Kolme vinkkiä tekoälyn eettisten periaatteiden laatimiseen

Kuka on vastuussa, kun itseohjautuvan auton sensorit eivät huomaa jalankulkijaa tiellä? Voiko tekoälyn haastaa oikeuteen, jos se on tehnyt esimerkiksi tiettyä etnistä ryhmää syrjiviä vakuutus- ja lainapäätöksiä? Näitä ja muita eettisiä kysymyksiä käsiteltiin AlgoritmWatch-kansalaisjärjestön raportissa, jossa oli mukana myös suomalainen asiantuntija.

Samaan aikaan yrityksissä pohditaan pää punaisena tekoälysovelluksia. Vaikka vahva tekoäly siintää tällä hetkellä lähinnä scifi-elokuvissa, niin ohjelmistorobotiikan ja koneoppimisen keinot ovat jo vahvasti tätä päivää.

Moni yritys on aiheellisesti pysähtynyt käymään eettisiä pohdintoja tekoälyn käytöstä. DNA oli ensimmäisten suomalaisten yritysten joukossa laatimassa ohjeita tekoälyn eettiseen hyödyntämiseen omassa toiminnassaan.

Millainen prosessi eettisten periaatteiden laatiminen oli? Tässä muutama vinkki ja kokemuksiamme:

1. Benchmarkkaa, mutta älä kopioi

Netistä löytyy jo paljon esimerkkejä eri yritysten eettisistä periaatteista tekoälyn hyödyntämiselle. Periaatteista löytyy paljon samoja elementtejä, joten helposti tulee mieleen, että ”mitä jos otetaan vaan nämä yrityksen X periaatteet ja vähän muokataan”. En suosittele tätä lähestymistapaa.

Jos sisäinen keskustelu eettisistä kysymyksistä jää käymättä, jää samalla löytymättä yritykselle ominainen lähestymistapa. Todennäköisesti periaatteet jäävät myös liiketoiminnan näkökulmasta irrallisiksi.

2. Keskustele ja hae näkemystä

Tekoälyn eettisten ohjeiden laatimisessa yksi antoisin asia oli käydä sisäisesti keskusteluja aiheesta eri avainhenkilöiden kanssa. Nämä henkilöt eivät välttämättä olleet tekoälyn parhaita asiantuntijoita, mutta keskeisiä liiketoiminnan kehittämisessä. Käsitykset tekoälyn määritelmistä ja sovellusalueista olivat keskenään hyvin erilaisia.

Monen ensireaktio oli, että mistä ihmeestä tässä olisi tarkoitus keskustella. Mutta kun asiaa lähestyi oikeiden kysymysten kautta, keskustelut olivat erittäin mielenkiintoisia. Niiden avulla löytyi se ydin, eli mitkä eettiset näkökulmat ovat oleellisia juuri meidän yrityksellemme.

3. Laadi ohjeet ihmisen kielellä

Kaikki työntekijät eivät välttämättä tee töitä tekoälysovellusten parissa, mutta monen pitää ymmärtää, mitä tekoälyyn liittyvät eettiset kysymykset ovat. Tekoälyyn ja eettisiin periaatteisiin liittyvät monimutkaiset asiat on syytä tehdä helposti lähestyttäviksi ja arkipäiväisiksi koko organisaatiolle.

Bonusvinkkinä haluaisin vielä sanoa, että lähesty rohkeasti tekoälyä ja siihen liittyviä eettisiä kysymyksiä. Vaikka aihe ei olisikaan omaa ydinosaamistasi, kuten omalla kohdallani, niin voin omasta kokemuksesta kertoa, että tästäkin hommasta selviää maalaisjärjellä ja hyvällä perehtymisellä.

Tutustu DNA:n tekoälyn hyödyntämisen eettisiin periaatteisiin tai opi lisää aiheesta podcastin avulla: Mitä pitää tietää tekoälyn etiikasta?

Avainsanat:

Yritysvastuu Tekoäly Muuttuva työ
 

Lue lisää uudesta työstä

11/2021 Jaana-Liisa Malin

Fiksumpi tapa tehdä työtä ei synny itsestään 

Pitkät työpäivät monta rautaa tulessa eivät ole pelkästään vuoden lopulle ominaista aikaa, vaan monesti jatkuva olotila vuoden ympäri.
DNA:lla Jussi Tolvasta on ihastuttanut yrittäjämäinen ote, joka läpäisee koko organisaation.
11/2021 DNA Business

DNA:n tuore toimitusjohtaja Jussi Tolvanen: "Operaattoriala on teknologian muutosten ytimessä" 

Uudessa organisaatiossa Tolvasta on ihastuttanut yrittäjämäinen ote, joka läpäisee koko organisaation.
11/2021 DNA Business

Askarruttaako IoT? DNA on yhdistänyt voimansa Telenorin kanssa ja nyt osaamista riittää 

DNA on vastikään yhdistänyt voimansa kansainvälisen Telenorin kanssa.
11/2021 DNA Business

2G, 3G, 4G, 5G – mitä väliä IoT:ssa?

Monen sorttisten IoT-laitteiden anturidata on jo kauan siirtynyt 2G-verkoissa.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.