arvuuttelun sijaan asiaa kannattaa tutkia asiakkaan tulokulmasta. Kun asiakasta ymmärtää paremmin ja keskittyy asiakkaiden mielestä tärkeimpään ja arvokkaimpaan annettavaan, teho kasvaa ja asiakkaat pysyvät paremmin. Jos olet hankkimassa uusia asiakkaita, suunnittele miten saat heidät asiakkaiksi – mikä vakuuttaa heidät tulemaan luoksesi?
 

3. Prosessinäkökulma

 

Prosessit ovat määrämuotoisia sarjoja toimenpiteitä, jotka johtavat tavoitteeseen. Näin ainakin pitäisi olla. Nopeasti muuttuvassa maailmassa muutosherkkyys ja -kyvykkyys ovat yhtä tärkeitä kuin määrämuotoiset toimintatavatkin. Höyryjunalla ei enää pärjää, jos kisa käydään formuloilla. Kannattaa pohtia, miten muutokset tunnistetaan ja prosesseja parannetaan

Prosessit ovat myös yrittäjille tärkeitä. Ihmisellä on päätöksentekoenergiaa vaihtoehtojen valitsemiseksi vain rajattu määrä. Päätetyt ja ennakkoon suunnitellut prosessit ja rutiinit säästävät päätöksentekoenergiaa tärkeämpään, kuin päivittäisten nippelipäätösten pohtimiseen. Tätä toimintatapaa sanotaan mm. Barack Obaman ja Steve Jobsin noudattaneen.
 

4. Oppiminen ja kasvu

 

Kaikkea uutta osaamista ei kehitetä viikossa eikä kahdessa, joten näkökulmaa on hyvä pohtia myös pidemmän aikavälin tavoitteita silmällä pitäen. Miten pysyt kilpailukykyisenä pidemmälläkin tähtäimellä ja miten kehityt paremmaksi tänään ja ensi viikolla? Minkä osaamisen kehittämisen näet oman liiketoimintasi kannalta tärkeimpänä kehityskohteena?

Voisitko itse suunnitella ajankäyttöäsi uudella tavalla niin, että tärkeimmille asioille jäisi enemmän aikaa kuin vähemmän tärkeillä? Ajankäytön suunnittelu voi vaatia myös uusien toimintamallien opettelua, esimerkiksi etätyötä. Vinkit sähköpostin tehokkaaseen käyttöön kannattaa kerrata aina kauden alussa.

 

Jos omalle tekemiselle ei ole tavoitteita ja suunnitelmia, on vaara päätyä ajelehtimaan ja vain reagoimaan vastaantuleviin asioihin. Silloin arjesta tulee selviytymistaistelua ilman päämäärää tai mahdollisuutta saada kovempaa maata jalkojen alle. Siinä hötäkässä voi loppua äkkiä voimat.

Ihminen jaksaa ja pystyy merkittävästi parempaan suoritukseen, kun suunta, tavoitteet ja visio ovat selvillä. Yritysten työntekijöinä nämä tulevat yleisimmin johdolta. Yrittäjien on tehtävä työ itse itselleen.

Henkilökohtaisen elämän vision jokainen luo itse. Kukaan muu ei voi olla tavoitteistasi paremmin käryllä kuin sinä itse.

Hyvällä suunnitelmalla on aina myös tunnistettava ja inspiroiva nimi: mikä on sinun loppuvuoden suunnitelmasi nimi?

Kaipaatko kiinnostavaa kuunneltavaa laiturinnokkaan? Kuuntele DNA:n Aistien internet -podcast.

Avainsanat:

Työkulttuuri Vinkit Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Vain oppiva organisaatio voi selvitä tekoälyn aikakaudesta voittajana

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

”Maalaisjärki on iso osa tietoturvaa” – kyberturvallisuuden lehtori Pia Satopää tietää, missä voisimme kehittyä

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Kokeilemalla kohti tekoälyvallankumousta – nyt on yritysjohdon aika toimia

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Tekoäly innostaa sosiaali- ja terveydenhuollon kehittäjiä: ”Jos tätä ei Suomessa saada tehtyä, niin missä sitten?”

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.