Blogit

Näin älypuhelin rikkoutuu

Ilta on pimeä, kädet täynnä tavaraa ja avaimet tietenkin taskun syvimmässä sopukassa. Päätät kuitenkin yrittää, huonoin seurauksin. Ote lipeää ja liian pitkältä tuntuva hetki päättyy kohtalokkaaseen kolahdukseen. Kun kumarrut nostamaan älypuhelintasi betonilta, et voi olla miettimättä käynnistyykö luuri enää koskaan.

Uhkana kiire, koirat ja koti

Yli puolet älypuhelimista rikkoontuu kotona, tai ainakin sen välittömässä läheisyydessä. Kodin turvassa varovaisuus pääsee herpaantumaan ja pienet huolimattomuudet kostautuvat. Tilanne on päinvastainen muualla: vain pieni osa luureista hajoaa esimerkiksi harrasteiden parissa. Kun tiedossa on vähän rankempaa ohjelmaa, rakasta ja arvokasta älyluuria suojellaan kaikin keinoin tai se jätetään suosiolla pukukopin suojiin.

Puhelin on käyttöesine henkilökohtaisimmasta päästä ja lainattua luuria kohdellaan yleensä kuin kukkaa kämmenellä. Ihan kaikille lainausetiketti ei kuitenkaan ole täysin selvä. Jos vahinko sattuu muun kuin omistajansa käytössä, syyllinen löytyy usein lattianrajasta. Tällöin luuri on joutunut toimittamaan helistimen tai puruluun virkaa.

Syy ja seuraus

Yleisin syy puhelimen rikkoontumiseen on kiire. Varovaisuus unohtuu heti kun kellon lukemat siirtyvät uhkaaviin asentoihin. Toinen yleinen syy puhelimen rikkoutumiseen on kannettavan määrä. Kauppakassi molemmissa käsissä ja saapuva puhelu ovat vaarallinen yhdistelmä, joka johtaa liian usein kyyneliin. Myös alkoholi ja puhelin ovat huono parivaljakko.

Luurin kohtaloksi koituu useimmiten putoaminen, kastuminen tai näiden kahden yhdistelmä. Kovakin betoni antaa anteeksi enemmän kuin vesi. Jos vesistöön pudonneen puhelimen ylipäätään onnistuu kalastamaan kuiville, se ei välttämättä enää tokene pelastusyrityksistä huolimatta. Yhtä vaarallisia ovat myös kuurosateet, sukellus lumihankeen tai pulahdus vessanpöntön syövereihin. Ylimääräisten kierrosten ottaminen pesukoneessa ei myöskään lisää luurin käyttöikää.

Ongelmana useimmiten näyttö ja akku

Kun pahin tapahtuu, vika voi ottaa monet muodot. Putoamisen yhteydessä kärsii yleensä näyttö. Sopivassa kulmassa osunut kolaus ei välttämättä riko näyttöä kokonaan, mutta pienikin särö harmittaa. Suurin osa luurinkäyttäjistä ei kuitenkaan anna vielä yhden kolhun haitata, vaan puhelimen käyttöä jatketaan kosmeettisesta viasta huolimatta. Ajan kanssa ongelmaksi saattaa muodostua myös akku, joka ei enää lataudu täyteen tai purkaa latauksensa aivan liian nopeasti.

Aina luuri ei enää palaudu kokemastaan tärskystä. Yleensä vasta tässä vaiheessa huomaa, miten tärkeä osa elämää älyluuri oikeastaan onkaan. Luurittoman olo on kovin alaston, vaikka normaalisti puhelinta vilkuilisikin vain harvoin. Noin neljäsosa ihmisistä kestää ilman puhelinta päivän, toinen neljäsosa pari päivää, mutta yli viikon kestävään puhelinpaussiin suostuisi enää vain joka kymmenes.

Konstit on monet

Puhelimen tärkeyden huomioiden ei ole ihme, että varokeinoihin ollaan valmiita panostamaan. Yli puolet puhelimenkäyttäjistä verhoaa luurinsa jonkinlaiseen suojakuoreen. Vain neljäsosa käyttää kuitenkaan näytönsuojalasia, vaikka se säästäisi surulta monessa tilanteessa. Neljäsosan älypuhelimista ei löydy minkäänlaista suojaa. Kalliimmat laitteet suojataan herkemmin, kun taas 100-200 euron hintaluokan puhelimissa vain puolet käyttäjistä katsoo suojan tarpeelliseksi.

Fyysisten suojien lisäksi luurin voi suojata myös SquareTrade -laiteturvalla. Tällöin rikkoutumistilanteessa saa korvaavan laitteen käyttöön jopa seuraavaksi päiväksi. Tehdasvioissa apua on toki myös DNA:n pidennetystä kolmen vuoden takuusta.

 

*Artikkeli perustuu tutkimukseen, joka tehtiin DNA Vaikuttajat -asiakaspaneelilaisten keskuudessa. Otoskoko oli 360. Tutkimus tehtiin lokakuussa 2016.

Avainsanat:

puhelimet tietoturva vinkit Muita aiheita

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

Artikkeli
6/2024 Julia Arko

DNA:laiset saivat suunnitella oman toimistonsa: ”Mielipiteitämme kysyttiin alusta asti”

6/2024 Samu Malmelin

Kodissani on DNA taloyhtiönetti – näin se toimii

Artikkeli
5/2024 Artikkelien toimitus

Huoli lasten älylaitteiden käytöstä on kasvanut

5/2024 Artikkelien toimitus

Kolme syytä ottaa maksullinen tietoturvapalvelu