Fiksu kaupunki rakentuu yhteistyöllä

Tämä artikkeli on tiivistelmä DNA:n Hyvä paha IoT-yhteiskunta -podcastista.

Kun lukkofirmat lyöttäytyvät kimppaan ja ryhtyvät yhdessä hyödyntämään digitaalisia innovaatioitaan, voivat kaupunkilaiset käyttää yhteisiä tiloja helposti ja kätevästi - ilman avainrumbaa. 

Muun muassa tällaista kaupunkieloa helpottavaa teknologiaa kehitetään kovaa vauhtia, mutta esineiden internetin (IoT:n) kukoistusta edellyttävät ekosysteemit rakentuvat työläästi.

Hidasteena ovat vanhat liiketoimintamallit, joihin uudet innovaatiot eivät sovi. Kuten Helsingin Fiksu Kalasatama -hankkeen johtaja Veera Mustonen Forum Viriumista toteaa, haasteena on löytää liiketoimintamallit, joiden kautta sekä kuluttaja, yhteiskunta että palveluntarjoaja voittavat. 

 

Fiksu Kalasatama -hankkeessa toimijat verkostoituvat ja pilotoivat monenlaisia IoT-ratkaisuja kaupunkitilassa, jolloin koko ekosysteemi oppii.

"Hanke lähti alun perin älyenergiahankkeena. Helsingin kaupunki päätti kuitenkin viisaasti vuonna 2013, että Kalasatamasta tehdään Smart City -alue, joka on muutakin kuin älykästä energiankulutusta. Nyt pilotoinnissa on useita älykkäitä ratkaisuja, joissa data, IoT-ratkaisut ja robotiikka voivat parantaa kaupunkilaisten arkea", Veera Mustonen kertoo. 

Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset Tivian toiminnanjohtaja Mika Helenius tervehtii ilolla Kalasataman kaltaisia, kokeilukulttuuria edistäviä hankkeita. Hän peräänkuuluttaa myös yhteiskunnan vastuuta kehityksestä:

"Meillä on kaupungeissa rakennusvirasto ja sosiaali- ja terveysvirasto, mutta miksi meillä ei ole alustatalouden virastoa? Se voisi toimia tämän uuden teknistyvän, digitaalisen maailman asiakkaana, ja siellä olisi se huippuosaaminen."

Kaupunkien kehittäminen ja ongelmien ratkaiseminen IoT:n avulla on ajankohtaista kaikkialla maailmassa.

Älyliikenne kiinnostaa, koska kaikki haluaisivat vähentää ruuhkia ja niistä aiheutuvaa saastetta. Aasiassa esimerkiksi pohditaan, miten IoT:n avulla pystytään saamaan lisää vehreyttä kaupunkeihin vertikaalisen viljelyn avulla. 

Hyvä seurattava IoT-pioneerihanke maailmalla on esimerkiksi Googlen sisarorganisaatio Sidewalk Labs. Se yrittää viedä erilaisia IoT-hankkeita eri kaupunkeihin ja löytää tapoja, joilla digitalisaatiota voidaan hyödyntää rapistuvissa amerikkalaisissa kaupungeissa.

DNA Busineksen koolle kutsumassa Hyvä paha IoT-yhteiskunta -podcastissa keskustelevat Sallamaari Muhosen johdolla Tivian toiminnanjohtaja Mika Helenius ja Fiksu Kalasatama -hankkeen johtaja Veera Mustonen Forum Viriumista. Kuuntele koko keskustelu podcastina!

Keskustelijoiden lukuvinkit aiheesta kiinnostuneille:
 
Mika Helenius: Marianna Mazzucaton kirja: Älykäs valtio (Rethinking Capitalism, 2016)  
Veera Mustonen: Anthony Townsendin kirja Smart Cities  ja Jane Jacobsin kirja: The Economy of Cities 
 

Avainsanat:

Digitalisaatio Teknologia IoT

Lue lisää uudesta työstä

11/2022 DNA Business

Miten metaversumiin pääsee, Marja Konttinen?

Metaversumiin pääsee helposti: siihen tarvitsee vain nettiyhteyden ja hyvän tietokoneen.
11/2022 DNA Business

Itse ja automaatiolla – yritykset haluavat vapautta valita miten ja milloin asiansa hoitavat

Yritysratkaisuilta odotetaan yhä enemmän yhtä sujuvaa käyttöä kuin kuluttajien verkkopalveluilta.
11/2022 DNA Business

ZTNA: Turvaa, tukea ja varmuutta – missä ja milloin vain

Työnantajan tavoitteena on tarjota toimivat digitaaliset työvälineet, mutta myös suojella yrityksen dataa.
11/2022 DNA Business

Vain paranoidit pärjäävät? Hybridityö vaatii tujumpaa tietoturvaa

Etätyöskentely on yleistynyt, mutta toimistollakin täytyy käydä.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.