NB-IoT on Internetin seuraava vallankumous

Uusi teknologia avaa ovet miljardien laitteiden liittämiselle verkkoon kustannustehokkaasti.

”Toteutimme kaupallisessa verkossa teollisen internetin palvelun yhteysmuodolla, joka tulee mullistamaan esineiden internetin”, sanoo radioverkoista DNA:lla vastaava Jarkko Laari.

Laarin tarkoittamalle uudelle yhteysmuodolle teknologia-asiantuntijat ovat antaneet nimen NB-IoT (Narrow Band IoT). Se on yksi IoT-laitteiden tarpeita varten optimoiduista LP-WAN (Low Power Wide Area Network) teknologioista, joka mahdollistaa lähivuosina miljardien laitteiden kytkemisen internetiin. LP-WAN-teknologiaa hyödyntävät laitteet ovat edullisia, energiatehokkaita ja hyviä pienten datamäärien siirtoon. Näin myös laitteiden akut kestävät aiempaa huomattavasti pidempään.

Jarkko Laari DNA:lta, Jussi Malin Ericssonilta ja Janne Takala UnSeeniltä ovat tyytyväisiä keväällä toteutetun NB-IoT -hankkeen tuloksiin.

Esimerkkeinä NB-IoTia hyödyntävästä laiteperheestä ovat etäluettavat vesimittarit, jotka lähettävät kulutustietoa vain asiakastarpeen mukaisesti. Tämänkaltaisiin kohteisiin normaali matkapuhelinverkko on tarpeettoman tehokas ja energiaa kuluttava. Suuri energiankulutus näkyy akkujen tihentyneenä vaihtovälinä synnyttäen näin ylimääräisiä kustannuksia.

IoT-teknologioiden heikkoutena nähdään usein joko se, että teknologia on vain yhden yrityksen hallussa, komponenttien valmistajia on rajallinen määrä, tai se että verkkojen kattavuus ja liiketoimintamallit ovat kirjavia. NB-IoT sen sijaan hyödyntää jo olemassa olevaa verkkoteknologiaa, tarjoten näin dramaattisen edun muihin teknologioihin verrattuna.

”NB-IoT tulee olemaan voittava kytkentäteknologia juuri siksi, että operaattorit voivat tarjota ohjelmistopäivityksiä ilman, että pitää pystyttää uusia tolppia”, sanoo älylaitteita ja ohjelmistoja valmistavan UnSeen Technologiesin teknologiajohtaja Janne Takala.

Koska NB-IoT on avoin standardi, sen kattavuus rakentuu nopeasti, ja markkinoille tulee pian suuri määrä laitevalmistajia, modeemeja ja sensoreita. Tämä lisää kilpailua, volyymejä ja pudottaa hintoja, mikä synnyttää positiivisen kasvukierteen.

Ensimmäinen NB-IoT ratkaisu Suomessa on jo tehty

NB-IoT tulee monien arvioiden mukaan Suomessa kaupalliseen tarjontaan loppuvuoden aikana. Ensimmäinen ratkaisu kaupallisessa verkossa toteutettiin kuitenkin jo keväällä, kun DNA, Ericsson, UnSeen ja Talotohtori-palvelua tuottava Enermix tuottivat Keskon myymälään sisäilmaa mittaavan palvelun.

Pilotissa verkkoon kytkettiin ilmanpainetta ja lämpötilaa mittaavia sensoreita, jotka lähettivät dataa Talotohtori-palveluun.

”Pystyimme todentamaan, että teknologia toimii kaupallisessa verkossa eikä teknologian yleistymiselle ole esteitä”, sanoo Jussi Malin Suomen Ericssonilta.

Kiinteistö on hyvä esimerkki kohteesta, jossa teollisen internetin palveluita hyödynnetään jatkossa entistä enemmän. Sensoreilla voidaan mitata sisäilman lisäksi esimerkiksi rakenteiden kosteutta tai rakennuksessa olevien ihmisten liikkeitä.

Teknologia on mahdollistanut monia palveluita tähänkin mennessä, mutta mittaustuloksia lähettävien laitteiden liittäminen ei ole ollut taloudellisesti järkevää ihan kaikkialla. NB-IoTin yksi keskeinen etu perustuu siihen, että laitteissa käytetään huomattavasti yksinkertaisempaa radiotekniikkaa kuin nykyisissä mobiililaitteissa.

Hyötyjen hyökyaalto

NB-IoT tarjoaa perinteiseen mobiiliteknologiaan verrattuna monia merkittäviä hyötyjä, joista energiatehokkuus on yksi keskeisimpiä. Yhteys on lepotilassa, kun sitä ei käytetä, mikä pidentää akun kestoa huomattavasti. Tätä tukee myös se, että valitut komponentit ovat tähän tarkoitukseen optimoituja.

Siksi akun kesto pitenee jopa kymmeneen vuoteen monissa kohteissa. Tämä säästää energiaa, mutta erityisesti akun vaihtoon liittyvää työtä. Se puolestaan avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

”Kun voimme parantaa kustannustehokkuutta, syntyy skaalaetuja, mikä on välttämätöntä koko NB-IoTin yleistymiselle”, sanoo Enermixin toimitusjohtaja Janne Heinonen.

Samoin NB-IoT tuo paremman kuuluvuuden. Siksi päätelaitteet voivat lähettää viestejä esimerkiksi kellareista, joista matkapuhelimella ei saa yhteyttä.

Myös tietoturvan osalta NB-IoT on edistyksellinen teknologia.

”Siinä on mietitty turvallisuus jo kehitysvaiheessa erittäin hyvin, mikä on tärkeää, jos oma kiuas tai jääkaappi toimii etäyhteyden päässä”, sanoo Ericssonin Jussi Malin.

Yhteyden järjestävä operaattori tarjoaa tämän lisäksi vielä lisäturvaa.

”Voimme tuottaa sitä esimerkiksi palvelunestohyökkäysten torjunnalla, palomuureilla ja pilvikytkennällä”, sanoo DNA:n Tapio Haantie.

NB-IoTin edut ovat niin merkittävät, että esimerkiksi Ericsson on ennakoinut verkkoon kytkettyjen laitteiden nousevan 30 miljardiin viidessä vuodessa. Tämä tarkoittaa, että uusia liiketoimintamalleja alkaa virrata nopeasti markkinoille. Siinä virrassa suomalaisten olisi tärkeä olla mukana.

”Koko Suomen kilpailukyvyn kannalta olisi tärkeää, että yritykset tekisivät rohkeasti kokeiluja, vaikka ratkaisu ei olisi suunnitteluvaiheessa aivan valmis”, sanoo UnSeenin Janne Takala.

Avainsanat:

Verkko Teknologia IoT

Lue lisää uudesta työstä

Sormet näppäimistöllä
9/2023 DNA Yrityksille

Kyberrosvoilta suojautumisen ABC

Kokosimme artikkeliin huippusuosioon nousseen Kyberrosvot-podcastin tärkeimmät tärpit parempaan suojautumiseen.
Nainen tabletin kanssa
9/2023 DNA Yrityksille

Firmani tarvitsee paremmat verkkoratkaisut! Miten se onnistuu?

Jotta arki rullaa saumattomasti, tulee yhteyksien olla toimintavarmat ja turvalliset. Me DNA:lla pidämme huolen siitä, että kokonaisuus vastaa yrityksesi tarpeita ja käyttöönotto on tehty sinulle yksinkertaiseksi.
DNA:n asiakaspalvelija
9/2023 DNA Yrityksille

Suurin osa yhteydenotoista tapahtuu puhelimitse – Toimivat liittymät ja palvelut varmistavat, että jokaiseen niistä vastataan!

Olemme sitä mieltä, että yrityksen mobiili- ja vaihdepalvelun tilaamisen tulee olla yksinkertaista ja helppoa. Siksi toimitus ja käyttöönotto on tehty sinulle vaivattomaksi.
Peter Nyman
9/2023 DNA Yrityksille

Kolme harhaluuloa esiintymisestä ja miksi ne eivät pidä paikkaansa – Peter Nymanin opit johtajille

Esiintymistaito on yritysten johdolle yhä tärkeämpi avu. Siihen liittyy kuitenkin turhaa mystiikkaa. Peter Nyman setvii esiintymiseen liittyviä harhaluuloja ja antaa käytännön neuvoja parempaan esiintymiseen.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.