Geopoliittisen tilanteen epävakaus vaikuttaa merkittävästi myös yritysten toimintaympäristöön – erityisesti turvallisuuden ja toiminnan jatkuvuuden näkökulmasta. Digitalisaation myötä verkkorikollisuus on lisääntynyt, ja tietoturva on entistä kiinteämpi osa kaikkia käytettäviä palveluita. Jokaisen yrityksen on hyvä varautua mahdollisiin poikkeustilanteisiin ja turvata näin oman liiketoimintansa jatkuvuus. DNA:n tietoturvatutkimuksen mukaan kuitenkin vain 22 % tutkimukseen haastatteluista ICT-päättäjistä kokee, että heidän yrityksensä on täysin varautunut kyberuhkiin. Suurimmalla osalla yrityksistä on siis vielä paljon tehtävää poikkeustilanteisiin varautumisen saralla.
Poikkeustilanteiden hallinta lähtee liiketoimintakriittisimpien toimintojen tunnistamisesta. Mitkä asiat yrityksesi toiminnassa ovat sellaisia, joiden toiminta ei saa missään nimessä häiriintyä? Kriittisten toimintojen priorisointi auttaa yritystäsi valmistautumaan mahdollisiin uhkiin riittävillä toimenpiteillä.
Missä yrityksesi data sijaitsee?
Oletko koskaan pohtinut, missä datasi sijaitsee ja minne tietosi on tallennettu? Monien yleisten yritystyökalujen taustalla ovat suuret pilvipalveluiden toimittajat, kuten Microsoft Azure, Amazon Web Services ja Google Cloud Platform, joiden kautta yrityksesi data kulkee ympäri maailmaa.
DNA Pilvikytkennän avulla voit yhdistää useat pilvipalvelut saumattomaksi osaksi yritysverkkoa. Näin pilvipalveluiden käytöstä tulee turvallisempaa, ja tiedät, missä datasi asuu. DNA:n MPLS-verkon kautta toteutetun tietoliikenneratkaisun ansiosta pilvipalveluiden käyttö ei ole riippuvaista internetyhteyksien kapasiteetista tai ongelmista.
Yhteydet, jotka toimivat luotettavasti myös poikkeustilanteissa
Varautumisen kannalta olennainen asia on luotettavat tietoliikenneyhteydet. Varmennetut yhteydet ovat tärkeitä sellaisissa yrityksen toimipisteissä, joissa toiminnan tulee pystyä jatkumaan katkotta. Esimerkiksi kaupat, varastot, pankit ja sairaalat tarvitsevat yhteyksiä, joissa toiminnot eivät pysähdy verkkohäiriön vuoksi.
Suurin osa yrityksistä tarvitsee tänä päivänä yhteyksiä myös Suomen rajojen ulkopuolella oleviin palveluihin. Tämän vuoksi on tärkeää, että teleoperaattorilla on hyvin varmennetut ulkomaan yhteydet. DNA:lla on käytössä Suomesta ulkomaille useita erillisiä yhteysreittejä. Näistä kaksi Suomen ja Ruotsin välistä merikaapelireittiä sekä maareitti ovat täysin DNA:n omistuksessa. Kriittisimmille toimijoille voimme tarjota myös satelliittivarayhteyksiä.
Ulkoistamalla tietoturvapalvelusi voit itse keskittyä olennaiseen
Tietoturvavaatimusten koventuessa ja poikkeustilanteiden uhkien lisääntyessä on yrityksen tietoturvatoimien kokonaisuus syytä saattaa ajan tasalle. Kiristynyt regulaatio, josta viimeisin esimerkki on huhtikuussa 2025 voimaan astunut NIS2-direktiivin velvoittava Kyberturvallisuulaki, luo yrityksille uusia velvoitteita oman toiminnan tietoturvallisuuden ja organisaation resilienssin kasvattamiseksi.
DNA:lta saat loogiset ja turvalliset verkkopalvelukokonaisuudet, jotka tukevat toinen toisiaan. Kun verkko on toimitettu ja ylläpidetty samasta kanavasta, on mahdollista luoda täydellinen tilannekuva ja tehdä kattavaa raportointia.
Tietoturva-alan asiantuntijat ovat haluttua valuuttaa, mikä onkin luonut alalle osaajapulan. Sinun tai työntekijöidesi ei kuitenkaan tarvitse osata tai ehtiä tekemään kaikkea itse, vaan osa asioista on järkevää ulkoistaa luotettavalle kumppanille.
Esimerkkinä ulkoistetusta kyberuhkien seurannasta ja yrityksesi tietoturvan tilan valvonnasta toimii SOC-tietoturvakeskus. Keskuksen asiantuntijat havaitsevat ja analysoivat tietoturvan poikkeamat nopeasti sekä reagoivat niihin tarkoituksenmukaisella tavalla. Palveluun on mahdollista liittää yrityksesi verkossa olevat laitteet ja palvelimet sekä pilvipalvelut. Jotta kokonaiskuva säilyy kirkkaana, palvelu hyödyntää myös olemassa olevien tietoturvapalveluiden lokitietoja.
Seitsemän vinkkiä yritykselle poikkeustilanteisiin varautumiseen
- Tunnista riskit, jotka voivat estää tai vaarantaa yrityksesi toiminnan. Arvioi myös riskien todennäköisyys.
- Luo tehokas hallintaprosessi varmistaaksesi, ettei yrityksessäsi käytetä vanhentuneita laitteistoja tai ohjelmistoja.
- Suojaa yrityksesi verkko ja data. Älä unohda ZTNA-palvelua, joka mahdollistaa pääsyn yrityksen resursseihin vasta asianmukaisen tunnistautumisen jälkeen.
- Panosta henkilöstön osaamiseen ja pysy ajan tasalla jatkuvasti kehittyvistä huijausyrityksistä. Pidä turvallisuus osana kaikkia prosesseja.
- Laadi häiriötilannesuunnitelma poikkeustilanteiden varalle. Muista harjoitella suunnitelman toteuttamista, sillä säännöllisestä harjoittelusta on hyötyä tosipaikan tullen.
- Pysy kartalla päivittyvästä lainsäädännöstä ja direktiiveistä, jotka asettavat velvoitteita yrityksen tietoturvan kehittämiseen.
- Älä epäröi hyödyntää kumppania, joka auttaa sinua tietoturvallisen kokonaisratkaisun rakentamisessa.
Varautuminen on yhteinen asiamme, johon DNA haluaa tarjota yrityksellesi apua. Huippuluokan asiantuntemus, vahva projektiosaaminen ja toisiaan tukevat ratkaisut tekevät yrityksesi arjesta turvallista ja stressittömämpää. Tutustu DNA:n kattaviin verkko- ja tietoturvapalveluihin ja ota yhteyttä!
Artikkeli päivitetty 22.4.2025. Alunperin artikkeli on julkaistu 22.11.2023.