Elämän ja kuoleman kysymykset digitaalisessa tulevaisuudessa

Olet palaamassa työpäivän jälkeen kotiin ja lähestyt kotiovea. Oven sensori tunnistaa kävelytyylisi ja avaa sinulle oven. Astut sisään, valot syttyvät. Ilmastointi on sinulle miellyttävällä tasolla, koska autosi kertoi kodillesi koska saavut. Kävelet olohuoneen läpi keittiöön, tielläsi on edellisen illan juhlista jäänyt tuoli. Heilautat kättäsi ja tuoli siirtyy osoittamaasi paikkaan. Keittiössä nostat kätesi kohti jääkaappia ja ovi aukeaa.

Istahdat sohvalle, osoitat seinää ja napsautat sormiasi. Seinälle ilmestyy ruutu ja lähetys illan jalkapallo-ottelusta. Ruutu on mielestäsi liian pieni, joten venytät sen isommaksi sormillasi.

Päätät lähteä ulos syömään, joten suuntaat autohalliin. Huomaat autosi olevan poissa, koska olet laittanut sen vuokralle autonomisten autojen palveluun, ja joku on vuokrannut sen. Katsot sopivan auton hallista ja laitat kätesi sen kyljessä olevaan kosketusnäyttöön. Ovet aukeavat ja istut sisään. Kerrot autolle, mitä ruokaa haluat syödä, ja auto ehdottaa parhaita suosimasi hintaluokan ravintoloita, joissa on tilaa. Lähdette liikkeelle kohti ravintolaa auton varatessa sinulle pöydän.

Alkaa sataa lunta ja tie muuttuu liukkaaksi. Auton omistaja ei ole huolehtinut renkaiden kunnosta, koska auto on pelkästään yhteiskäytössä. Auto menettää hallinnan. Vastaan tulee rekka ja suojatiellä on jalankulkijoita. Onnettomuus on väistämätön, ja joku tulee kuolemaan. Mutta kuka? Jos allasi on Mersu, se et todennäköisesti ole sinä.

Tekoälyn, IoT:n, robotiikan ja yhteisöllisyyden tulevaisuus avaa meille sekä aivan uusia mahdollisuuksia että tukun kinkkisiä kysymyksiä.

Teknologiset ongelmat on jo ratkaistu tai ratkaistavissa, eettiset ongelmat eivät. Ne vaativat koko yhteiskunnan osallistumista, jotta maailma on jatkossakin tasa-arvoinen, oikeudenmukainen sekä turvallinen paikka elää. Nyt tehtävät eettiset päätökset määrittelevät kirjaimellisesti minkälaisen maailman jätämme lapsillemme.

Lue myös Demoksen Johannes Koposen aatteita: Esineiden internet kaipaa kontrollia ja kapinaa.

 

* * *

Blogi on julkaistu Kauppalehdessä 1.11.2017

Avainsanat:

Digitalisaatio IoT

Lue lisää uudesta työstä

Sormet näppäimistöllä
9/2023 DNA Yrityksille

Kyberrosvoilta suojautumisen ABC

Kokosimme artikkeliin huippusuosioon nousseen Kyberrosvot-podcastin tärkeimmät tärpit parempaan suojautumiseen.
Nainen tabletin kanssa
9/2023 DNA Yrityksille

Firmani tarvitsee paremmat verkkoratkaisut! Miten se onnistuu?

Jotta arki rullaa saumattomasti, tulee yhteyksien olla toimintavarmat ja turvalliset. Me DNA:lla pidämme huolen siitä, että kokonaisuus vastaa yrityksesi tarpeita ja käyttöönotto on tehty sinulle yksinkertaiseksi.
DNA:n asiakaspalvelija
9/2023 DNA Yrityksille

Suurin osa yhteydenotoista tapahtuu puhelimitse – Toimivat liittymät ja palvelut varmistavat, että jokaiseen niistä vastataan!

Olemme sitä mieltä, että yrityksen mobiili- ja vaihdepalvelun tilaamisen tulee olla yksinkertaista ja helppoa. Siksi toimitus ja käyttöönotto on tehty sinulle vaivattomaksi.
Peter Nyman
9/2023 DNA Yrityksille

Kolme harhaluuloa esiintymisestä ja miksi ne eivät pidä paikkaansa – Peter Nymanin opit johtajille

Esiintymistaito on yritysten johdolle yhä tärkeämpi avu. Siihen liittyy kuitenkin turhaa mystiikkaa. Peter Nyman setvii esiintymiseen liittyviä harhaluuloja ja antaa käytännön neuvoja parempaan esiintymiseen.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.