Blogit

Mobiilidatan määrä räjähtää – tältä arkesi näyttää tulevaisuudessa

Internetissä liikkuvan datan määrän kasvulle ei näy loppua. Kun kuluttajat innostuvat jatkuvasti uusista sovelluksista ja samaan aikaan langattoman tiedonsiirtoverkon laatu kasvaa ja käyttökustannukset laskevat, bittien virta ihmisten laitteisiin voimistuu entisestään.

Suomalaiset mobiiliverkkojen käyttäjät ovat tiedonsiirtomäärissä maailman kärkijoukkoa. DNA:n kyselytutkimuksen perusteella tietoliikennekaistaa kuluu erityisesti videoiden parissa viihtymiseen sekä pelaamiseen verkossa. Enää perheet eivät kokoonnu pelkästään tv-vastaanottimien äärelle, vaan katselevat omilta laitteiltaan sosiaalisia videopalveluita ja elokuvia suoratoistopalveluista.

Vaikka dataa liikkuu jo nyt huippumääriä globaalisti mitattuna, määrät jatkavat kasvuaan edelleen.

– Tulevaisuudessa eniten kasvua on esineiden internetissä. Esineitä ei ole kytketty internetiin vielä siinä määrin, että ne näkyisivät tiedonsiirtomäärissä, sanoo Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Heikki Hämmäinen.

Esineiden internet tarkoittaa internetiin liitettäviä laitteita ja esineitä, joita voidaan ohjata verkossa. Verkkoon kytkettävät esineet helpottavat arkea, koska laitteet osaavat hoitaa rutiinitehtäviä automaation avulla. Verkossa voi olla esimerkiksi älytaloja kodinkoneineen, itseajavia ajoneuvoja ja muita laitteita, jotka välittävät dataa toisilleen ja reaaliaikaista informaatiota käyttäjilleen. Käyttäjä voi seurata esimerkiksi kotinsa toimintoja, energian kulutusta tai kutsua autonsa työpaikalleen verkon yli.

Viime vuosina ranteisiin kellojen tilalle ilmestyneet aktiivisuusrannekkeet eivät ole suoraan yhteydessä internetiin, mutta muutaman vuoden päästä nekin saattavat olla monien muiden mittalaitteiden tavoin verkossa.

– Erityisesti laitteiden välinen automaattinen liikenne kasvaa vielä pitkään. Liikennettä kasvattaa myös automaattinen videomonitorointi ja videotulkinta, uskoo professori Hämmäinen.

Verkkotekniikassa hypätään seuraavalle tasolle

Lisääntyvä data vaatii lisää kapasiteettia tietomäärien liikuttamiseksi viiveettä. Ihmiset haluavat jatkossakin elämyksiä, joita korkealaatuisten videoiden katselu, virtuaalitodellisuus ja sujuva pelaaminen tuottavat.

– Nämä yhdessä muodostavat todella suuren tiedonsiirron tarpeen. Kun on paljon videota, paljon ääntä, paljon pelejä ja sensoreita, tarvitaan todella nopea verkko, että kaikkia pystytään palvelemaan, DNA:n tuotekehitysjohtaja Ville Partanen sanoo.

Siihen nykyinen 4G-verkko ei yksin riitä, vaan ihmisten ja esineiden kommunikaation tarpeita varten tarvitaan seuraavan tason verkkoyhteys. 5G mahdollistaa suuremman tiedonsiirtokapasiteetin suuremmalla nopeudella erityisesti alueilla, joissa on paljon käyttäjiä, kuten kaupunkien keskustoissa.

– Tällä hetkellä videot pyörivät hyvin 4G-verkossa. Kun halutaan kissavideot yhä paremman laatuisina, että karvatkin erottuvat toisistaan tarkemmin, tarvitaan nopeampi verkko. Sitäkin varten me rakennamme nyt ja tulevaisuudessa 5G-verkkoa, toteaa DNA:n Partanen.

Laajakaistasta on muodostunut joka kodin perusedellytys kuten sähköistä ja vedestäkin. Ilman sitä olo tietoyhteiskunnassa tuntuisi ulkopuoliselta. Mutta, mitä arjellemme tapahtuisi, jos kaikki verkot kaatuisivat eikä edes älykodin pakastimen lämpötilaa voisi tarkkailla kännykän näytöltä, professori Heikki Hämmäinen?

– Jos mobiili-internet putoaisi pois päältä, maksaminen ja pankkitoiminta lakkaisivat. Sen mukana muun muassa kaikki ostaminen ja liikkuminen julkisilla liikennevälineillä vaikeutuisi.


Lehdistötiedote: DNA jälleen maailman kärjessä liittymäkohtaisessa mobiilidatan käytössä 

Avainsanat:

puhelimet puheenaiheet sovellukset teknologia tulevaisuus Teknologiaa ja tekoälyä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

9/2024 Artikkelien toimitus

DNA:n laitetilan uusi jäähdytysratkaisu tuottaa lämpöenergiaa jopa 500 kerrostaloasunnon tarpeisiin

9/2024 Artikkelien toimitus

Eeva Kolu vinkkaa, miten omaa älylaiteaikaa voi helposti karsia

9/2024 Artikkelien toimitus

Älylaitteiden käytön rajoittaminen on taito, jota lapsi ja vanhemmat voivat opetella yhdessä

9/2024 Heidi Havastila

Verkkorikollinen lähestyy nyt ensisijaisesti ihmistä, ei laitetta – ihminen voi kuitenkin olla myös tietoturvan vahvin lenkki