Blogit

Hyödynnä Suomen 5G-etumatkaa

– kun monilla muilla markkinoilla vasta unelmoidaan

Marraskuun pimeydessä on hyvä muistuttaa valoisista asioista. Kuten siitä, miten monella alueella me Suomessa olemme maailman kovimpia. Esimerkkejä ovat vaikkapa onnellisuus, digitalisaatio, kahvinjuonti ja mobiilidatan hyödyntäminen.

Mobiiliverkkojen tekniikalta ja osaamiselta maailman kovin käyttö vaatii paljon. Niin hyvää ja yhä kehittyvää kuin 4G-teknologia onkin, silläkin on rajansa. Jotta voimme luottaa mobiiliverkkoihin jatkossakin, meidän suomalaisten on tärkeää olla eturintamassa myös 5G-verkoissa.

Mikäli mobiilidatan hyödyntäminen jatkaa kasvuaan – ja miksei jatkaisi – nykyistä suuremmalle kapasiteetille on väistämätön tarve.

Paikasta riippumaton ja liikkeessä tehtävä työ lisääntyy jatkuvasti. Esineiden internetin sovelluksia kehitetään sitä vauhtia, että verkkoon kytkettyjen laitteiden määrä räjähtää hyvin pian. Tämän lisäksi Suomessa on jo päätetty siirtää myös viranomaisviestintä erillisratkaisuista kaupallisiin verkkoihin. Se on mahdollista, koska mobiiliverkkojen luotettavuus on huippuluokkaa.

Valokuituun perustuvien kiinteiden yhteyksien rakentaminen kaikkialle on Suomessa erittäin kallista, eikä kiinteillä yhteyksillä voisikaan vastata kaikkiin tarpeisiin. Yhä useampi liiketoimintasovellus sisältää niin nopealla tahdilla muuttuvia, vaihtuvia tai paikasta toiseen siirtyviä elementtejä, että niiden yhteydet on mahdollista ratkaista ainoastaan langattomien verkkojen avulla.

Myös IoT-ratkaisujen laajamittainen teollinen käyttö edellyttää langattomia ohjausverkkoja, joiden kapasiteetti ja toimintavarmuus vastaa liiketoimintakriittisten tietojärjestelmien vaatimuksia. Viranomaisten verkkotarpeet ovat luonnollisesti vähintäänkin samaa tasoa.

Teollisissa tarpeissa verkon nopeus onkin vain yksi useista tärkeistä ulottuvuuksista. 5G tuo verkkoihin monia vaativan tuotantokäytön kannalta käänteentekeviä ominaisuuksia. Paljon puhutun verkon viipaloinnin eli tietyn kaistan takaamisen ohella 5G-tekniikka esimerkiksi pidentää radikaalisti verkkoon kytkettävien sensorien akunkestoa.

Osana Telenor-perhettä myötä olemme päässeet sisäkehälle selvästi isommissa ratkaisuissa kuin mihin puhtaasti suomalaisten pelurien rahkeet riittävät.

Yhtenä tällaisena esimerkkinä toimii vaikkapa Skandinavian suurin 5G-pilotti, joka meillä on parhaillaan käynnissä Elverumin kunnassa Norjassa. Kokonaisuuteen sisältyy sekä 5G-matkapuhelinten että kiinteiden 5G-mobiiliyhteyksien käyttäjiä, kuluttajia ja yrityksiä. Huikein juttu on aluesairaala, jossa potilaiden etämonitorointi kotona ja ambulansseissa hoidetaan 5G-yhteyksillä.

5G-hypen keskellä saattaa tuntua houkuttelevalta viitata koko jutulle kintaalla; yksi G sinne tai tänne, koittavat vain myydä lisää. Tässä tapauksessa hype ei kuitenkaan ole vain hypeä. 5G nostaa tarjolla olevan kapasiteetin ja digitalisaation mahdollisuudet aivan uudelle tasolle. Tältä murrokselta välttyvä toimiala on mahdoton ajatus, joten nyt kannattaa todella miettiä, mitä uutta tämä mahdollistaa omalle yritykselle.

Suomessa toimivilla yrityksillä on mahdollisuus hyötyä sijainnistaan maassa, jossa 5G-verkkojen rakentamiseen investoidaan ensimmäisten joukossa maailmassa.

Suomalaiset yritykset voivat kehittää, testata ja jalostaa uuden verkkotekniikan mahdollisuuksia hyödyntäviä IoT-palvelumallejaan laboratorioiden sijaan todellisessa tuotanto-5G-verkossa. Pointti ei toki ole testaaminen ja pilotointi itsessään: kyse on tavoista generoida oivalluksia siitä, miten 5G tukee oman yrityksen strategista digitalisoitumista ja sen myötä uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Menestys on seurausta liiketoimintamahdollisuuksien oivaltamisesta ja asioiden tekemisestä paremmin kuin kilpailijat. Suosittelenkin miettimään oman liiketoiminnan digitalisointia end to end -kokonaisuutena ja siirtymään mahdollisimman suoraan toimintaan.

Ehkä jo ensi marraskuussa voimme iloita uusista 5G-verkkoihin perustuvista innovaatioista, joissa me suomalaiset olemme maailman kärjessä?
 

Lue myös Telenor Connexionin Mats Lundquistin näkemys suomalaisesta IoT-kentästä sekä opastus lähestymistapaan, jolla varmistat, ettei IoT kehitys juutu pilotointivaiheeseen.

Avainsanat:

5G Verkko

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Vain oppiva organisaatio voi selvitä tekoälyn aikakaudesta voittajana

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

”Maalaisjärki on iso osa tietoturvaa” – kyberturvallisuuden lehtori Pia Satopää tietää, missä voisimme kehittyä

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Kokeilemalla kohti tekoälyvallankumousta – nyt on yritysjohdon aika toimia

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Tekoäly innostaa sosiaali- ja terveydenhuollon kehittäjiä: ”Jos tätä ei Suomessa saada tehtyä, niin missä sitten?”

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.