”Suurimman hyödyn UWB:sta saa teollisuusympäristössä. Näiden avulla saa tehtyä eri työvaiheita näkyviksi ja helpotettua raportointia työnjohdolle”, sanoo Lauri Poikela, Noccelan Head of Customer Success. Kuva: Peter Forsgård.

DNA ja Noccela rakentavat suomalaisyrityksille seuraavan sukupolven IoT:ta

Joskus kymmenen sentinkin liikahdus voi olla merkittävä. Näin voi olla esimerkiksi tehtaalla, kun tavoitteena on vähentää tyhjäkäyntiä ja tehostaa toimintaa. 

Jopa näin pienten liikkeiden seurannan mahdollistaa Ultra Wideband eli UWB-teknologia. Se on langattoman tiedonsiirron tekniikka, jonka avulla esimerkiksi tuotantolinjalla kulkevia tuotteita voi seurata entistä tarkemmin. 

Yksi esimerkki tästä on tehtaalla koottava tuote, joka liikkuu kokoonpanolinjalla lyhyitä matkoja eteenpäin aina seuraavaan vaiheeseen. UWB-teknologian avulla yritys voi esimerkiksi automatisoida työvaiheiden merkkauksen valmiiksi ja selvittää, kuinka paljon mikäkin vaihe todella vie aikaa. 

UWB onkin merkittävä etappi esineiden internetin eli IoT:n kehityksessä. Nyt DNA ja Noccela kehittävät yhdessä suomalaisten yritysten käyttöön UWB-ratkaisuja, jotka auttavat viemään IoT-kehitystä seuraavalle tasolle. Yhteistyön avulla DNA:n ja Noccelan asiakkaat voivat esimerkiksi integroida erillisiä tuotannollisia järjestelmiä yhtenäisen toiminnanohjauksen piiriin. 

”UWB:n ehdoton etu on sen tarkkuus. Toinen etu on, että UWB-tägit voivat keskustella keskenään, eli esimerkiksi tehtaassa kulkeva itsenäinen ajoneuvo voi tunnistaa tägiä kantavan työntekijän. UWB on erittäin tietoturvallinen. Sen radiotietä ei voi kuunnella, koska signaalitaso on lähellä kohinaa. Se onkin alun perin kehitetty sotilaskäyttöön”, sanoo DNA:n Ville Kantola.  

”Suurimman hyödyn UWB:sta saa teollisuusympäristössä. Näiden avulla saa tehtyä eri työvaiheita näkyviksi ja helpotettua raportointia työnjohdolle”, sanoo Lauri Poikela, Noccelan Head of Customer Success. 

Esimerkiksi terminaalitoiminnassa UWB:ta voi käyttää lähtevän ja saapuvan liikenteen seurantaan. Onpa teknologiaa pilotoitu DNA Talolla Helsingissä myös kulunvalvontaratkaisuna. Siinä vieraille annettiin UWB-tägi, joka hälytti aulapalveluille, jos vieras poistui vierailijoille tarkoitetulta alueelta.  

”Kytkimme vierailijatunnisteeseen myös nappulan, jota painamalla aulapalvelut sai avunpyynnön, tiedon vierailijan sijainnista ja saapui auttamaan vierailijoita”, Kantola sanoo.  

Tarkkuus vakuutti Hiabin 

Yksi DNA:n ja Noccelan asiakkaista on kuormankäsittelylaitteita valmistava Hiab. Tuotteiden valmistuksessa on monta vaihetta, ja Hiabilla haluttiin selvittää tuotannon pullonkaulat ja prosessin tyhjäkäynti. 

”Meitä kiinnosti nimenomaan UWB-teknologian tarkkuusetu. Sisäpaikannus UWB:lla on tarkkaa ja kustannustehokasta”, Hiabin virtaustehokkuuden kehittämisen parissa työskentelevä Lean Facilitator Joni Rajala sanoo.  

Tavoitteena on tunnistaa ja poistaa työtä, joka ei lisää arvoa. Tästä on kyse esimerkiksi silloin, kun jokin kappale tuotannossa odottaa vuoroaan paikallaan. UWB auttaakin läpivalaisemaan tuotantoprosessin vaiheet. Aiemmin siihen olisi vaadittu työvaiheiden keston mittaamista ihmisen toimesta, nyt tämä onnistuu lähes automaattisesti järjestelmän puolesta. Hiabilla mietitään jo seuraavia hyödyntämiskohteita teknologialle.

”Olemme saaneet Noccelalta hyviä ideoita paikannuksen hyödyntämiseen. Yksi ajatus on rakentaa varastotiloihin esimerkiksi triggereitä, jotka ilmoittavat, kun jollekin alueelle on saapunut tietty määrä tägejä. Näin saamme tärkeää tietoa työnjohdolle. Ideoimme muita uusia ratkaisuja sisäiselle logistiikalle komponenttien ja materiaalien paikantamiseen tehdastiloissa ja sen ulkopuolella. Yhteistyössä parasta on ollut tarjotun ratkaisun monipuolisuus ja Noccelan can do -asenne”, sanoo Rajala. 

Hommat sujuvat, kun työntekijä tietää tavoitteet. Liian hitaan tuotantotahdin lisäksi ongelma voi olla liian nopea tuotanto. Silloin laadussa voi olla ongelmia. 

”Minulle lean-ajattelu on synonyymi työhyvinvoinnille. Meistä kukaan ei halua tehdä turhaa työtä”, sanoo Rajala. 

 

Tutustu tarkemmin yksityisverkkoihin ja ota yhteyttä! 

Avainsanat:

Verkko Yhteydet Digitalisaatio Teknologia

Lue lisää uudesta työstä

3/2023 DNA Yrityksille

Kattavilla lisäpalveluilla virität työntekijöiden liittymät huippuunsa

Tuunaa työntekijöiden liittymät käyttäjäkohtaisesti – parannat työtehoa ja tietoturvaa.
3/2023 DNA Yrityksille

Keskitä yrityksesi mobiilipalvelut yhdelle luukulle – toimivat ja oikein valitut ratkaisut tukevat yrityksen kasvua

Yhä useampi työtehtävä hoituu nykyään mobiilisti.
“Jos koko ajan miettii, että palaudun sitten, kun tulee loma, ollaan jo tosi pitkällä työuupumuksessa”, kuvailee Auntien perustaja Mervi Lamminen.
3/2023 DNA Yrityksille

Työelämän ylikuormitus ei saisi kroonistua: “Kyllä yhden stressiviikon kestää heittämällä, mutta kaksi on jo liikaa”

Auntie tukee työntekijöitä jo varhaisessa vaiheessa.
”Reunalaskenta tarjoaa nopeamman polun datan käsittelyyn”, Oulun yliopiston apulaisprofessori Ella Peltonen alleviivaa. Kuva: Oulun Yliopisto.
3/2023 DNA Yrityksille

Reunalaskenta vauhdittaa datan kulkua ja mahdollistaa koneiden välisen kommunikaation  

Liiketoimintakriittisen datan siirto ja säilytys voivat olla monille yrityksille haaste.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.