DNA:n yleispalvelu

Suomessa jokaisella on oikeus saada kotiinsa puhelinliittymä tai 2 Mbit/s laajakaistaliittymä. Lisäksi kuulo- ja puhevammaisilla on oikeus tekstiviestipalvelut ja videopuhelut mahdollistaviin liittymiin. DNA tarjoaa yleispalvelutuotteita omilla, rajatuilla palveluvelvoitealueillaan.

Laajakaista videopuheluille

Kuulo- ja puhevammaisilla henkilöillä on oikeus saada vakituiseen asuinpaikkaansa nettiliittymä, jolla voi käyttää videopuhelu- ja etätulkkauspalveluita. Kuulo- ja puhevammaisen yleispalveluliittymän tilauksen yhteydessä on toimitettava kuulo- tai puhevammaa koskeva lääkärintodistus.

Videopuhelut toimivat ns. symmetrisellä internetyhteydellä, jossa saapuvan liikenteen (vastapuolen kuvan näkyminen itselle) ja lähtevän liikenteen (oman kuvan näkyminen vastapuolelle) nopeus on sama. Nopeus voi tilapäisesti laskea alle vähimmäisnopeuden (512 kbit/s), mutta ei kuitenkaan alle 348 kilobittiin sekunnissa. Tiedonsiirron viive saa symmetrisessä nettiyhteydessä olla enintään 150 millisekuntia.

DNA toimittaa kuulo- ja puhevammaisten henkilöiden videopuhelut mahdollistavia liittymiä seuraaville postinumeroalueille:

 • 99870 (Inari/Utsjoki)
 • 99800 (Inari/Utsjoki)
 • 99520 (Sodankylä)
 • 99430 (Enontekiö)
 • 98980 (Salla)
 • 98830 (Savukoski)
 • 98570 (Pelkosenniemi)
 • 93350 (Pudasjärvi/Puolanka)
 • 89670 (Suomussalmi)

Lue lisää Viestintäviraston sivuilta

Yleispalveluiden saatavuus

Yleispalvelutuotteet ovat tarjolla asiakkaan vakituiseen asuin- tai sijaintipaikkaan. Kuluttajan vakituisena asuinpaikkana pidetään väestötietojärjestelmään tallennettua vakituista asuinpaikkaa.

Yrityksen sijaintipaikkana pidetään yritys- ja yhteisötietojärjestelmään tallennettua käyntiosoitetta.

Oikeus yleispalveluliittymään ei koske kesäasuntoja.

Etsi asuinkuntasi yleispalveluja tarjoava operaattori

Yleispalvelutuotteita kannattaa harkita vain, jos normaalivalikoiman puhe- ja laajakaistatuotteita ei ole saatu toimimaan edes tyydyttävästi. Ne ovat aina ominaisuuksiltaan ja hinnaltaan parempia vaihtoehtoja. Suurin osa kuuluvuusongelmista voidaan ratkaista kuuluvuutta parantavilla antennilla tai päätelaitteilla. Näitä laitteita, asennusapua ja ohjeita saat DNA:lta.

Lisätietoa DNA:n kuuluvuus- ja peittoalueista
Lisätietoa Viestintäviraston verkkosivuilta

Tuotteiden hinnat

Yleispalvelutuote toimitetaan mobiiliverkon palveluna käyttäen ulkoista suunta-antennia ja tarvittavaa päätelaitetta (pöytäpuhelin tai kotimokkula). Tuotteen kokonaishinta muodostuu liittymän kuukausihinnasta, liittymän avaus- ja asennusmaksusta sekä mahdollisista päätelaitteen ja antennin hinnoista. Hinta määräytyy tapauskohtaisesti osana tarjousprosessia ja sitä ei voi määritellä etukäteen.

Alla esimerkkejä suuntaa-antavista hinnoista:

 • Liittymän asennusmaksu: 300–1000 €
 • Yleispalvelutuotteiden kuukausimaksut: alkaen 22,90 €/kk

Laitteet:

 • Ulkoinen suunta-antenni: 200 €
 • Pöytäpuhelin (+tarvittavat liittimet): 200 €
 • DNA Kotimokkula (+tarvittavat liittimet): 180–250 €
Tilaaminen ja toimitus

Ota yhteyttä DNA:n asiakaspalveluun. Ensin kartoitetaan, millaisia toimenpiteitä kuuluvuuden parantamiseksi on jo tehty ja mitä on mahdollista tehdä. Samalla tarkistetaan, että osoitteesi tai yrityksesi vakituinen toimipaikka on DNA:n yleispalveluvelvoitealueella.

Kaikki yleispalvelutuotteiden tilaukset käsitellään tarjouspyyntönä. Pyyntöä varten kerätään tarvittavat tiedot joko puhelimitse tai ne voidaan toimittaa kirjallisena DNA:n asiakaspalveluun.

Kuulo- ja puhevammaisen yleispalveluliittymän tilauksen yhteydessä on toimitettava kuulo- tai puhevammaa koskeva lääkärintodistus.

Pyynnön käsittelyaika on tyypillisesti muutamia viikkoja. Sinulle lähetetään vastauksena kirjallinen tarjous liittymän kokonaiskustannuksista ja toimitusajasta. Tilaus yleispalvelutuotteesta katsotaan vastaanotetuksi sen jälkeen, kun olet hyväksynyt tarjouksen.

Yleispalvelutuotteen toimitusaika vaihtelee. Siihen vaikuttavat rakennettava kohteen sijainti sekä verkon suunnittelu- ja rakennustoimenpiteiden vaatima aika. Toimituksesta sovitaan asiakkaan kanssa tapauskohtaisesti.