Blogit

Aiotko sinä hiplailla kesälomalla?

Kaunis, kuuma kesäilta, romanttiset tunnelmat, ilma väreilee rakkautta ja jotain alkukantaisempaakin…
Suomi-elokuvissa kamera siirtyisi kuvaamaan kaukaisuutta, taskupokkareissa tarina ehkä viipyilisi vielä hetken kuvailuissa ennen kuin jättäisi lopun lukijan mielikuvituksen varaan.

Mikä ihana hetki, jolloin muu todellisuus häipyy taka-alalle, vai häipyykö?

Aika monesti kun toinen heistä avaa nykyisin samalla Facebookin tai Instagramin kertoakseen tästä ihanasta hetkestä.

Heinäkuussa Suomi hiljenee kesäloman viettoon. Perheet pakataan autoihin, matkoilla nautiskellaan yhdessä olosta ja kookosrasvan tuoksusta. Samalla ladataan pitkästä talvesta tyhjentyneitä akkuja seuraavaan työjaksoon, vai ladataanko? Aika moneen sähköpostin poissaoloilmoitukseen on tässä ajan hengessä hiipinyt teksti: “Olen lomalla. En lue viestejäni säännöllisesti, joten lähetä tekstiviesti kiireellisissä asioissa matkapuhelimeeni.”

DNA:n hiljattain julkaiseman tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat ahkeraa kännykän käyttäjäkansaa. Kaikkiaan 30 % kyselytutkimukseen vastanneesta tuhannesta suomalaisesta kertoo ”hiplailevansa” puhelintaan aiempaa enemmän. Vähintään kahden tunnin välein puhelintaan vilkaisee kaksi kolmesta suomalaisesta. Noin 14 % suomalaisista on älypuhelimen heavy-usereita, joilla puhelin on kädessä koko ajan tai vähintään 15 minuutin välein.

Samassa tutkimuksessa kolmasosa nuorista tunnustaa, että heidän on vaikea irrottautua puhelimestaan. Voisiko tämä johtua siitä, millaista mallia heidän vanhempansa näyttävät puhelimen käytön suhteen, paikasta ja ajasta riippumatta? Erään tutkimuksen mukaan 70 prosenttia vastanneista kertoo jopa surffailevansa netissä pöntöllä istuessaan.

Jaa kesälomalla kavereillesi kivoja kokemuksia mutta muista, että todellisuus on ympärilläsi, ei sosiaalises-sa mediassa eikä työsähköpostissa. Kukaan ei jaksa ilman taukoja, ota siis lomastasi kaikki ilo irti. Tylsisty, anna aivojesi levätä ja kun tulee pakonomainen tarve hiplailla, älä valitse puhelintasi vaan jotain ihan muuta.

Elämä on – tässä ja nyt. Ihanaa kesää!

Avainsanat:

digitalisaatio hyvinvointi

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

3/2024

Älä menetä rahojasi pankkitunnushuijauksessa – tunnistaudu mobiilivarmenteella

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen

1/2024 Artikkelien toimitus

Näin saat puhelimen kestämään paremmin pakkasta – 5 niksiä