Fiksu kaupunki rakentuu yhteistyöllä

Tämä artikkeli on tiivistelmä DNA:n Hyvä paha IoT-yhteiskunta -podcastista.

Kun lukkofirmat lyöttäytyvät kimppaan ja ryhtyvät yhdessä hyödyntämään digitaalisia innovaatioitaan, voivat kaupunkilaiset käyttää yhteisiä tiloja helposti ja kätevästi - ilman avainrumbaa. 

Muun muassa tällaista kaupunkieloa helpottavaa teknologiaa kehitetään kovaa vauhtia, mutta esineiden internetin (IoT:n) kukoistusta edellyttävät ekosysteemit rakentuvat työläästi.

Hidasteena ovat vanhat liiketoimintamallit, joihin uudet innovaatiot eivät sovi. Kuten Helsingin Fiksu Kalasatama -hankkeen johtaja Veera Mustonen Forum Viriumista toteaa, haasteena on löytää liiketoimintamallit, joiden kautta sekä kuluttaja, yhteiskunta että palveluntarjoaja voittavat. 

 

Fiksu Kalasatama -hankkeessa toimijat verkostoituvat ja pilotoivat monenlaisia IoT-ratkaisuja kaupunkitilassa, jolloin koko ekosysteemi oppii.

"Hanke lähti alun perin älyenergiahankkeena. Helsingin kaupunki päätti kuitenkin viisaasti vuonna 2013, että Kalasatamasta tehdään Smart City -alue, joka on muutakin kuin älykästä energiankulutusta. Nyt pilotoinnissa on useita älykkäitä ratkaisuja, joissa data, IoT-ratkaisut ja robotiikka voivat parantaa kaupunkilaisten arkea", Veera Mustonen kertoo. 

Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset Tivian toiminnanjohtaja Mika Helenius tervehtii ilolla Kalasataman kaltaisia, kokeilukulttuuria edistäviä hankkeita. Hän peräänkuuluttaa myös yhteiskunnan vastuuta kehityksestä:

"Meillä on kaupungeissa rakennusvirasto ja sosiaali- ja terveysvirasto, mutta miksi meillä ei ole alustatalouden virastoa? Se voisi toimia tämän uuden teknistyvän, digitaalisen maailman asiakkaana, ja siellä olisi se huippuosaaminen."

Kaupunkien kehittäminen ja ongelmien ratkaiseminen IoT:n avulla on ajankohtaista kaikkialla maailmassa.

Älyliikenne kiinnostaa, koska kaikki haluaisivat vähentää ruuhkia ja niistä aiheutuvaa saastetta. Aasiassa esimerkiksi pohditaan, miten IoT:n avulla pystytään saamaan lisää vehreyttä kaupunkeihin vertikaalisen viljelyn avulla. 

Hyvä seurattava IoT-pioneerihanke maailmalla on esimerkiksi Googlen sisarorganisaatio Sidewalk Labs. Se yrittää viedä erilaisia IoT-hankkeita eri kaupunkeihin ja löytää tapoja, joilla digitalisaatiota voidaan hyödyntää rapistuvissa amerikkalaisissa kaupungeissa.

DNA Busineksen koolle kutsumassa Hyvä paha IoT-yhteiskunta -podcastissa keskustelevat Sallamaari Muhosen johdolla Tivian toiminnanjohtaja Mika Helenius ja Fiksu Kalasatama -hankkeen johtaja Veera Mustonen Forum Viriumista. Kuuntele koko keskustelu podcastina!

Keskustelijoiden lukuvinkit aiheesta kiinnostuneille:
 
Mika Helenius: Marianna Mazzucaton kirja: Älykäs valtio (Rethinking Capitalism, 2016)  
Veera Mustonen: Anthony Townsendin kirja Smart Cities  ja Jane Jacobsin kirja: The Economy of Cities 
 

Avainsanat:

Digitalisaatio Teknologia IoT

Lue lisää uudesta työstä

Sormet näppäimistöllä
9/2023 DNA Yrityksille

Kyberrosvoilta suojautumisen ABC

Kokosimme artikkeliin huippusuosioon nousseen Kyberrosvot-podcastin tärkeimmät tärpit parempaan suojautumiseen.
Nainen tabletin kanssa
9/2023 DNA Yrityksille

Firmani tarvitsee paremmat verkkoratkaisut! Miten se onnistuu?

Jotta arki rullaa saumattomasti, tulee yhteyksien olla toimintavarmat ja turvalliset. Me DNA:lla pidämme huolen siitä, että kokonaisuus vastaa yrityksesi tarpeita ja käyttöönotto on tehty sinulle yksinkertaiseksi.
DNA:n asiakaspalvelija
9/2023 DNA Yrityksille

Suurin osa yhteydenotoista tapahtuu puhelimitse – Toimivat liittymät ja palvelut varmistavat, että jokaiseen niistä vastataan!

Olemme sitä mieltä, että yrityksen mobiili- ja vaihdepalvelun tilaamisen tulee olla yksinkertaista ja helppoa. Siksi toimitus ja käyttöönotto on tehty sinulle vaivattomaksi.
Peter Nyman
9/2023 DNA Yrityksille

Kolme harhaluuloa esiintymisestä ja miksi ne eivät pidä paikkaansa – Peter Nymanin opit johtajille

Esiintymistaito on yritysten johdolle yhä tärkeämpi avu. Siihen liittyy kuitenkin turhaa mystiikkaa. Peter Nyman setvii esiintymiseen liittyviä harhaluuloja ja antaa käytännön neuvoja parempaan esiintymiseen.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.