Blogit

DNA Koti 5G yllätti Liedossa

Vaikka 5G:tä oli jo odotettu, sen tulo paikkakunnalle keväällä 2020 pääsi yllättämään Liedossa asuvan perheen. He luulivat odotuksen jatkuvan vielä ainakin pari vuotta ja siihen asti olisi pärjättävä 4G-nettiratkaisulla. Seitsenhenkisessä perheessä netti oli välillä kovilla, kun videot, pelit ja streamit pyörivät useilta ruuduilta yhtä aikaa. Eniten nettikaistaa vie televisio, jossa HD-kanavia katsotaan IPTV-boksin kautta. 

”Aiempi tekniikka ei vain riittänyt siihen datamäärään, jolla meillä nettiä käytettiin” kertoo perheen isä. ”Mielessäni vaihtoehdot nettiyhteyden parantamiseen olivat valokuituyhteys tai 5G”. 

Valokuituyhteyttä ei ole alueelle ollut saatavilla. Kun omakotitalon postiluukusta kolahti kirje, jossa kerrottiin 5G-verkon laajentumisesta alueelle ja kodin nettiyhteydeksi sopivasta DNA Koti 5G -yhteydestä, ostopäätös oli helppo ja nopea. Asennushinta tuntui edulliselta ja liittymän kuukausimaksu sopivalta. Oman kaistan ruuhkattomuus myös tulevaisuudessa sinetöi päätöksen. Perhe olikin yksi ensimmäisiä alueella, joille DNA Koti 5G -yhteys asennettiin. 


Yhteys asennettiin avaimet käteen -periaatteella


DNA Koti 5G -yhteys toteutettiin ulkovastaanottimen avulla ja sen asennus hoitui kätevästi avaimet käteen -periaatteella. Tilauksen jälkeen asentaja soitti sopiakseen ajan asennukselle. Liedossa asennus hoitui poikkeuksellisesti sillä aikaa, kun perheen isä oli töissä.

”Olimme puhelimitse yhteydessä asennuksen aikana. Puhuimme samaa kieltä, joten pystyin luottamaan asennuksen hoituvan hyvin, vaikka en ollutkaan paikan päällä. Olin jo ehtinyt miettiä, mihin tämän voisi asentaa, ja kun signaalienkin puolesta paikka oli sopiva, toteutettiin asennus ajattelemaani kohtaan ikkunan viereen.”

Ammattiasentajaa käytetään, jotta ennen asennusta voidaan paikan päällä mitata ulkovastaanottimelle signaalin vahvuuden kannalta paras paikka. Huomioon otetaan myös asiakkaiden toiveet laitteen sijoituksesta ja johdon läpiviennistä sisälle taloon. Läpivienti tehtiin ulkovastaanottimen viereen ja sisällä oli lyhyt matka sisärasiaan.


Asennuskustannus on kokonaisuudessaan kotitalousvähennyskelpoinen

Ulkovastaanotin jää myös DNA:n omistukseen, joten laitteen mahdolliset päivitykset hoituvat tulevaisuudessakin ilman kustannuksia.  Koko asennuskustannus on näin ollen kotitalousvähennyskelpoista, sillä se sisältää vain työn osuuden. Vaikka pienikokoinen ulkovastaanotin ei pistä silmään kodin valkoiselta ulkoseinältä, se herätti kiinnostusta myös naapureiden suunnalta. 

 

 

Arki rullaa, kun netti toimii

Liittymäksi valikoitui nopein saatavilla oleva vaihtoehto eli 1000 Mbit/s. Latausnopeuksiin perhe on ollut tyytyväinen, kun isotkin tiedostot siirtyvät vauhdilla. Kolmikerroksiseen kotiin hankittiin kaksi Google WiFi-laitetta, jotta nettiä riittää kodin joka nurkalle. Laitteiden muodostama WiFi Mesh -verkko optimoi kodin nettiä jatkuvasti, jotta jokaiselle laitteelle riittää oikea määrä kaistaa. 

”Meillä muutos entiseen näkyy selkeästi arjessa, kun netti oikeasti toimii. Valokuidulle ei enää ole tarvetta”, iloitaan Liedosta. 

 

Lue lisää DNA Koti 5G:stä

Avainsanat:

nopea verkko teknologia asiakkaat Teknologiaa ja tekoälyä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

4/2024 Artikkelien toimitus

Kyllä, sinua voidaan salakatsella läppärisi kamerasta – tarkista nämä 5 yleistä tietoturvaväitettä!

3/2024

Älä menetä rahojasi pankkitunnushuijauksessa – tunnistaudu mobiilivarmenteella

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen