Rentoudu puhelimen äärellä: ASMR

Korvaan kuiskuttamista, sormilla taputtelua, kirjan sivujen kääntelyä ja hiusten harjaamista… Miksi tällaiset videot keräävät tuhansia tai jopa miljoonia katselukertoja? Kyseessä on varsinkin YouTubessa kiihtyvästi kasvava ilmiö nimeltä ASMR.

Mikä ihmeen ASMR?

Ilmiön taustalla ei vielä juurikaan ole tieteellistä tutkimusta, mutta Wikipedian mukaan ASMR eli autonomous sensory meridian response on euforinen ja kihelmöivä tunne, joka lähtee liikkeelle päänahasta ja voi liikkua alaspäin niskaa ja selkärankaa pitkin. Tuntemuksen voivat laukaista erilaiset stimulantit, kuten kuiskaaminen sekä erilaiset rauhallisesti toistuvat äänet ja liikkeet. Laukaisimia eli triggereitä on monenlaisia ja jokaiselle löytyy oma videonsa: hakusanalla ASMR löytyy yhteensä noin 6 miljoonaa videota YouTubesta.

Eka kerta

Ensimmäinen kerta ASMR-videon parissa voi tuntua kieltämättä tuntua hyvin erikoiselta. Kun ensimmäisestä outouden tunteesta pääsee yli, voi kokemus olla hyvinkin rauhoittava hektisen arjen keskellä. Varsinaisia ASMR-tuntemuksia kokevat vain osa ihmisistä, joskin silti monet katsojat kokevat videot rentouttaviksi siitä huolimatta ja suosittu katseluaika tuntuukin olevan iltaisin juuri ennen nukkumaanmenoa. Katselua varten suositellaan usein myös käytettävän kuulokkeita, sillä silloin ASRM-videoiden tekijöiden, eli ASMRtistien, usein hyväksikäyttämä 360° -ääni pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Videoista voi itse asiassa nauttia kokonaan ilman kuvaa, joten kuulokkeet kiinni älypuhelimessa ja puhelin tyynyn alla on oiva tapa rentoutua ASMR-videon parissa.

Suosittuja seurattavia

Ainakin toistaiseksi ASMR on jakanut ihmisten mielipiteitä; toiset pitävät sitä hyvin rentouttavana ja toiset lähinnä omituisena. Mikäli olet ASMR-ummikko, voit itse kokeilla seuraavien videoiden avulla, kumpaan joukkoon kuulut.

Seuratuin ASMRtist on GentleWhispering, jonka kanavalla on yli 800 000 seurajaa ja hänen suosituimmalla videollaan on lähes 17 miljoonaa katselukertaa.  


GentleWhispering on pitänyt kanavaansa yllä vuodesta 2011, mutta uudemmat kanavat kasvavat jatkuvasti kiihtyvällä vauhdilla. Esimerkiksi ASMRDarling on kahdeksassa kuukaudessa saavuttanut n. 390 000 seuraajaa.


Muita suosittuja kanavia ovat esimerkiksi HeatherFeatherASMRMassageASMR sekä WhispersRed ASMR.

ASMRtistien joukosta löytyy myös muutama suosittu suomalainen: Whitewinterwhispers ja SlimWhispers. Heidän videonsa on suurimmaksi osaksi englanniksi, mutta he ovat tehneet myös suomenkielistä sisältöä.

 

 

Avainsanat:

viihde hyvinvointi

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!