Blogit

Haravointia, Legoilla rakentamista ja kylässä käyntiä – näin ensimmäistä Älyvapaapäivää vietettiin

Maltoitko laittaa älylaitteesi kokonaan sivuun viime sunnuntaina? Monet meistä rohkenivat haastamaan omat käyttötottumuksensa ensimmäisenä Älyvapaapäivänä, jota vietettiin 2.10.2022. Idea teemapäivästä syntyi DNA:n älylaitteiden käyttötutkimuksesta, josta selvisi, että lähes puolet suomalaisista kokee käyttävänsä liikaa aikaa ruutujen ääressä. Peräti viidesosa käyttää laitteita yli 5 tuntia päivässä viihteen kuluttamiseen, kuten älytelevision katseluun ja internetin selailuun. 

Kyselytutkimuksessa kolme neljästä vastasi pitävänsä läsnäoloa ilman laitteita tärkeänä, mutta samalla noin kolmannes totesi älylaitteista irrottautumisen vaikeaksi. Älyvapaapäivän järjestämisellä haluttiin madaltaa kynnystä ja tarjota oiva mahdollisuus testata kuinka usein ja missä tilanteissa älylaite houkuttelee. Ohjaako niissä enemmän vain pelkkä tottumus vai aito tarve? Ainakin yhtenä päivänä vuodessa oli nyt hyvä syy pysähtyä pohtimaan omaa suhdetta laitteisiin, ja sitä, mitkä asiat itselle ovat elämässä kaikkein merkityksellisimpiä.

– Etukäteen itseä mietitytti, että miten päivä sujuisi ilman kännykkää. Se oli kuitenkin rentouttavaa ja huomasin, että omaa puhelimen käyttöä voisi selvästi vähentää, sillä sen jatkuva selaaminen on pääasiassa tapa, kertoo DNA:n markkinointipäällikkö Katariina Ikävalko.

Yleisimmiksi syiksi älylaitteiden liialliselle käytölle kyselyssäkin nousivat luppoajan täyttäminen ja tylsyys, laitteiden parissa helposti ja huomaamatta aiottua pidempään oleminen, käytön tavaksi tuleminen, somen selailuun koukkuun jääminen sekä tiedontarpeen täyttäminen.

Kokemus yllätti helppoudellaan ja päivä tuntui pidemmältä

Nyt kun laitteet laitettiin mahdollisuuksien mukaan tarkoituksellisesti sivuun päiväksi, jäi luonnollisesti enemmän aikaa muihin asioihin ja läsnäoloon. Kuluttajien lisäksi myös DNA:n omassa henkilöstössä ja kumppaniverkostossa vietettiin päivää eri tavoin. Monet olivat nyt ensimmäistä kertaa kokonaisen vuorokauden ilman ruutujen tuijottamista.

Positiivisilla ennakko-odotuksilla Älyvapaapäivään suhtautui Bauer Medialla työskentelevä Suvi Roivainen, joka vietti aikaa poikansa kanssa lähiluonnossa liikkuen, vastaantulevia roskia pussiin napsien ja syksystä nauttien. Hänen mukaansa päivä tuntui huomattavasti pidemmältä, ja ilman puhelimia syntyi myös enemmän juteltavaa. DNA:n työntekijä Sari Räihä vietti myös perheensä kanssa päivää yhdessä ulkoillen, Legoilla rakentaen ja mummilassa vieraillein.

– Ystävän yllätysvierailu oli todella kiva juttu. Hänkin oli ottanut osaa Älyvapaapäivään ja kun ei ollut puhelinta mukana pyörälenkillä, niin ilmestyi soittamaan ovikelloa. Päivässä yllätti se, kuinka innokkaasti lapsetkin olivat tässä mukana, ja kuinka helppoa heillekin oli olla kokonainen päivä ilman puhelinta, lisää Räihä.

Ikävalkon päivä alkoi puolestaan hitailla aamutoimilla, kun ei tullut käytettyä aikaa normaaliin uutisten ja somen selailuun heti herättyä. Myös hän yllättyi siitä, miten helppoa ja rentouttavaa oli olla ilman älylaitetta. Muutaman kerran mielessä kävi mahdolliset puhelimeen tulleet viestit, jotka malttoi kuitenkin olla vilkuilematta.

– Kävin pitkällä metsälenkillä ja tällä kertaa en ottanut yhtään kuvia, vaan katselin ympärilleni kaikessa rauhassa. Ehdin ottaa päikkärit, lukea kirjaa ja vielä puuhailla pihalla, kuten istuttaa kukkasipuleita ja haravoida, listaa Ikävalko.

Tavoitteena järjestää uudestaan ensi vuonna

Vaikka toimivat verkot ovat nyky-yhteiskunnassa jo välttämättömyys ja älylaitteet mahdollistavat monia hyviä asioita, on myös älylaitteettomalle ajalle selkeä tarve nyt ja tulevaisuudessa.

– Puhelin on osa turvaa, joten sellaisia päiviä, ettei se pääsisi mukaani lainkaan ei varmastikaan ole. Aion kuitenkin erityisesti viikonloppuisin panostaa aikaan perheeni kanssa ilman puhelimia, toteaa Roivainen.

– Ehdottomasti ainakin yritän viettää vastaavan päivän uudestaan, ja kyllä tästä ihan koko perhe innostui, että pidetään toistekin. Varmasti tällä on positiivisia vaikutuksia myös keskittymiseen ja läsnäoloon, kun ei ole jatkuvasti jotain ärsykkeitä häiritsemässä, komppaa Räihä.

Älyvapaapäivän tavoitteena oli  kannustaa ihmisiä keskittymään läsnäoloon, ja saadun positiivisen palautteen ansiosta se pyritään järjestämään uudestaan taas ensi vuonna.

Avainsanat:

Vastuullisuutta ja huolenpitoa Kohokohtien kuvaamista Muita aiheita

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

3/2024

Älä menetä rahojasi pankkitunnushuijauksessa – tunnistaudu mobiilivarmenteella

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen

1/2024 Artikkelien toimitus

Näin saat puhelimen kestämään paremmin pakkasta – 5 niksiä