Blogit

Näillä vinkeillä teet verkko-ostoksesi turvallisesti

Ostokset tehdään nykyään yhä useammin verkossa ja verkkokauppojen suosion kasvu on ollut viime vuosina jopa räjähdysmäistä. Kulutustottumuksien muutos on tuonut kulta-ajat paitsi verkkokaupoille myös erinäisille verkkohuijareille, jotka käyttävät ihmisten ostoshuumaa hyväkseen huijatakseen esimerkiksi luottokorttitietoja. Verkko-ostoksia tehdessä onkin syytä olla erityisen tarkkana, jotta huijarien yritykset jäävät vain yrityksiksi. Keräsimme alle vinkkejä, joita noudattamalla nettishoppailu hoituu ilman sen kummempia huolia.

Käytä maalaisjärkeä.

Jos jokin näyttää liian hyvältä ollakseen totta, se usein myös on sitä. Harva nettisivu oikeasti tarjoaa tuhannennelle kävijälleen ilmaisen iPhonen. Ole siis tarkkana, mitä linkkejä tai tarjouksia klikkaat ostoksia tehdessäsi.

Tarkista, että verkkokaupalla on tarvittava suojaus.

Pätevällä nettisivulla lukee URL:n edessä https perinteisen http:n sijaan. Lisäksi internet-selaimen osoitepalkista pitäisi suojatulla sivulla löytyä lukon kuva. Jos et löydä näitä merkkejä netissä shoppaillessasi, kannattaa vaihtaa verkkokauppaa nopeasti. Esimerkin turvallisen sivuston merkeistä näet alta.

Käytä eri selainta raha-asioiden hoitoon.

Älä käytä samaa selainta esimerkiksi somettamiseen ja nettiostosten maksamiseen. Selainvalinnalla ei ole väliä, kunhan hoidat raha-asiasi eri selaimella kuin muun surffaamisen. Huomiona myös, että raha-asioden ja varsinkin verkkopankin käyttö saattaa olla turvallisempaa mobiililaitteella kuin tietokoneella.

Laita automaattiset päivitykset päälle esimerkiksi Adobe Flashiin.

Jotkut nettihuijarit naamioivat huijausyrityksensä ohjelmapäivitykseksi. Automaattisen päivityksen ollessa päällä ei erillisiä latausilmoituksia tarvitse klikata päivitysten rullatessa automaattisesti taustalla. Tällöin myös mahdolliset huijauspäivitykset jäävät klikkaamatta.

Suojaa tietokoneesi.

Muista pitää huoli, että virustorjuntasi on ajan tasalla ja siihen on asennettu kaikki viimeisimmät päivitykset. Apua laitteidesi suojaukseen saat DNA Turvapaketilla, jolla hoidat tietoturva-asiat kerralla kuntoon.

 

Lähde: F-Secure

Avainsanat:

tietoturva nettikauppa vinkit mobiilimaksaminen Vastuullisuutta ja huolenpitoa

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen

1/2024 Artikkelien toimitus

Näin saat puhelimen kestämään paremmin pakkasta – 5 niksiä

12/2023 Samu Malmelin

Nopea tarkistuslista hyvään tietoturvaan