Blogit

Nopea netti tulevaan kotiin – mitä tontin ostajan on hyvä tietää?

Ostitko tontin? Onnittelut! Nyt on aika varmistaa huippuluokan nettiyhteydet tulevaan kotiisi. Useimmiten paras valinta uuteen pientaloon on moderni kiinteä nettiyhteys. Uuden kiinteän nettiyhteyden asentaminen vaatii kaivuutöitä tontilla, ja siksi rakentaminen on osuva hetki yhteyksien vetämiselle. Ennen työhön ryhtymistä uuden tontin omistajan kannattaa kuitenkin huomioida ainakin seuraavat asiat.


1.    Kiinteän verkon kaapeli löytyy usein uuden tontin reunalta jo valmiiksi

Uusia omakotitaloalueita rakennettaessa tehdään alueelle usein samalla runkoverkko. Tällöin tonttien rajoille jätetään kaapelikieppejä odottamaan rakenteilla olevan talon kytkemistä kiinteään verkkoon. Kiinteän nettiyhteyden mahdollistava kaapeli löytyy siis monesti tontin kulmalta jo valmiiksi.

Jos et löydä yhteyspistettä tai sitä ei ole valmiiksi, voit kysyä asiasta operaattoriltasi.  DNA Pientalopalvelu auttaa sinua selvittämään niin kiinteän verkon sijaintipisteen kuin parhaan mahdollisen yhteysvaihtoehdon juuri sinun tontillesi. Operaattoriin kannattaa ottaa yhteyttä rakennustöiden aikana joka tapauksessa, jotta voit varmistaa saavasi juuri oikeanlaisen nettiyhteyden.

Kotisi yhdistäminen operaattoriverkkoon on operaattorisi tehtävä, mutta kaapelille tarvittavan reitin rakentaminen tontin reunan yhteyspisteestä taloon asti on useimmiten tontin omistajan tai rakennuttajan vastuulla. Muista siis huolehtia tarvittavista kaivuutöistä.

2.    Harkitse kaapelin asentamista, vaikka et tarvitsisikaan nopeaa kiinteää nettiyhteyttä juuri nyt

Vaikka kiinteälle nettiyhteydelle ei olisikaan käyttöä juuri nyt, kannattaa kuituyhteyden vetämistä taloon silti harkita. On hyvä ajatella esimerkiksi tulevaisuuden tarpeita: modernien kotien sisältämä älylaitteiden määrä robotti-imureista valvontajärjestelmiin ja viihdepalveluihin kasvaa jatkuvasti, ja niiden yhtäaikaisessa käytössä nopealle kiinteälle nettiyhteydelle tulee äkkiä tarvetta.

Lisäksi kaapelin vetäminen tontin rajalta kotiin on ehdottomasti helpointa silloin, kun talo pihoineen on vielä rakennusvaiheessa. Puolen metrin syvyyteen asennettavan putken kaivaminen maahan muutaman vuoden asumisen jälkeen saattaa nimittäin tarkoittaa ikäviä uutisia juuri istutetulle pihamaalle, kukista ja kasveista puhumattakaan. Ennakointi siis kannattaa!

Verkkoyhteydet voivat vaikuttaa myös kiinteistön arvoon. Mikäli jossain vaiheessa päättäisit myydä rakenteilla olevan kotisi, voi valmiiksi asennettu nopea kiinteä nettiyhteys vaikuttaa talokauppoihin positiivisesti.

3.    Jos rakennutat vanhalle tontille, tarkista olemassa olevat kaapelit

Ennen kuin aloitat kaivuutyöt, muista selvittää onko tontillasi kaapeleita jo valmiiksi. Huolellisuus kannattaa, sillä mahdollisista kaapelien korjauskustannuksista on vastuussa vaurioiden aiheuttaja. Selvittämällä kaapelien nykyisen sijainnin vältät turhat vahingot. Lue lisää kaapeleiden sijaintitiedon selvittämisestä.

Jos vahinko kaikesta huolimatta sattuu, soita heti vikapalvelunumeroon ja omaan vakuutusyhtiöösi. Tutustu myös Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ohjeisiin osoitteessa traficom.fi.


4.    Onko kiinteä netti edelleen no-no? DNA Koti 5G ratkaisee ongelman!

DNA Koti 5G on erinomainen ja vaivaton vaihtoehto silloin, kun haluat kotiisi nopean ja toimintavarman netin ilman kaivuutöitä: omakoti-, pari- ja rivitaloille räätälöity nettiyhteys toimii rakennuksen ulkoseinään kiinnitettävän 5G-ulkovastaanottimen avulla. 5G-verkossa niin etätyöt kuin pelit kulkevat entistä vauhdikkaammin. 

DNA:n 5G-verkkoa laajennetaan jatkuvasti, ja niinpä DNA Koti 5G on saatavilla yhä useammalla paikkakunnalla. Lisäksi netin käyttöönotto on helppoa, sillä avaimet käteen -palvelussa DNA:n asentaja tuo tarvittavat laitteet mukanaan, varmistaa parhaan sijoituspaikan ulkovastaanottimelle ja huolehtii kotiverkon käyttövalmiiksi. Netin nopeus voi yltää jopa 1000M asti. Ei siis ollenkaan hassumpi vaihtoehto kiinteälle yhteydelle. Jos kiinnostuit, lue lisää DNA Koti 5G -yhteydestä.
 

Avainsanat:

valokuitu teknologia nopea verkko Teknologiaa ja tekoälyä Nettiä ja nopeutta

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

5/2024 Artikkelien toimitus

Kolme syytä ottaa maksullinen tietoturvapalvelu  

Artikkeli
5/2024 Artikkelien toimitus

Kellopuhelimista on kehkeytymässä ilmiö pienten koululaisten keskuudessa

5/2024 Artikkelien toimitus

Sirkun vanhan mökin tilalle nousi kaunis kakkoskoti – yhden tärkeän ratkaisun ansiosta arki pyörii terassilta käsin

4/2024 Artikkelien toimitus

Kyllä, sinua voidaan salakatsella läppärisi kamerasta – tarkista nämä 5 yleistä tietoturvaväitettä!