Blogit

Viisi isoa muutosta: Näin 5G vaikuttaa netin käyttöön

5G:stä puhutaan nyt paljon, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa? Listasimme viisi muutosta, jotka 5G tuo tullessaan.

Uusia asioita on luvassa paljon, mutta suurimmat muutokset näkyvät vasta muutaman vuoden päästä, kun esimerkiksi 5G-puhelimia tulee laajemmin myyntiin.

”Suomi on globaalisti aallonharjalla 5G-tekemisen kanssa. Sitä mukaa kun teknologiaa on saatavilla, operaattoreilla on valmius käyttöönottoihin nopeasti ja laajassa mittakaavassa”, DNA:n radioverkoista vastaava johtaja Jarkko Laari sanoo.

Lue alta, millaisia muutoksia suomalaiset voivat 5G:ltä odottaa 4G:hen verrattuna.

Netti nopeutuu kymmenkertaiseksi

Moni muistaa sen tunteen, kun selasi puhelimellaan ensimmäisen kerran nettiä 4G-liittymällä vanhan 3G:n jälkeen. Nopeus moninkertaistui ja viiveet puolittuivat, jolloin nettisivut latautuivat yhtäkkiä niin nopeasti, että päätä melkein huimasi. Myös 5G nostaa nopeuksia merkittävästi, jopa kymmenkertaiseksi aiempaan verrattuna.

”5G ei kuitenkaan tule kertarysäyksellä. 4G-netti lanseerattiin jo vuonna 2011, ja sekin nopeutuu edelleen koko ajan, kun lisää kapasiteettia ja nopeutta otetaan käyttöön”, DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen sanoo.

Nopeudelle on todella tarvetta. Meidän suomalaisten mobiilidatan käyttö on nimittäin kasvanut vauhdilla ja DNA:n asiakkaat käyttävätkin eniten dataa koko maailmassa. Datan käytön myös ennakoidaan kahdeksankertaistuvan seuraavan viiden vuoden aikana. Investoinnit uusiin laitteisiin ja ohjelmistoihin takaavat, että DNA:n verkon kaista riittää kasvavaan kysyntään.

Nykyiset 4G-liittymät nopeutuvat

5G ei ole 4G:stä erillinen verkko vaan rakentuu 4G:n päälle. Käytännössä tämä tarkoittaa, että 4G:n kehitys vain kiihtyy tulevina vuosina.

”4G-verkon kehitys on olennainen osa 5G-verkon lanseerausta, ja myös 4G-verkon käyttäjät pääsevät lähivuosina nauttimaan nopeammista yhteyksistä”, sanoo Väisänen.

Mobiilinetti riittää kodin yhteydeksi

Moni esikaupunkialueella asuva on viime vuosina törmännyt harmillisiin dataongelmiin. Kotien nettitarpeet ovat kovilla, kun kaikki tehdään netin kautta: tv-sarjat katsotaan Netflixin kaltaisista striimauspalveluista, musiikkia soitetaan Spotifysta ja edelläkävijät ovat liittäneet jopa kattolamppunsa nettiin, jotta valaistusta saa säädettyä tarpeen mukaan kirkkaan ja himmeän välillä.

Osalle suomalaisista 4G saattaa sopia kodin ainoaksi nettiyhteydeksi, mutta esimerkiksi Netflixin suurkuluttajalle tai etätöitä tekevälle kaista voi käydä turhan kapeaksi. Tulevaisuudessa 5G riittää hyvin kotinetiksi järeämpäänkin käyttöön.

Etätyö helpottuu

Suomalaiset tekevät paljon etätöitä. Työntekoon tarvitaan samalla yhä enemmän dataa, kun kokoukset hoidetaan videopuheluilla ja tietoja käsitellään verkon kautta pilvipalveluissa, vaikkapa Microsoft Sharepointissa.

Esimerkiksi pilvipalveluita käytettäessä on todella tuskastuttavaa, jos tehokasta työaikaa nyt tuhraantuu tiimalasin tai rantapallon tuijotteluun. Tuleva 5G-verkko ja 4G-verkon nopeuden nostot onneksi sujuvoittavat monen etätyöntekijän päivää.

5G tuo älyn kaupunkiin ja liikenteeseen

Viime vuosina on puhuttu paljon esimerkiksi älykkäistä kaupungeista ja älykkäästä liikenteestä. Pian autot voivat ajaa itsekseen, ja roskalaatikko osaa kertoa jätehuoltoon, milloin se pitää käydä tyhjentämässä.

5G tarjoaa aivan uudenlaiset mahdollisuudet tiedonsiirtoon. Kun kaupungit ja valtiot todella kytkeytyvät nettiin, kehitys tulee näkymään meille kaikille monina parempina palveluina ja fiksumpana arkena.

Lopulta 5G:ssä ei ole kyse pelkästään netistä, vaan siitä, millaisen huomisen se mahdollistaa.

 

Voit lukea lisää 5G:stä osoitteessa dna.fi/5G

Avainsanat:

kattava verkko palvelut tulevaisuus Teknologiaa ja tekoälyä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen

1/2024 Artikkelien toimitus

Näin saat puhelimen kestämään paremmin pakkasta – 5 niksiä

12/2023 Samu Malmelin

Nopea tarkistuslista hyvään tietoturvaan