Viisi isoa muutosta: Näin 5G vaikuttaa netin käyttöön

5G:stä puhutaan nyt paljon, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa? Listasimme viisi muutosta, jotka 5G tuo tullessaan.

Uusia asioita on luvassa paljon, mutta suurimmat muutokset näkyvät vasta muutaman vuoden päästä, kun esimerkiksi 5G-puhelimia tulee laajemmin myyntiin.

”Suomi on globaalisti aallonharjalla 5G-tekemisen kanssa. Sitä mukaa kun teknologiaa on saatavilla, operaattoreilla on valmius käyttöönottoihin nopeasti ja laajassa mittakaavassa”, DNA:n radioverkoista vastaava johtaja Jarkko Laari sanoo.

Lue alta, millaisia muutoksia suomalaiset voivat 5G:ltä odottaa 4G:hen verrattuna.

Netti nopeutuu kymmenkertaiseksi

Moni muistaa sen tunteen, kun selasi puhelimellaan ensimmäisen kerran nettiä 4G-liittymällä vanhan 3G:n jälkeen. Nopeus moninkertaistui ja viiveet puolittuivat, jolloin nettisivut latautuivat yhtäkkiä niin nopeasti, että päätä melkein huimasi. Myös 5G nostaa nopeuksia merkittävästi, jopa kymmenkertaiseksi aiempaan verrattuna.

”5G ei kuitenkaan tule kertarysäyksellä. 4G-netti lanseerattiin jo vuonna 2011, ja sekin nopeutuu edelleen koko ajan, kun lisää kapasiteettia ja nopeutta otetaan käyttöön”, DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen sanoo.

Nopeudelle on todella tarvetta. Meidän suomalaisten mobiilidatan käyttö on nimittäin kasvanut vauhdilla ja DNA:n asiakkaat käyttävätkin eniten dataa koko maailmassa. Datan käytön myös ennakoidaan kahdeksankertaistuvan seuraavan viiden vuoden aikana. Investoinnit uusiin laitteisiin ja ohjelmistoihin takaavat, että DNA:n verkon kaista riittää kasvavaan kysyntään.

Nykyiset 4G-liittymät nopeutuvat

5G ei ole 4G:stä erillinen verkko vaan rakentuu 4G:n päälle. Käytännössä tämä tarkoittaa, että 4G:n kehitys vain kiihtyy tulevina vuosina.

”4G-verkon kehitys on olennainen osa 5G-verkon lanseerausta, ja myös 4G-verkon käyttäjät pääsevät lähivuosina nauttimaan nopeammista yhteyksistä”, sanoo Väisänen.

Mobiilinetti riittää kodin yhteydeksi

Moni esikaupunkialueella asuva on viime vuosina törmännyt harmillisiin dataongelmiin. Kotien nettitarpeet ovat kovilla, kun kaikki tehdään netin kautta: tv-sarjat katsotaan Netflixin kaltaisista striimauspalveluista, musiikkia soitetaan Spotifysta ja edelläkävijät ovat liittäneet jopa kattolamppunsa nettiin, jotta valaistusta saa säädettyä tarpeen mukaan kirkkaan ja himmeän välillä.

Osalle suomalaisista 4G saattaa sopia kodin ainoaksi nettiyhteydeksi, mutta esimerkiksi Netflixin suurkuluttajalle tai etätöitä tekevälle kaista voi käydä turhan kapeaksi. Tulevaisuudessa 5G riittää hyvin kotinetiksi järeämpäänkin käyttöön.

Etätyö helpottuu

Suomalaiset tekevät paljon etätöitä. Työntekoon tarvitaan samalla yhä enemmän dataa, kun kokoukset hoidetaan videopuheluilla ja tietoja käsitellään verkon kautta pilvipalveluissa, vaikkapa Microsoft Sharepointissa.

Esimerkiksi pilvipalveluita käytettäessä on todella tuskastuttavaa, jos tehokasta työaikaa nyt tuhraantuu tiimalasin tai rantapallon tuijotteluun. Tuleva 5G-verkko ja 4G-verkon nopeuden nostot onneksi sujuvoittavat monen etätyöntekijän päivää.

5G tuo älyn kaupunkiin ja liikenteeseen

Viime vuosina on puhuttu paljon esimerkiksi älykkäistä kaupungeista ja älykkäästä liikenteestä. Pian autot voivat ajaa itsekseen, ja roskalaatikko osaa kertoa jätehuoltoon, milloin se pitää käydä tyhjentämässä.

5G tarjoaa aivan uudenlaiset mahdollisuudet tiedonsiirtoon. Kun kaupungit ja valtiot todella kytkeytyvät nettiin, kehitys tulee näkymään meille kaikille monina parempina palveluina ja fiksumpana arkena.

Lopulta 5G:ssä ei ole kyse pelkästään netistä, vaan siitä, millaisen huomisen se mahdollistaa.

 

Voit lukea lisää 5G:stä osoitteessa dna.fi/5G

Avainsanat:

kattava verkko palvelut tulevaisuus Teknologiaa ja tekoälyä

Kommentit (10)

Tsiikki
29.06.2019 13:46
Kuten itsekin mainitsette, datan käyttö kasvaa vuosi vuodelta, joten päästään samaan ongelmaan kuin 4Gn kanssa: kapasiteetti ei vaan riitä. Nyt nopea gigainen on hidas j...
Kuten itsekin mainitsette, datan käyttö kasvaa vuosi vuodelta, joten päästään samaan ongelmaan kuin 4Gn kanssa: kapasiteetti ei vaan riitä. Nyt nopea gigainen on hidas jonkin ajan päästä. Eikä micro/femto soluja oikein kannata rakentaa Suomessa, koska siellä missä on ihmistiheys iso, on jo kiinteä netti kunnossa. Toki pieniä poikkeuksia varmasti on. Toinen hassu ongelma koskien kolmea isoa operaattoria, te mukaan lukien on uploadin keinotekoinen rajoittaminen kuluttajaliittymissä. Erityisesti kiinteissä liittymissä on maaginen 100Mb limitti, koskee myös ihan oikeaa valokuitua. Symmetriset liittymät onnistuvat kuitenkin melkein kaikilta vähän pienemmiltä operaattoreilta. Näitä "perus" - liittymiä ei taida edes saada enää yrityksen nimille, sillähän sitä ennen perusteltiin.

Näytä kokonaan

Gigahertz
06.07.2019 08:50
Kuinka hyvä 5G verkon kuuluvuus on rakenteiden läpi kauppakeskusten/asuntojen sisällä ja keskustojen laidoilla tai peräti maaseudulla? Toisinsanoen aiheuttaako 5G:n käy...
Kuinka hyvä 5G verkon kuuluvuus on rakenteiden läpi kauppakeskusten/asuntojen sisällä ja keskustojen laidoilla tai peräti maaseudulla? Toisinsanoen aiheuttaako 5G:n käyttämä korkeampi taajuus kuuluvuusongelmia ja tarpeen erittäin tiheälle tukiasemaverkostolle (jopa rakennuskohtainen...)?

Näytä kokonaan

kelttu
09.07.2019 07:38
Tavalliselle käyttäjälle 4G piisaa mainiosti,kaikki toimii kiitettävästi.ja kotona tulee seinästä suoraan 100mbit netti,sen nopeampaa ei tarvitse kukaan.10mbit nopeuskin...
Tavalliselle käyttäjälle 4G piisaa mainiosti,kaikki toimii kiitettävästi.ja kotona tulee seinästä suoraan 100mbit netti,sen nopeampaa ei tarvitse kukaan.10mbit nopeuskin on riittävä elokuvien ym katseluun jos yhteys muuten on vakaa.

Näytä kokonaan

Ransomnia
10.07.2019 02:47
Annetaan auvoinen kuva... pelkkää positiivista muutosta siis O.o Hyvähän se jos näin käy... pelkään vain että 5G tuo jotain mitä 4G:ssä ei osattu edes aavistaa.
ononniollaonnellinen
10.07.2019 05:58
Yli 200 tiedemiestä yli neljästäkymmenestä maasta yrittää saada EU:uun perumaan 5 g asennukset ennen kun selvitetään tarkemmin säteilystä kertyvät mahdolliset haitat.
Stefu
15.04.2020 17:09
Samaa tarinaa joka kerta kun siirrytään uuteen teknikkaan. Ensin oli 2G sitte 3...
Samaa tarinaa joka kerta kun siirrytään uuteen teknikkaan. Ensin oli 2G sitte 3Gja 4G. Kyllä 5G tulee ja vielä monella eri taajuudella vaikka kuinka aivot kupplisi.

Näytä kokonaan

Terveydelle vaarallinen 5G
10.07.2019 07:00
Miksi ette kerro 5G-verkon vakavista haitoista ihmisille ja luonnolle? Lisätietoa saatte esimerkiksi täältä https://m.facebook.com/S%C3%A4hk%C3%B6magneettinen-terveys-51...
Miksi ette kerro 5G-verkon vakavista haitoista ihmisille ja luonnolle? Lisätietoa saatte esimerkiksi täältä https://m.facebook.com/S%C3%A4hk%C3%B6magneettinen-terveys-516264018426306/?ref=page_internal&mt_nav=0 Tai täältä http://www.sahkoailmassa.fi/

Näytä kokonaan

Stefu
15.04.2020 17:11
Eiköhän oteta vaan ilolla vastaan 5G jihaaa
Ex G-mies
15.07.2019 06:05
Ainakin meidän perheen kännyköissä vieläkään ei näy 4g yhteys kuin ajoittain. 3g:tä yleensä pukkaa. Pöytäkoneella pitäisi olla 4g wlanin mokkulan kautta nopeus jopa 50/2...
Ainakin meidän perheen kännyköissä vieläkään ei näy 4g yhteys kuin ajoittain. 3g:tä yleensä pukkaa. Pöytäkoneella pitäisi olla 4g wlanin mokkulan kautta nopeus jopa 50/20 ja se olikin alussa 30-40/10-15 mutta viime aikoina vain noin 14/4! Siis DNA:lla.Onko tehoja laskettu tarkoituksella jotta tärkeämmät asiakkaat saisivat enemmän?

Näytä kokonaan

Bitcoin harrastaja
04.12.2019 00:59
Mites sitten, kun ajetaan raskaalla bitcoin louhintakoneistolla radiorajapintaa pitkin dataa 24/7. Pysyykö kuukausimaksu samana?

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

5/2022 Tuuli Nummelin

Digimaailma ei kohtele meitä kaikkia reilusti – älä jää digikelkan kyydistä

5/2022 Artikkelien toimitus

Elämä on sitä mihin aikamme käytämme

5/2022 Samu Malmelin

Näin saat netin toimimaan myös mökillä

Mökkeillessäkin on kiva nauttia toimintavarmasta nettiyhteydestä
5/2022 Helena Vartiainen

Tutut turvallisuusohjeet tehoavat uusiinkin pöpöihin 

Outojen linkkien avaamatta jättäminen ja sovellusten lataaminen vain virallisista sovelluskaupoista ovat monelle tuttuja turvallisuusohjeita. Niiden noudattaminen säästää monilta harmeilta.