Blogit

Mihin kaikkeen 5.5G kykenee? 

Kohti 6G-yhteyksiä – mutta sitä ennen on vielä 5.5G

Yksi viime vuoden hauskimmista työpäivistäni oli demopäivä, jossa DNA esitteli joulukuun ohuessa, kylmässä ilmassa sitä, mihin kaikkeen 5.5G kykenee. Demon aikana ruudulla näkyi mobiiliverkon downlink-nopeus, joka huiteli yli 9 gigassa – parhaimmillaan nopeus kiipesi jopa 10 gigaan sekunnissa. 

Demo järjestettiin tavallisena aamuna, jolloin mobiiliverkossa oli normaalisti muutakin liikennettä. Koska mikään Customer Premise Equipment (CPE) ei vielä tue 5.5G:tä, meidän täytyi käyttää kahta vastaanottavaa 5G CPE:tä simuloidaksemme 5.5G-valmiudella toimivaa laitetta. Ihmiselle, joka muistaa edelleen modeemin alien-äänet, oli erittäin vaikuttavaa nähdä, kuinka pitkälle olemme yhteyksien saralla tulleet. 

Mutta mitä 5.5G-yhteys oikein tarkoittaa? Se on yksinkertaisesti 5G:n evoluutio ominaisuuksien osilta, jotka toimivat ponnahduslautana matkalla kohti 6G:tä. Yhteyksien radioverkkoteknologia ja ominaisuudet kehittyvät julkaisuissa 3GPP-standardin versioiden mukaisesti. 3GPP (3rd Generation Partnership Project) on yhteistyöorganisaatio, joka vastaa protokollien kehittämisestä matkaviestintästandardeille, kuten 3G:lle, 4G:lle ja 5G:lle. 

Moni ihmettelee, miksi me edes tarvitsemme nopeuksia korkeammilla G:illä? Todellisuudessa kuitenkin nykyinen radioteknologia vastaa monien käyttötapauksien tarpeisiin. 5.5G:n kehitysmatka tuo kuitenkin mukanaan edistysaskeleita, jotka menevät paljon downlink-nopeuksia syvemmälle. Juuri näiden edistysaskeleiden yhdistelmä tekee 5.5G:stä, ja myöhemmin 6G:stä, erityisen lupaavan erityisesti B2B-asiakkaille. Mutta miten? Ensiksi tulee selittää hiukan lisää uplink-nopeuksista, RedCapista ja passiivisesta IoT:sta. 

Aloitamme downlink-nopeuden vähemmän kuuluisalla sisaruksella: uplink-nopeudella. Myös uplinkin saralla saamme todistaa nopeuksien noin kymmenkertaista kasvua (jopa 1 Gbps) 5.5G:n myötä. Tällaisilla downlink- ja uplink-nopeuksilla lähestymme jo kuidun toimintaa – haastavimmissakin yrityskäyttötapauksissa. 

Toistaiseksi huippunopean uplink-kapasiteetin takaaminen yritysasiakkaille on ollut haaste nykyteknologialle, mutta tämä on muuttumassa ensi vuodesta eteenpäin. 

Mutta entä sitten teollisuuden käyttötapausten kohdalla, jossa nopeudet eivät välttämättä ole tärkein ominaisuus? Siirrytään RedCapiin ja passiiviseen IoT:hen. 5G:n käyttöönoton alkuvaiheessa oli kyse suurista nopeuksista (eMMB - Enhanced Mobile Broadband), alhaisesta latenssista (uRLLC - Ultra-Reliable Low Latency Communication) ja IoT-standardien kohdistamisesta (Massive Machine Type Communication, LTE-M & NB-IoT). 5G:n kehitys kohti 6G:tä tuokin mukanaan 5G RedCapin. 

RedCap tarkoittaa Reduced Capability -tekniikkaa, joka on näiden kolmen mainitun ominaisuuden välissä. Se tarjoaa suuremmat tiedonsiirtonopeudet kuin perinteinen NB-IoT ja LTE-M, mutta paljon pienemmällä viiveellä, energiatehokkuudesta tinkimättä. Langattomat teollisuusanturit, videovalvonta ja älykkäät verkot saattavat pian hyötyä paljon paremmasta standardista, vertailukelpoisin kustannuksin. 

Skaalautuvuus ja käyttöönoton helppous ovat hyödyksi teollisuuden asiakkaille, jotka haluavat digitalisoida toimintaansa ja joilla on jo nyt vaikeuksia löytää osaavaa työvoimaa. 

Jo mainittuna demopäivänä otimme uuden askeleen tulevaisuuteen näyttämällä passiivisia IoT-laitteita toiminnassa. Passiivinen IoT tarkoittaa uuden sukupolven IoT-laitteita, jotka pystyvät hyödyntämään radioaaltojen ja ympäristön energiaa esimerkiksi miniaurinkopaneelien kautta.  

Ne voivat mullistaa tavan, jolla omaisuutta valvotaan ja hallitaan varastoissa ja tehtaissa, jolloin monet niiden hallintaan liittyvät manuaaliset tehtävät voidaan poistaa. Demossa osoitimme, kuinka näitä laitteita voidaan käyttää hälyttämään esimerkiksi varastoitujen hyödykkeiden lämpötilojen poiketessa halutusta. Ne ovat halpoja, pieniä ja skaalautuvia tavoilla, joita IoT-teollisuus ei ole ennen nähnyt. Passiivinen IoT voisi kilpailla RFID-tekniikan kanssa logistiikassa, ja antureita voi helposti tuottaa massoittain. 

Milloin tämä kaikki teknologia on siis saatavilla? Odotamme uuden nopeusluokan päätelaitteita markkinoille vaiheittain tämän vuoden aikana. RedCap-piirisarjoihin perustuvien tuotteiden odotetaan yleistyvän niin ikään tästä vuodesta eteenpäin. Passiivisen IoT:n markkinoille tuloa joudumme vielä odottamaan muutaman vuoden, kunnes standardointi valmistuu. 

Me DNA:lla haluamme olla uuden teknologian kärkijoukoissa ja tuoda innovaatiot asiakkaille mahdollisimman pian. Voimme aloittaa uusien asioiden suunnittelun olemassa olevan tekniikan avulla ja luoda yhdessä uutta asiakkaidemme kanssa erilaisiin käyttötapauksiin. Älä epäröi olla meihin yhteydessä! 

 

Lue lisää aiheesta DNA:n lehdistötiedotteesta – 5.5G-tekniikka tekee tuloaan: DNA saavutti yli 10 gigan nopeuden mobiiliverkossaan! 

Avainsanat:

Verkko Yhteydet IoT Digitalisaatio Innovaatio Teknologia

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
9/2024 DNA Yrityksille

Johtaja, älä kurista yrityksesi verkkoja – vanhanaikainen verkkoinfra hidastaa toimintaa ja lisää riskejä

Artikkeli
9/2024 DNA Yrityksille

Onko yrityksessäsi fokus- vai burnout-kulttuuri? – Keskittymisvalmentajan opeilla treenaat organisaatiosi keskittymiskyvyn huippuunsa

Blogi
9/2024 Patrick Gordin

Salainen ase modernin yrityksen liiketoiminnalle? Ohjelmisto-ohjatut verkot yhdistävät toimipisteet ja käyttäjät turvallisesti pilvessä sijaitseviin sovelluksiin ja dataan 

Artikkeli
8/2024 DNA Yrityksille

Teknologian vuosi 2024 – onnistuimmeko ennustamaan tulevan?

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.