Blogit

Elämän ja kuoleman kysymykset digitaalisessa tulevaisuudessa

Olet palaamassa työpäivän jälkeen kotiin ja lähestyt kotiovea. Oven sensori tunnistaa kävelytyylisi ja avaa sinulle oven. Astut sisään, valot syttyvät. Ilmastointi on sinulle miellyttävällä tasolla, koska autosi kertoi kodillesi koska saavut. Kävelet olohuoneen läpi keittiöön, tielläsi on edellisen illan juhlista jäänyt tuoli. Heilautat kättäsi ja tuoli siirtyy osoittamaasi paikkaan. Keittiössä nostat kätesi kohti jääkaappia ja ovi aukeaa.

Istahdat sohvalle, osoitat seinää ja napsautat sormiasi. Seinälle ilmestyy ruutu ja lähetys illan jalkapallo-ottelusta. Ruutu on mielestäsi liian pieni, joten venytät sen isommaksi sormillasi.

Päätät lähteä ulos syömään, joten suuntaat autohalliin. Huomaat autosi olevan poissa, koska olet laittanut sen vuokralle autonomisten autojen palveluun, ja joku on vuokrannut sen. Katsot sopivan auton hallista ja laitat kätesi sen kyljessä olevaan kosketusnäyttöön. Ovet aukeavat ja istut sisään. Kerrot autolle, mitä ruokaa haluat syödä, ja auto ehdottaa parhaita suosimasi hintaluokan ravintoloita, joissa on tilaa. Lähdette liikkeelle kohti ravintolaa auton varatessa sinulle pöydän.

Alkaa sataa lunta ja tie muuttuu liukkaaksi. Auton omistaja ei ole huolehtinut renkaiden kunnosta, koska auto on pelkästään yhteiskäytössä. Auto menettää hallinnan. Vastaan tulee rekka ja suojatiellä on jalankulkijoita. Onnettomuus on väistämätön, ja joku tulee kuolemaan. Mutta kuka? Jos allasi on Mersu, se et todennäköisesti ole sinä.

Tekoälyn, IoT:n, robotiikan ja yhteisöllisyyden tulevaisuus avaa meille sekä aivan uusia mahdollisuuksia että tukun kinkkisiä kysymyksiä.

Teknologiset ongelmat on jo ratkaistu tai ratkaistavissa, eettiset ongelmat eivät. Ne vaativat koko yhteiskunnan osallistumista, jotta maailma on jatkossakin tasa-arvoinen, oikeudenmukainen sekä turvallinen paikka elää. Nyt tehtävät eettiset päätökset määrittelevät kirjaimellisesti minkälaisen maailman jätämme lapsillemme.

Lue myös Demoksen Johannes Koposen aatteita: Esineiden internet kaipaa kontrollia ja kapinaa.

 

* * *

Blogi on julkaistu Kauppalehdessä 1.11.2017

Avainsanat:

Digitalisaatio IoT

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Tee asiakaspalvelusta yrityksesi kruununjalokivi – Ota käyttöön tekoälyvalmis monikanavainen asiakaspalveluratkaisu

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Hiekka-akku on tämän hetken puhuttavin innovaatio – Polar Night Energyllä on kunnianhimoiset kasvutavoitteet

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Mullista yrityksesi asiakaspalvelu tekoälyn voimalla – asiakaspoistuma pienenee, myynti kasvaa ja työntekijäkokemus paranee

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Asiakkaan tukena joka käänteessä – DNA:laiset syttyvät asiakaskohtaamisista ja kokevat työnsä merkitykselliseksi

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.