Tarjouksia ja vinkkejä turvalliselle koulutielle

Oma puhelin tuo turvaa ja iloa pienen koululaisen päivään. Yhdessä aikuisen kanssa on mukavaa opetella puhelimen käyttöä ja sopia pelisäännöistä. Koululaiselle sopivat puhelimet, liittymät ja turvaa tuovat lisäpalvelut löydät tältä sivulta.

Lapselle oma puhelin?

Ikioma luuri on monen lapsen ykköstoive ja se tuo myös turvaa pienen koululaisen päivään. Puhelinta ja palveluita valitessa kannattaa kuitenkin muistaa muutama tärkeä asia. 

Käyttääkö lapsi puhelinta enimmäkseen yhteydenpitoon vai myös pelaamiseen? Yhteydenpitoon riittää hitaampi yhteys, pelaamiseen ja videoiden katseluun yhteyden pitää olla nopeampi. DNA:n liittymissä netti on aina käyttömäärältään kotimaassa rajaton, mutta sen nopeuden voi itse valita. Liittymään voi valita myös rajattomasti viestejä ja puheluita tai maksaa niistä käytön mukaan.

Luuri, liittymä – ja mitä vielä? Pelisäännöt kannattaa sopia yhdessä:
 

Kestävä malli on paras

Lapsen vauhdissa puhelin saattaa tippua ja kokea kovia. Kestävyys onkin tärkeää niin puhelimen kuoressa kuin akussa. Puhelimeen kannattaa hankkia kannelliset suojakuoret sekä näytönsuojalasi. 

Puhelin tutuksi

Erityisesti soittamisen ja viestien lähettämisen harjoittelu ovat tärkeitä. Tärkeät numerot kannattaa tallentaa heti. Myös puhelimen käytön pelisäännöistä on hyvä sopia etukäteen ja pitää niistä kiinni.

Luottamukselliset tiedot

Liittymän estojen, rajoitusten ja erilaisten lisäpalveluiden avulla lasta voi suojata verkon haitallisilta sisällöiltä ja sovelluksilta. Kannattaa yhdessä käydä läpi, mitä tietoja nettiin voi jakaa ja mitä ei.

Turvaa netinkäytölle

F-Securen kehittämä DNA Turvapaketti sisältää palveluita, joiden avulla netinkäytöstä tulee turvallisempaa. Turvapaketilla lapsen netin käytölle voi asettaa kätevästi esim. aikarajat. 
 

Koululaiselle sopivia puhelimia: 

Muista myös näytönsuojalasit

Näin valitset lapselle sopivan liittymän

Kun lapselle ostetaan ensimmäinen oma puhelin, tarvitaan myös sopiva puhelinliittymä. Muista ainakin nämä:

1. Näppärä pakettiliittymä vai rajattomasti kaikkea? Pakettiliittymä sisältää tietyn määrän puheluja ja viestejä sekä rajattoman netin. Rajattomalla liittymällä voit käyttää puhelinta huoletta, kiinteään kuukausihintaan. 

2. Valitse netin nopeus käyttötarkoituksen mukaan. Jos lapsi käyttää puhelinta lähinnä yhteydenpitoon esimerkiksi WhatsAppissa, hitaampikin netti riittää. Kun puhelimella katsotaan paljon videoita ja pelataan, nopeampi netti tekee siitä hauskempaa ja on tarpeen.

3. Valitse liittymään sopivat rajoitukset. Estä esimerkiksi puhelut ja viestit maksullisiin palvelu- ja viihdenumeroihin. Lisätietoja rajoituksista ja estoista löydät tukisivuilta.

Pienille ja isommille sopivat liittymät: 

Näin teet lapsen älylaitteesta hetkessä turvallisemman

Lapsen netin ja puhelimen käytössä on monia hyviä puolia. Lapsi voi esimerkiksi ilmoittaa vanhemmille, jos hän aikookin mennä suoraan koulusta ystävälle. Myös lapsen turvallisuus paranee, sillä hätätilanteissa hän voi hälyttää apua.

Hyvien puolien lisäksi älypuhelimen käytössä kannattaa olla tarkkana: eihän lapsi päädy netissä tekemisiin väärien ihmisten tai haitallisen sisällön kanssa? Siksi lapsen turvallinen puhelimen ja netin käyttö on koko perheen asia. Tässä F-Securen asiantuntijan vinkit vanhemmille: