Blogit

Nostalgiapaketti: Muistatko nämä mobiili-ilmiöt?

Vieläkö muistat ajan ennen älypuhelimia? Ei snäpätty, whatsapattu tai otettu selfieitä, vaan soitettiin ja tekstailtiin. Lisätoimintojakin peruspuhelimista toki löytyi, mallista riippuen taskulampusta logoihin ja aina moniäänisiin soittoääniin asti. Pelisormien syyhytessä ei hallitukaan omaa armeijaa, vaan ohjastettiin virtuaalimatoa kohti pikseliomenoita. Listasimme 8 menneen ajan mobiili-ilmiötä, jotka jokainen vähän varttuneempi puhelinkäyttäjä varmasti muistaa.  

1. Logot

Menneinä mobiiliaikoina puhelimen taustakuvaksi ei tuosta vain napattu upeaa auringonlaskua tai oman kullan kuvaa. Sen sijaan luuriin tilattiin yksinkertaisia viivapiirroslogoja, jotka sitten näkyivät aloitusnäytöllä tyylikkään kaksivärisinä. Logojen värimaailma toki laajeni kun värinäytöt alkoivat putkahdella puhelimiin. Lopulta puhelimien aloitusnäyttöön pystyi tilaamaan myös värillisiä isompia kuvia eli taustakuvia. Logot tilattiin tekstiviestillä ja esimerkiksi aikakauslehtien aukeamat täyttyivät logomainoksista.

2. Soittoäänien tilaaminen

Jos puhelimen valmiit yksiääniset soittoäänet eivät miellyttäneet, yhdellä tekstiviestillä sai tilattua vaikka sen hetken listaykkösen. Legendaarinen Nokia Tune onneksi löytyi oletuksena suurimmasta osasta Suomessa myydyistä luureita. Soittoäänet olivat erityisesti nuoremman väen suosiossa, ja monotonisia kipaleita luukutettiin ahkerasti välitunneilla. Puhelinten kehittyessä kehittyivät myös soittoäänet: yksiäänisistä siirryttiin hiljalleen polyfonisiin soittoääniin ja lopulta ihan oikeaan musiikkiin.

3. Soittoäänien säveltäminen

Oman elämänsä mobiili-Mozarteille tarjottiin vanhemmissa luureissa mahdollisuus tehdä omat soittoäänensä. Mestariteosten säveltäminen onnistui kirjoittamalla nuotit kirjaimina ja numeroina. Jos musiikillista lahjakkuutta biisien laatimiseen ei löytynyt omasta takaa, saattoi netistä löytää valmiita kirjainyhdistelmiä, jotka pystyi syöttämään puhelimeen. Tässä esimerkkinä “nuotit” Frendien ikoniseen tunnussävelmään: 4c2 4g2 4#a1 4f2 4c2 4g2 4#a1 8#a2 8e2 4c2 4g2 4#a1 4f2 4c2 4g2 4#a1 8#a2 8e2.

4. Kuoret

Nykypuhelimiinkin saa erilaisia suojakuoria, mutta ilmiö ei missään nimessä ole uusi. Vanhempien puhelinten kuoret sai korvattua vaikkapa liekkikuvioilla, ja olipa joissain malleissa mahdollisuus tuunata itselleen täysin uniikit kuoret leikkaamalla lehdestä kuva, joka asetettiin puhelimen ja kuoren väliin. Jos luurista ei löytynyt tähän tarkoitukseen sopivia läpinäkyviä kuoria, tuunattiin kuoria esimerkiksi glitter-kynsilakalla.

5. Matopeli ja Space Impact

Ennen vihaisia lintuja ja Fortnitea puhelimella pelaaminen oli yksinkertaisempaa hupia.  Nokian luureista löytyivät muun muassa legendaariset Matopeli ja avaruuteen sijoittuva Space Impact. Vaikka toimintoja ei loputtomiin löytynytkään, nämä klassikkopelit olivat vähintäänkin yhtä koukuttavia kuin nykyiset vastineensa. Matopeliä voit pelata nykyäänkin – nimittäin tähän päivään päivitetyllä Nokia 3310:llä.

6. Kännykkäkorut

Kännyköitä voi somistaa koruilla nykyäänkin, mutta aikaisemmin kännykkään liitettävät, siitä roikkuvat korut olivat ehdoton juttu. Lähes jokaisessa puhelinmallissa oli paikka, johon korun voi kiinnittää, ja helyjä saikin hankittua joka lähtöön. Jotkut koruista jopa vilkkuivat puhelimen soidessa, jolloin kavereiden kateellisuudella ei ollut rajaa.

7. Tekstiviestin merkkimäärä

Muistatko ajan kun asiaa oli paljon ja tilaa vähän? Nykyään rajattu merkkimäärä ei saa enää tuskanhikeä kohoamaan otsalle, mutta joskus yksikin ylimääräinen merkki teki viestistä pelätyn tuplaviestin. Tämän takia rahoistaan tarkka tekstaaja saattoi KirjoittaaViestinsäIlmanVälilyöntejä säästääkseen merkkejä ja saldoa. WhatsAppin ja Facebook Messengerin rajoittamattomat merkit ovat siis ilonaihe, jota harvoin muistaa juhlistaa. Nostalgisesti tekstiviesteissä enimmäismerkkimäärä on edelleen sama 160 merkkiä.

8. Hymiöt vs emojit

Muistatko vielä, mitä <3-hymiö merkitsee? Tämän perinteisen “pienempi kuin kolme” -sydämen ovat jo korvanneet monessa värissä saatavat sydänemojit. :) -hymynaamaakaan ei monessa paikassa enää näe. Vanhoissa puhelimissa emojeita ei vielä ollut, ja erilaisia hymiöitä luotiin perinteiseen tapaan käyttämällä välimerkkejä ja kirjaimia. Erityisen yleistä oli luoda jonkinnäköisiä kuvia merkkejä käyttäen, tässä esimerkkinä välimerkeillä tehty Homer Simpson: (_8(|)

 

Artikkeli päivitetty 16.10.2018

Avainsanat:

teknologia Muita aiheita

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen

1/2024 Artikkelien toimitus

Näin saat puhelimen kestämään paremmin pakkasta – 5 niksiä

12/2023 Samu Malmelin

Nopea tarkistuslista hyvään tietoturvaan