Blogit

Tässäkin Pirkkalassa sijaitsevassa taloyhtiössä isännöitsijä Paavo Salonen Lännen Isännöintipalvelut Oy:stä arvostaa taloyhtiölaajakaistapalveluja.

Tökkiikö netti? Taloyhtiön laajakaista on vaivaton ja edullinen tapa hankkia nopea netti

Korona-aika on lisännyt suomalaisten netin käyttöä. Siksi nettiyhteyksien laatu ja nopeus kiinnostavat enemmän kuin koskaan aiemmin. Joko taloyhtiönne on siirtynyt nopean netin aikaan?

Suomalaiset käyttävät nettiä enemmän ja monipuolisemmin kuin koskaan aiemmin. Kodeissa verkkoa käyttää aiempaa useampi käyttäjä. Normaalin vapaa-ajan käytön lisäksi netissä tehdään myös töitä ja harrastetaan – ja koronan vuoksi osallistutaan myös tapahtumiin ja sosiaaliseen elämään.

Videopuhelut, pelaaminen, elokuvien katselu ja harrastuksiin osallistuminen livestriimin kautta vaativat nettiyhteydeltä paljon. Moni sujuvaan nettiin tottunut on viime kuukausina tutkinut ensimmäistä kertaa, miten nopea nettiyhteys kotona onkaan.

– Kodin ja sitä kautta myös taloyhtiöiden nettiyhteydet kiinnostavat, kertoo DNA:n Tampereen taloyhtiömyynnin myyntipäällikkö Mikko Äijälä.

Taloyhtiössä asuva voi hankkia asuntokohtaisen nettiyhteyden itse, mutta yhä useampi taloyhtiö on päättänyt tietoliikenneyhteyksistä yhteisesti ja tehnyt taloyhtiösopimuksen. Helppouden lisäksi päätöstä puoltaa hinta.

– Taloyhtiösopimuksen ansiosta asukas voi nostaa nettiyhteytensä nopeutta yli puolet edullisemmin verrattuna yksityisasiakkaana tekemäänsä nettisopimukseen.

Lisää vauhtia

Viimeistään kevään poikkeusaika sai monet taloyhtiöt huomaamaan, että toimiva, nopea netti on välttämätön osa modernia asumista. Laajakaista on samanlainen itsestäänselvyys kuin sähkö.

– Etenkin uudet asukkaat olettavat, että käytössä on toimiva ja nopea ratkaisu, kuvailee isännöitsijä Paavo Salonen Lännen Isännöintipalvelut Oy:stä.

Taloyhtiön netti hyödyttää kaikkia asukkaita – ja poikkeusaikana yhä useampi on tarvinnut nettiä välttämättömien asioiden hoitoon ja tapaamisiin. Nopean internetin mahdollistamat yhteydet ja palvelut kiinnostavat taloyhtiöissä kaikenikäisiä.

– Olemme saaneet hienoa palautetta siitä, että nettiyhteydet helpottavat eri ikäisten asukkaiden elämää. Monet iäkkäämmät asukkaat tarvitsevat nettiä yhtä paljon kuin nuoremmatkin ja ovat kiinnostuneita siitä, DNA:n Pohjanmaan ja Tampereen alueen myyntipäällikkö Kaj Ohls kertoo.

Sopimuksen suurimmat edut osakkaille ovat hinta ja huolettomuus. Useimmiten DNA:n taloyhtiösopimukset tarjoavat asukkaille vähintään 10 Mbit/s-perusnopeuden. Se riittää peruskäyttöön, jolloin nettiä käytetään esimerkiksi pankkiasioiden hoitamiseen, uutisten lukemiseen ja muuhun kevyempään käyttöön.

– Laajakaistayhteyden nopeus kannattaa mitoittaa omaan tarpeeseen sopivaksi. Sen hahmottaminen, paljonko nopeutta tarvitaan, voi tuntua hankalalta. Videostriimit ja esimerkiksi teräväpiirtoelokuvien katsominen suoratoistopalvelusta sekä etätyöskentely vaativat kaistaa. Nettiliittymään on kuitenkin helppo hankkia lisää nopeutta, ja osaavat myyjämme osaavat auttaa oikean nopeuden valitsemisessa, Ohls kertoo.

Lisänopeutta voi hankkia aina gigaan saakka, eikä Ohls ole vielä tavannut asiakasta, jolle se ei olisi riittänyt.

Selvitä vaihtoehdot

Se, saako palveluita taloyhtiöön riippuu sekä taloyhtiön koosta että maantieteellisestä sijainnista.

Noin kolmasosassa kerrostaloyhtiöistä sopimusta ei vielä ole. Syynä voi olla se, että ettei kaikkialle ole saatavilla, koska rakennuskustannukset kuidulle ovat liian suuret.

– On myös taloyhtiöitä, joissa osa asukkaista kokee, ettei palvelu hyödytä heitä ja osassa taas ei palvelusta vielä ehkä tiedetä tarpeeksi. Hankintaa arvioidessa kannattaa rohkeasti ajatella pidemmälle tulevaisuuteen. Tarjouksen pyytäminen ei sido vielä mihinkään, mutta voi antaa paljon arvokasta tietoa ja muuttaa ennakkokäsityksiä. Meiltä saa aina asiantuntijan vastailemaan kysymyksiin vaikka taloyhtiön yhtiökokoukseen, Äijälä huomauttaa.

Taloyhtiössä asuvan ei tarvitse odottaa, että taloyhtiön hallitus kiinnostuisi parantamaan nettiyhteyksiä. Kuka tahansa aiheesta kiinnostunut voi alkaa selvittää taloyhtiöverkon hankkimista. Lopulta yhtiökokous päättää sopimuksen solmimisesta.

Jos taloyhtiössä ei ole aiemmin ollut taloyhtiöpalveluita, sen asentamiseen menee aikaa muutama kuukausi sulana aikana. Useimmiten palvelut toimitetaan taloyhtiöön kuidun kautta.

Jo olemassa olevankin taloyhtiösopimuksen voi vaihtaa. Sopimus kannattaa säännöllisesti kilpailuttaa.

DNA:n Pohjanmaan ja Tampereen alueen myyntipäällikkö Kaj Ohls ja DNA:n Tampereen taloyhtiömyynnin myyntipäällikkö Mikko Äijälä.

Tuttu tukihenkilö auttaa

Satoja taloyhtiöitä isännöivän REIM Isännöinnin taloyhtiöistä suurimmassa osassa on jo taloyhtiölaajakaista.

– DNA:lla on panostettu palveluun. Hinnan lisäksi helppous ja tuki ovat tärkeitä asioita asukkaille, toimitusjohtaja Jukka Mäkinen kiittelee.

Nettiyhteyden lisäksi taloyhtiö saa DNA:n monipuoliset kaapeli-tv -palvelut ja saatavilla on myös maksu-TV-kanavien laaja tarjonta. Myös taloyhtiöille on tarjolla erilaisia lisäpalveluita, kuten sähköinen ilmoitustaulu, tietoturvaratkaisuja ja yhteyksiä, joilla hallinnoida verkon yli toimivaa talotekniikkaa.

DNA:n paikalliset yhteyshenkilöt ovat aina tavoitettavissa. Tuttuun henkilöön on helpompi olla yhteydessä, ja hän pystyy selvittämään mahdolliset ongelmat sujuvasti. Kun uusi palvelu otetaan käyttöön, voidaan tarvittaessa sopia myös asennusavusta.

– Se on saanut erittäin paljon positiivista palautetta, Kaj Ohls kertoo.

Huolettomuus miellyttää myös isännöitsijää.

– Tekniikan kanssa ei tarvitse takuta ja säätää, vaan tuki ja palvelu toimivat. Se säästää hermoja ja työtunteja kaikilta, Paavo Salonen Lännen Isännöintipalvelut Oy:stä sanoo.


Kiinnostaako DNA Netti taloyhtiöille? Ota yhteyttä tästä tai lue lisää täältä.

 

Avainsanat:

Teknologiaa ja tekoälyä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen

1/2024 Artikkelien toimitus

Näin saat puhelimen kestämään paremmin pakkasta – 5 niksiä

12/2023 Samu Malmelin

Nopea tarkistuslista hyvään tietoturvaan