Blogit

”Yrittäjä tarvitsee sekä osaamista että onnea”, yhden Suomen voimakkaimmin kasvavan startup-yrityksen, Cactos Oy:n, toimitusjohtaja Oskari Jaakkola tietää.

Muhoslaisia energiavarastoja pian ympäri Eurooppaa? Cactos tähtää kansainvälisille markkinoille

Kun Muhokselta lähtöisin oleva energia- ja ohjelmistoalan osaajista koostunut porukka löi viisaat päänsä yhteen, syntyi energian varastointiin keskittynyt Cactos. Mihin huiman 26 miljoonan rahoituksen kerännyt ja liikevaihtonsa vuodessa nelinkertaistanut kasvuyritys tähtää seuraavaksi?

Energian varastointiin ja säilöntään keksitään jatkuvasti uusia tapoja. Cactos Oy kantaa oman kortensa kekoon ratkaisullaan, joka varastoi ja vapauttaa sähköä älykkäästi.

”Cactoksen energiavarastot tehostavat ja optimoivat asiakkaidemme sähkönkäyttöä. Lisäksi järjestelmä mahdollistaa osallistumisen kantaverkon reservimarkkinoille. Myymme energiavarastojärjestelmää palveluna, eli me hoidamme järjestelmän valmistuksen, asennuksen, rahoituksen, operoinnin ja huollon”, Cactoksen toimitusjohtaja Oskari Jaakkola kertoo. 

Myös yrityksen nimi juontaa juurensa varastointiin ja akkuihin. 

”Cactos tulee niinkin tutusta sanasta kuin kaktus. Kaktus on kuin luonnon akku: se varastoi vettä, jotta voi käyttää sitä myöhemmin.” 

Teslojen vanhat akut näyttelivät aiemmin pääroolia – nyt tehdään kokonaan uutta 

Yritys aloitti toimintansa rakentamalla energiavarastoja Teslan kierrätetyistä akuista. Nyt Cactos käyttää energian varastointiin uusia rautafosfaattikennoja, vaikka Teslan akkujakin on saatavilla. 

”Nykyään teemme varastot lähes yksinomaan uusista kennoista. Tilaamme kennot suoraan valmistajalta ja rakennamme akkumoduulit itse. Akkujen saatavuudessa ja hinnoittelussa on tapahtunut lyhyellä aikavälillä suuri muutos, sillä nyt rautafosfaattikennot ovat Teslan akkuja edullisempia”, Jaakkola selventää. 

Sähköisen liikenteen yleistyminen ja kuljetusalan sähköistyminen ovat tehneet logistiikka-alasta Cactoksen suurimman asiakkaan. Kaiken kaikkiaan Cactoksen asiakaskirjo vaihtelee teollisuudesta sähköauton latausasemiin. 

”Järjestelmän avulla esimerkiksi sähköauton lataaminen sähköliittymästä saatavaa nimellistehoa suuremmalla teholla on mahdollista.” 

Energiavarastoja ympäri Suomen aina Helsingistä Muonioon ja Joroisista länsirannikolle 

Cactos on kasvanut lyhyessä ajassa Suomen suurimmaksi hajautetun sähköverkkojärjestelmän operaattoriksi. Yritys perustettiin vuoden 2021 joulukuussa. Puoli vuotta kului järjestelmän kehittämisessä markkinakuntoon. Ensimmäinen testijärjestelmä julkaistiin juhannuksena 2022, ja tuotanto aloitettiin seuraavassa kuussa. Ensimmäinen kaupallinen järjestelmä liitettiin sähköverkkoon jo 1.8.2022. 

”Alkuvaiheessa toimitimme suurin piirtein yhden järjestelmän kerran kahdessa kuukaudessa. Rautafosfaattikennoihin perustuvan järjestelmän myötä toimitusnopeutemme kasvoi, ja nyt toimitammekin jo kuudesta kahteentoista järjestelmää kuukaudessa.” 

Mutta kuinka laivanrakennusinsinööri kiinnostui energian varastoinnista? 

”Olen työskennellyt aiemminkin hyödykkeiden parissa. Tarkastellessani sähköä suhteessa muihin hyödykkeisiin, kuten öljyyn, viljaan, kaasuun ja metalliin, sen eriskummallisuus hintojen vaihtelun osalta pisti silmääni. 10 prosentin muutos öljyn hinnassa päivätasolla on dramaattinen, kun taas sähkön hinta voi jopa tuhatkertaistua päivän aikana. Sähkön varastointi hintapiikkien välttämiseksi on siis kannattavaa”, Jaakkola kertoo. 

Uudella alalla tuotekehityksen pitää olla jatkuvaa – ”Yrittäjä tarvitsee sekä osaamista että onnea” 

Jaakkolan mukaan tuotekehityksellä on merkittävä rooli kasvusuunnitelmien toteutuksessa. Koska ala on uusi ja tekemistä riittää, on oltava koko ajan muita askeleen edellä. Myös järjestelmien koolla voi kilpailla. 

”Suunnitelmamme on tehdä entistä suurempia järjestelmiä kotimaassa sekä jatkaa ulkomaille laajentumista. Euroopan markkinat ovat ensimmäisenä tähtäimessämme. EU-tason sääntely auttaa meitä, kun jokaisen maan kansallisia säädöksiä ei tarvitse tuntea erikseen.” 

Kun Jaakkolalta kysyy vinkkejä kasvuyrityksen perustamisesta haaveileville, hän pysyy nöyränä. 

”En tiedä, olenko oikea henkilö antamaan vinkkejä, kun olen itsekin vasta aloitteleva yrittäjä. Tärkeintä on analysoida omaa liikeideaansa ja pohtia realistisesti, onko siinä järkeä. Jos toteat, että on, niin sitten sitä täytyy vain lähteä härkäpäisesti toteuttamaan.” 

Jaakkola alleviivaa sen merkitystä, että löytää ympärilleen oikeat ihmiset. Toisaalta myös yrittäjyyden varjopuolet ovat hänelle tuttuja.  

”Seireeneitä ja kritisoijia riittää tällä polulla aina. Älä hairahdu tekemään mitään sellaista, mikä ei ole ydinliiketoimintaasi. Räätälin työ on pois perustekemisestä”, Jaakkola summaa. 

 

Haluatko lukea lisää kunnianhimoisista kasvutarinoista? Tutustu muihin Kasvuyrittäjien menestystarinat -sarjan artikkeleihin!

Onko teilläkin kasvua horisontissa? Lataa kasvuopas ja lue, kuinka skaalaat verkko- ja mobiiliratkaisut, kun yrityksesi kasvaa! 

Avainsanat:

Digitalisaatio Innovaatio Teknologia Vinkit Yrittäjille Teknologiatrendit

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
10/2024 DNA Yrityksille

Ollos huoleti! Selausturvalla suojaat työntekijöiden surffailun mobiiliverkossa

Artikkeli
10/2024 DNA Yrityksille

Medialukutaidon merkitys kasvaa – Peter Nyman: ”Meidän on oltava jatkuvasti valppaina"

Artikkeli
10/2024 DNA Yrityksille

Aloita yrityksesi siirtymä kvanttisalaukseen jo tänään

Artikkeli
10/2024 DNA Yrityksille

IoT ei toteudu tyhjiössä – kumppanit, teknologia ja käyttötapaus määrittävät lopputuloksen

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.