Blogit

Keitä ovat menestyneimmät suomalaiset e-urheilijat?

Suomenmaasta on vaatimattomasta koostaan muodostunut varteenotettava e-urheilun pikkujätti. Vaikka emme suoraan varsinaisesti dominoi kansainvälisiä turnauksia, on maastamme noussut monia merkittäviä e-urheilualan tähtiä. Ilmiön taustoja on spekuloitu juurta jahkain; syiksi on ehdotettu esimerkiksi Suomen hyvää sosiaaliturvaverkkoa, tehokkaita nettiyhteyksiä sekä pitkiä ja pimeitä talvia. Olivat perimmäiset syyt mitä tahansa, on maamme kiistatta onnistunut valtaamaan tukevan jalansijan e-urheilun maailmankartalta.

Tässä artikkelissa luomme yleisen katsauksen Suomen menestyneimpiin kilpapelaajiin. Koska ala kehittyy nopeasti ja pelejä on valtava määrä, ei lista ole kuitenkaan täysin kattava. Yleisesti ”menestyksen” käsite on myös varsin vaikea määritellä, joten tässä sitä on pyritty käsittelemään usealta eri kantilta.

Allolevalta videolta voit käydä kuuntelemassa, keitä suomalainen CS:GO-tähti Jesse “zehN” Linjala pitää omasta mielestään menestyneimpinä suomalaisina e-urheilijoina.

Joona ”Serral” Sotala (StarCraft 2)

Vaikka StarCraft 2 ei olekaan e-urheilupeleistä kaikkein suurin, on ENCEn väreissä pelaava Sotala onnistunut kunniakkaalla urallaan nostamaan itsensä suomalaisen e-urheilun kaikkein menestyksekkäimmäksi yksilöpelaajaksi.

Sotalan ura on jatkunut miltei vuosikymmenen, vuodesta 2012 asti, ja hän on sen aikana suorastaan dominoinut pelin kenttää. Kulta- ja muita mitalisijoja löytyy valtava määrä, ja Sotala onkin yli 800 000 dollarin turnausvoitoillaan kaikkien aikojen toiseksi eniten tienannut StarCraft 2 -pelaaja.

Sotalan suurimpiin saavutuksiin kuuluu mm. koko neliosaisen WCS-turnaussarjan voitto vuodelta 2018. Tämän myötä pelin MM-kisojen karsintasääntöjä jouduttiin muuttamaan, jotta sinne saataisiin tarpeeksi osallistujia. Sotalan merkittävin saavutus on kiistatta samaisten MM-kisojen, WCS Global Finalsin voitto, ja hän on edelleen historian ainoa ei-eteläkorealainen pelaaja, joka on yltänyt maailmanmestaruuteen.

ENCEn legendaarinen CS:GO-kokoonpano

Suomalaisen e-urheiluorganisaation ENCEn CS:GO-joukkuetta voidaan pitää Suomen menestyksekkäimpänä CS:GO-kokoonpanona. Joukkueen onnistui lähteä nousuun vuoden 2018 alusta, ja se ylsi usean turnausvoiton myötä parhaimmillaan maailmanlistan sijalle 2. Vaikka se on sittemmin pudonnut listan 26. sijalle, kyseessä on silti maailman paras supisuomalainen CS:GO-joukkue.

Alkuperäiskokoonpanoon kuuluivat sen nousukauden aikana Aleksi ”allu” Jalli, Jere ”sergej” Salo, Jani ”Aerial” Jussila, Sami ”xseveN” Laasanen ja Aleksi ”Aleksib” Virolainen. Tämän hetkisestä kokoonpanosta on poistettu Virolainen, Laasanen sekä Jussila (sairausloma) ja näiden tilalle ovat liittyneet Miikka ”SunNy” Kemppi, Elias ”Jamppi” Olkkonen sekä Joonas ”doto” Forss.

Kokoonpanon menestyksekkäimpänä pelaajana voidaan pitää 28-vuotiasta Jallia. Tämä on pelannut useissa kansainvälisissä organisatioissa, kuten mousesportisssa, FaZe Clanissa sekä OpTic Gamingissa, ja hän on kaikkien aikojen viidenneksi eniten tienannut suomalainen kilpapelaaja.

ENCEn suurimpiin saavutuksiin legeendaarisella CS:GO-kokoonpanolla kuuluvat mm. StarLadder i-Leaguen kuudennen kauden voitto, IEM Mastersin Katowice Majorin hopeasija sekä BLAST Pro Series: Madridin voitto. Kaiken kaikkiaan ENCE on ansainnut turnauvoittoina yli miljoona dollaria ja on selvää, että se tulee dominoimaan Suomen e-urheilun valokeilaa vielä pitkän aikaa.

Aleksi ”Aleksib” Virolainen (CS:GO)

Vaikka Virolainen mainittiin edellä osana ENCEn kokoonpanoa, kannattaa hänet nostaa esille vielä yksilöuransa kautta. Hän siirtyi kansainvälisen OG-organisaation vasta perustettuun CS:GO-joukkueeseen vuoden 2019 joulukuussa ja nimitettiin sen kapteeniksi.

Joukkue on ansainnut sittemmin maltillista, mutta tasaista menestystä ja istuu tällä hetkellä pelin maailmanlistalla peräti 6. sijalla. OG on siten tämän hetken korkeimmaksi rankattu suomalaisvahvisteinen CS:GO-joukkue.

OG on parhaimmillaan yltänyt BLAST Premierin syyskauden jaetulle 1.-3. sijalle sekä IEM Mastersin Euroopan turnauksen hopealle. Virolainen on erittäin tunnettu ja pidetty pelaaja, jonka vahva henkilöbrändi tulee kantamaan tämän takuulla vielä pitkälle.

Lasse “MATUMBAMAN” Urpalainen (Dota 2)

Lasse Urpalainen nousi vuoden 2017 The International -voittonsa myötä suomalaisen e-urheiluskenen sen hetken kirkkaimmaksi tähdeksi. Kyseessä oli Dota 2:n maailmanmestaruusturnaus, jossa Urpalainen pelasi Team Liquid -joukkueen riveissä. Turnaus tunnetaan myös ennätyssuuresta palkintopotistaan: Viiden pelaajan joukkue kuittasi voitostaan miltei 11 miljoonaa dollaria. Voitto teki Urpalaisesta sen hetken menestyksekkäimmän suomalaisen Dota 2 -pelaajan.

Urpalainen siirtyi Team Liquidista Chaos EC -joukkueeseen kesällä 2019, ja Team Secret -joukkueeseen saman vuoden lopussa. Team Secret on sittemmin dominoinut Euroopan Dota 2 -skeneä, ja se on voittanut tänä vuonna peräti kahdeksan turnausta putkeen. The International jouduttiin koronapandemian vuoksi siirtämään ensi vuoden puolelle, joten nähtäväksi jää, yltääkö Urpalainen uudessa joukkueessaan vielä toiseen maailmanmestaruuteen.

Jesse ”JerAx” Vainikka ja Topias ”Topson” Taavitsainen (Dota 2)

Mitä tulee suomalaisiin Dota 2 -pelaajiin, tämä OG:ssa pelannut kaksikko on mitä todennäköisimmin heistä kaikista menestynein. Vainikka ja Taavitsainen tekivät historiaa vuosina 2018 ja 2019, kun he ylsivät yhdessä joukkueensa kanssa kahteen peräkkäiseen The International -mestaruuteen, ensimmäisinä pelin historiassa. Molemmat ovat voittojensa myötä ansainneet urallaan yli viisi miljoonaa dollaria palkintorahaa; Taavitsainen noin 5 500 000 dollaria ja Vainikka noin 6 500 000 dollaria.

Vainikka ilmoitti vuoden 2020 tammikuussa eläköityvänsä Dota 2:n parista, sillä hän oli menettänyt intohimonsa peliin eikä enää kokenut siihen liittyvää ”grindaamista” mielekkääksi. Taavitsainen sen sijaan pelaa yhä OG:n riveissä. Joukkue onkin menestynyt tänä vuonna kohtalaisesti, ja se ylsi parhaimmillaan OMEGA League -divisioonansa hopeasijalle, josta se kuittasi 125 000 dollaria.

Juhani “Kantoraketti” Toivonen ja Joonas “jNSzki” Savolainen (Rainbow Six: Siege)

Myös Ubisoftin taktisessa ammuntapelissä Rainbow Six: Siegessä on nähty suomalaismenestystä. Tämän huippu tapahtui vuonna 2019, kun Toivonen ja Savolainen voittivat joukkueensa G2:n kanssa pelin maailmanmestaruusturnauksen, Six Invitationalin. Voitto kruunasi menestyksekkään kauden, jonka aikana G2 oli voittanut myös Pariisin Major -turnauksen, Euroopan Pro-liigan ja kansainvälisen Pro-liigan.

Toivonen pelaa yhä osana G2:n kokoonpanoa, ja joukkue on tänä vuonna saavuttanut mm. Euroopan Pro-liigan ja Six August -Major-turnauksen hopeasijat, sekä jaetun 7.-8. sijan vuoden Six Invitationalissa. Savolainen, jolle vuoden 2019 Six Invitational -voitto oli jo toinen, on taasen siirtynyt osaksi Team Secret -joukkuetta.

Anssi “mxey” Pekkonen (PlayerUnkown’s Battlegrounds)

Pekkonen kuuluu PUBG -battle royalen tunnetuimpiin suomalaisnimiin ja pelasi pitkään peliä dominoineen FaZe Clan -joukkueen riveissä. Tämän aikakauden kovimmat saavutukset tapahtuivat vuonna 2019, jolloin joukkue voitti pelin Euroopan liigassa (PUBG Europe League) sekä sen toisen että kolmannen vaiheen. Lisäksi joukkue voitti GLL Grand Slam -turnauksen ja pelin MM-turnauksen PUBG Global Championshipin.

Nykyään Pekkonen pelaa osana Team Liquidin PUBG-kokoonpanoa.

Jere “Jembty” Kauppinen ja Samu “Sambty” Kauppinen (PlayerUnkown’s Battlegrounds)

Kauppisen kaksoisveljekset kuuluvat PUBGin tunnetuimpiin suomalaisnimiin. Alun perin he pelasivat molemmat eri joukkueissa: Samu Team Liquidissa ja Jere FaZe Clanissa, molemmat menestyksekkäästi. Vuoden 2018 lokakuussa Jere kuitenkin liittyi Team Liquidiin veljensä seuraksi. Yhteiselo ei kuitenkaan jatkunut kauaa, sillä Samu poistui joukkueesta vuoden 2019 joulukuussa.

Tätä ennen Kauppisilla vahvistettu Team Liquid ylsi kuitenkin useaan merkittävään suoritukseen, kuten Europe Leaguen Kick-off Cupin voittoon, ensimmäisen vaiheen hopeasijaan ja kolmannen vaiheen pronssisijaan. Kauppisten uria ei kuitenkaan määritä yksi tai edes muutama merkittävä voitto, vaan niistä tekee vaikuttavia jatkuva, tasaisen menestyksen virta myös yhteispeluuajan ulkopuolella. Nykyään Jere pelaa osana Omaken Sportsia ja Samu taasen WTSG:n riveissä.

Lopuksi

On selvää, että e-urheilu on ollut monille suomalaisille väylä menestykseen. Alan tunnetuimpien supertähtien lisäksi kilpapelaamisesta nauttii sitäkin suurempi joukko pelaajia, joille se tarjoaa mahdollisuuden harrastamiseen, verkostoitumiseen, itsensä haastamiseen ja henkilökohtaiseen kehitykseen. E-urheiluun kannattaa lähteä rohkeasti mukaan, sillä koskaan voi tietää, kuinka korkealle se tulee kantamaan.

 

Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Pelaajat.comin kanssa.

Avainsanat:

Viihdettä ja penkkiurheilua

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen

1/2024 Artikkelien toimitus

Näin saat puhelimen kestämään paremmin pakkasta – 5 niksiä

12/2023 Samu Malmelin

Nopea tarkistuslista hyvään tietoturvaan