Blogit

Kumpi olet: vastuunottaja vai ajopuu – vai jotain siltä väliltä?

Tulevaisuuden ennakointi on ihmisille lajityypillinen ominaisuus. Teemme ennakointia arkipäivässä enemmän kuin mistä olemme edes itse tietoisia. Ennakoimme ja suunnittelemme sekä siviili- että työroolissa – yrittäjinä ja työntekijöinä, lyhyellä ja pidemmällä tähtäimellä, formaalimmassa ja epäformaalimmassa muodossa.

Tulevaisuuden tapahtumien ennakointi on vastuullisuutta. Kokonaan ennakoimatta jättäminen on ajopuuna seilaamista.

Uudenvuodenlupaukset ovat yksi tapa ennakoida tulevaa. Jos et tee mitään erityisiä uudenvuodenlupauksia, uskallatko oikeasti kuitenkaan olla ennakoimatta, mitä uuden vuoden puolella tapahtuu tai mitä haluat saada aikaan? Ajelehditko huoletta kohti tulevaa ja otat vastaan mitä se tuoneekaan? Vai teetkö suunnitelmia tai laaditko tavoitteita tulevan varalle itsellesi tärkeisiin asioihin liittyen?

Ennakointi ja tulevaisuuden suunnittelu on tavoitteiden tunnistamista ja kirkastamista.

Ensin pitää tietää mihin tähtää ja mitä tavoittelee - mitä miltäkin asialta haluaa. Jos et tiedä mihin haluat, niin päädyt aina samanaikaisesti yhtä oikeaan tai väärään paikkaan. Seuraavaksi pitää valita reitit ja keinot, joilla tavoitteen voi saavuttaa. Ainakin ensimmäiset askeleet tai reitti ensimmäiselle etapille pitää selvittää.

Ennakointiin liittyy myös riskien tunnistamista, hallintaa ja torjumista. Mikä tapahtuma voi estää tai hidastaa tavoitteeseen pääsemistä? Näitä tulee vastaan matkan varrella varmasti. Tunnistettuihin hidasteisiin on helpompi reagoida kuin kokonaan odottamattomiin.

Sattuma tai ennalta arvaamaton tapahtuma voi vesittää hyvinkin suunniteltuun ja riskittömäksi koettuun tulevaisuuden tavoitteeseen pääsyn hetkessä. Silti suunnittelu varmistaa tavoitteeseen pääsemisen varmemmin kuin ajopuuna seilaaminen.

Yrittäjä luo tulevaisuutensa

Abraham Lincolnin kerrotaan todenneen, että paras tapa ennustaa tulevaisuutta on luoda se itse. Ajatus on ehkä ääriesimerkki yksilön mahdollisuudesta vaikuttaa tulevaisuuteensa. Odottamattomia asioita tapahtuu jatkuvasti, ja paljon on asioita, joihin ei itse voi vaikuttaa. Suhtautumiseensa jokainen voi vaikuttaa odottamattomienkin tapahtumien jälkeen – ainakin ajatuksen, pyrkimyksen ja tavoitteen tasolla. Ja se on jo hyvä lähtökohta!

Uusia yrityksiä perustetaan eniten vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Vuonna 2018 niitä perustettiin 10 154. Tämä oli yli 10 % enemmän kuin vuotta aiemmin eli 2017. Kokonaan uutta liiketoimintaa käynnistelevät yrittäjät ovat varmasti suunnitelmansa alkavalle vuodelle laatineet tai toiveensa tulevasta itselleen kirkastaneet – tavallaan siis lähteneet luomaan tulevaisuuttaan itse.

Jos tulevaisuuden suunnittelu ja ennakointi eivät inspiroi, tulevaan voi suhtautua myös löysin rantein ajopuuna ja pragmaattisesti tekemällä vain eteen tulevia enemmän tai vähemmän kiireisiä asioita.

Ajopuuna seilaava päätyy herkästi tekemään vain toisten ihmisten ennakoimaan tulevaisuuteen tähtääviä toimia.

Suurena vaarana puhtaasti hetkessä elämiselle on, että näin toimivaa ihmistä voi piankin alkaa vaivata linjattomuus tekemisessä ja tavoitteettomuus. Tekemistä on paljon, voimat kuluvat, mutta tulokset jäävät irrallisiksi. Siinä voi iskeä matkaväsymys, pitkästyminen sekä tarkoituksettomuuden ja kuulumattomuuden tunne - miten mikään oma ja ympärilläni tapahtuva tekeminen liittyy minuun itseeni.

Johda tunnelmaa ja toimintaa

Yksi johtamiseen liittyvä oppi sanoo, että tulosta suoraan ei voi johtaa. Tulokseen ei siis voi päätyä - nix-nax - hyppäämällä suoraan tavoitteesta, vaan tulos on aina jonkun aktiivisen tekemisen tai tekemättä jättämisen seurausta.

Tuloksen johtamisen sijaan voit kuitenkin johtaa tunnelmaa ja toimintaa – itsesi ja muiden. Mielekäs yhtälöstä tulee erityisesti silloin, kun toivottu tulos on hyvin muotoiltu ja pohdittu halutunlaisen ja tavoiteltavan tuloksen muotoon – liittyipä toivottu lopputulos oman itsesi tai vastuullasi olevan asian johtamiseen.

Kun tämä kaikki tapahtuu vielä hyvässä tunnelmassa, niin tekeminen itsessään vie vähemmän voimavaroja ja tavoitteeseen tähtäävä tekeminen on hauskempaa.

Jos siis valitset ajelehtimisen sijaan suunnittelun tai ennustamisen tien, työkaluja tavoitteiden asettamiseen löytyy kyllä. Viime kesänä blogissani kirjoitin muokatusta Balanced Scorecard -mallista. Alkusyötteeksi ajatuksillesi voit hyödyntää vaikka sitä omaan itseesi liittyvään tai liiketoiminnan suunnitteluun.

Oman toiminnan lisäksi tulevaisuusennusteeseen kannattaa liittää myös toimintaympäristöön liittyvää tietoa. Keräsimme vuoteen 2019 liittyviä teknologiatrediennusteita Teknologiatrendit 2019 -katsaukseen. Sitä saa kernaasti hyödyntää tässä.

Avainsanat:

Johtaminen Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Vain oppiva organisaatio voi selvitä tekoälyn aikakaudesta voittajana

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

”Maalaisjärki on iso osa tietoturvaa” – kyberturvallisuuden lehtori Pia Satopää tietää, missä voisimme kehittyä

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Kokeilemalla kohti tekoälyvallankumousta – nyt on yritysjohdon aika toimia

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Tekoäly innostaa sosiaali- ja terveydenhuollon kehittäjiä: ”Jos tätä ei Suomessa saada tehtyä, niin missä sitten?”

Teknologiatrendit 2025

Teknologian vuosi 2025 on lunastusten aikaa: tekoälylle asetetut odotukset alkavat konkretisoitua, siviili- ja puolustusteknologioiden käyttöulottuvuudet laajenevat ja yritysten kestävän kehityksen tavoitteita jalkautetaan käytäntöön.

Mitkä trendit tulevat vaikuttamaan merkittävästi tulevaisuuteemme niin arjessa kuin sen ulkopuolella?

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.