Blogit

Ulkomailla voi surffailla netissä – muista matkoilla kuitenkin nämä asiat

Kesä on taas täällä ja lomien alkaessa monella on ulkomaanmatka varattuna. Jos puhelin katoaa lomareissulla, moni harmittelee sen mukana kadonneita kuvia. Vaikka uuden puhelimen voi aina ostaa ja vakuutuskin sen saattaa korvata, on syytä muistaa huolehtia myös puhelinliittymästä.

Tutun Eurooppamme matkakohteiden joukossa on useita kaupunkeja, joissa puhelinliittymä saattaa joutua väärinkäytön kohteeksi. Lomailijoiden suosikkikohteista näitä ovat muun muassa Barcelona, Ateena, Napoli ja Rooma – ainakin näissä kaupungeissa tiedetään olevan järjestäytynyttä rikollista toimintaa, joka osaa käyttää liittymiä maksimaalisesti hyväkseen.

Älä jää etsimään puhelinta

Puhelimen katoaminen saattaa tapahtua vain hetken käänteessä. Vaikka soittamalla voi varmistaa, että liittymä ei hälytä, ei tämä vielä tarkoita, että se olisi suljettu. Uuden puhelimen hinta saattaa olla vain murto-osa väärinkäytetyn liittymän laskusta. Liittymän laskut saattavat nousta hetkessä suuriin lukemiin.

Jos kävelyretkeltä palattuasi huomaat puhelimesi kadonneen, toimi välittömästi. Ole yhteydessä oman operaattorin asiakaspalveluun jo silloin kun joudut etsimään puhelintasi ja vasta epäilet, että se on kadonnut. Älä jää etsimään puhelinta.

Mihin ottaa yhteyttä

Puhelimen kadotessa liittymän saa suljettua kirjautumalla DNA:n nettisivujen kautta ja etsimällä kyseisen liittymän tiedot "Liittymät & Palvelut" -osion alta tai soittamalla asiakaspalveluun. Oman operaattorin asiakaspalvelunumero kannattaa säilyttää erillisellä lapulla vaikkapa matkalaukussa.

Asiakaspalvelusta liittymä voidaan sulkea tilapäisesti. Puhelinliittymän saa avattua tilapäisestä sulusta ilman kortinvaihtoja, soittamalla uudestaan asiakaspalveluun. Tämä on huomattavasti pienempi murhe kuin liittymän väärinkäytöstä koitunut lasku.

Miten valmistautua ennakkoon

Ensimmäiseksi puhelimeen on hyvä asettaa jokin näytönlukituksen avaava pääsykoodi, jos se on mahdollista kyseisessä puhelinmallissa. Samalla on hyvä vaihtaa liittymän PIN-koodi oletuskoodista johonkin itse valittuun. Oletuskoodi voi olla esimerkiksi 0000 tai 1234. Monissa älypuhelimissa on myös etähallintaominaisuuksia, jonka avulla puhelimen pystyy paikantamaan toisella laitteella.

Suosittelemme myös varmuuskopiomaan ennakkoon tärkeänä pidetyt sisällöt, kuten yhteystiedot ja valokuvat, jotta puhelimen hävitessä koituisi mahdollisimman vähän harmia. Vältä laitteiden jättämistä tasoille ja pidä puhelin aina sellaisessa taskussa, ettei siihen päästä käsiksi.

Lomareissulla kuuluu rentoutua, mutta vahingon sattuessa matkailijan on hyvä pitää nämä seikat mielessä.

Roaming-datan käyttö nousussa – uskalla sinäkin

DNA:lla hiljattain tehdyssä tutkimuksessa on käynyt ilmi, että kolmannes suomalaisista käyttää ulkomailla enemmän nettiä kuin aikaisemmin.

Useisiin puhelinliittymiin sisältyy datapaketti myös EU/ETA-alueella vieraillessa, mikä on mahdollistanut asiakkaille huolettomamman netissä surffailun ulkomailla. Asiakkaamme saa ennen datapaketin loppumista varoituksen tekstiviestitse, kun paketista on enää noin neljäsosa jäljellä. Liittymissä on datapakettien lisäksi valmiina ulkomaan tiedonsiirron käyttökatto, mikä auttaa suojelemaan liiallisen laskun muodostumiselta. Oletusarvoinen saldoraja on 60 euroa laskutuskaudessa.

Datapaketeista 10 gigatavua riittää useimmalle suomalaiselle varmasti reissuun. Esimerkiksi kymmenen tunnin netin selailu kuluttaa keskimäärin 1,5 gigatavua. Ainoastaan videoiden katsomisen kanssa on hyvä olla tarkkana, sillä HD-tasoisen videon katsominen saattaa kuluttaa tunnissa 2,5 gigatavua dataa. Videoita kannattaakin katsella majoituspaikan tai paikallisen kahvilan tarjoamassa WiFi-verkossa. Liittymän mahdollisen roaming-paketin voi tarkistaa tai päivittää soittamalla asiakaspalveluun tai asioimalla lähimmässä DNA Kaupassa.

Avainsanat:

tutkimus matkustaminen Teknologiaa ja tekoälyä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

3/2024

Älä menetä rahojasi pankkitunnushuijauksessa – tunnistaudu mobiilivarmenteella

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen

1/2024 Artikkelien toimitus

Näin saat puhelimen kestämään paremmin pakkasta – 5 niksiä