Blogit

Näin laadit pelisäännöt lasten mobiilikäytölle

Joulu, synttärit ja muut merkkipäivät tuovat yhä useammin perheisiin litteän ja kovan paketin, josta kuoriutui lapsen kovasti toivoma kännykkä tai tabletti. Laitteet tuovat mukanaan iloa, mutta myös vanhemmille kysymyksiä niiden käytöstä ja rajoituksista. Muutamalla perusperiaatteella pääsee kuitenkin lasten ja laitteiden kanssa jo pitkälle.

Aseta aikarajat

Perusperiaatteena pidetään usein maksimissaan kahta tuntia ruutuaikaa lapselle päivässä, taaperoikäiselle tätäkin vähemmän. Laitteiden käyttö vaikuttaa lapsiin, kuten meihin aikuisiinkin, eri tavoin. Lisäksi vaikutusta on sillä, kuuluuko normaaliin päivään ulkoilua ja liikuntaa sekä muuta mielikuvitusta kehittävää leikkiä. Iän lisäksi tärkeää on siis myös lapsen persoonallisuus ja arjen kokonaisuus. Illat on syytä rauhoittaa laitteilta, niin aikuisilta kuin lapsiltakin, jolloin lasten nukkumaanmenokin yleensä helpottuu.

Mieti lapselle sopivat sisällöt

Tärkeää on valita lapsen ikään sopivat sovellukset. Pelejä pelaamalla taapero voi oppia esimerkiksi numeroita, värejä ja muotoja, isompi lapsi vieraita kieliä. Toki samat taidot voi hankkia myös perinteisillä lautapeleillä tai kirjoilla, mutta varsinkin matkoilla tabletti on mitä mainioin apuväline. Esimerkiksi automatkoilla tai lentokoneessa muistipelikortit tai palapeli hajottavat aika äkkiä vanhempien pään ja selän, kun osia noukitaan auton lattialta tai kanssamatkustajien housunlahkeista. Tablettiin voi myös ladata avulla lasten lempitelevisio-ohjelmat, jolloin matka sujuu koko perheeltä rattoisammin.

Ohjeista, valvo ja rajoita käyttöä

Niin kauan kuin lapsi ei liiku laitteiden kanssa yksin, käytön valvonta on melko yksinkertaista. Kouluikäisen lapsen käytön tarkkailu vaatii jo enemmän vaivannäköä. Nettiin, peleihin ja sosiaalisen mediaan kannattaa tutustua yhdessä lapsen kanssa. Lasten puhelimiin on myös tarjolla käteviä saldorajoituspalveluita ja käytönestoja, jotka kannattaa ottaa käyttöön ja höllätä kontrollia sitten lapsen kasvaessa. Palveluilla voi tarvittaessa rajoittaa soittamista ja vastaamista sekä tekstiviestien vastaanottamista ja lähettämistä. Voit myös asettaa liittymään palvelukohtaisia estoja esimerkiksi maksullisiin palvelu- ja viihdenumeroihin soittamiselle.

Ole itse esimerkki

Yhtä tärkeää vanhempien on tarkkailla omaa laitteiden käyttöään lasten läsnä ollessa, ja aikuistenkin tulee noudattaa samoja sääntöjä kuin lasten. Laitteet on hyvä laittaa kokonaan pois ainakin iltaisin ennen lasten nukkumaanmenoa sekä ruokapöydässä.  Aikuisten opastuksen ja esimerkin avulla lapset oppivat, että laitteet ovat kommunikaatioväline, hauska lisä vapaa-aikaan ja rentouttava hetki silloin tällöin, eivätkä ne kahlitse meitä kaikelta muulta tekemiseltä ja yhdessäololta.  

 

Lisätietoa DNA:n tietoturvapalvelusta

Avainsanat:

lapset laitteet vinkit Muita aiheita Tietoturvallisia yhteyksiä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

4/2024 Artikkelien toimitus

Kyllä, sinua voidaan salakatsella läppärisi kamerasta – tarkista nämä 5 yleistä tietoturvaväitettä!

3/2024

Älä menetä rahojasi pankkitunnushuijauksessa – tunnistaudu mobiilivarmenteella

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen