Blogit

Mobiilia kuvankäsittelyä osa 2: Näin pelastat epäonnistuneen kuvan

Onnistunut valokuva on monen tekijän summa. Kuvan täytyy olla tarkka, hyvin sommiteltu ja  valaistu sekä ennen kaikkea välittää tunnetta. Kaikki otokset eivät ammattilaisillakaan aina onnistu ja näissä tilanteissa kuvanmuokkaussovelluksista voi olla suuri apu. Kokosimme yhteen vinkit, joilla voit onnistua pelastamaan epäonnistuneen kuvan.

Terävöittäminen

Tarkkuus on yksi valokuvan oleellisimmista tekijöistä. Täysin heilahtanutta kuvaa ei voi enää pelastaa, mutta pientä epätarkkuutta on mahdollista korjata jälkikäteen useimmista kuvanmuokkaussovelluksista löytyvien terävöittämis- ja korostamisominaisuuksien avulla.
 
Terävöittäminen parantaa kuvan reunojen tarkkuutta, lisäämällä kuvaan kontrastia paikallisesti. Korostaminen selkeyttää kuvaa ja saa kuvan myös näyttämään terävämmältä. Jälkikäteen terävöittämisessä tulee olla kuitenkin maltillinen, sillä liiallinen terävöittäminen saa kuvan näyttämään luonnottomalta ja jopa pikselöityneeltä.

Kuvan rajaaminen

 Kuvaa rajaamalla, eli croppaamalla, voit esimerkiksi poistaa kuvan reunoilta epätoivottuja kohteita. Mieti kuitenkin tarkkaan miten kuvan rajaat, sillä kuvan kannalta relevantteja objekteja ei kannata leikata pois. Eräs croppaamisen tärkeimmistä säännöistä on, ettei henkilöitä tulisi rajata kuvassa nivelen kohdalta. Se saattaa tehdä lopputuloksesta kummallisen näköisen. Jos kohde on kuvattaessa rajautunut ikävästi, voit pelastaa kuvan rajaamalla sen uudelleen.
 
Muuttamalla kuvan rajausta ja sommittelua voit tehdä tylsästä kuvasta huomattavasti mielenkiintoisemman. Sommittelussa on hyvä muistaa, ettei kuvauksen kohteen kannata yleensä olla kuvan keskellä. Kuva onkin syytä leikata noudattaen niin kutsuttua kolmanneksien sääntöä, jolloin kohde sijoittuu kuvan kolmanneksiin jakavien pysty- ja vaakaviivojen risteyksiin. 
 
Alla olevaa puhelimella napattua kuvaa on muokattu käyttäen Google Kuvat -sovellusta ja toimenpiteinä käytetty muun muassa kuvan rajaamista ja valoituksen säätämistä.

Kuvan suoristaminen

 Henkeäsalpaava auringonlasku, upea maisema ja vino kuva. Tuttu tunne? Joskus muuten loistava kuva saattaa mennä pilalle, koska horisonttilinja ei olekaan täysin suora. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen. Monet kuvanmuokkaussovellukset sisältävät suoristamisominaisuuden. Kuvan suoristamisessa auttavat apuviivat, jonka avulla horisonttilinja on helpompi hahmottaa. 

Valaistuksen korjaaminen

 Valaistus on valokuvauksen kulmakiviä. Oikeastaan valokuvauksessa onkin nimenomaan kyse valon kuvaamisesta. Joskus nimenomaan valaistus saattaa kuitenkin aiheuttaa päänvaivaa.
 
Vastavalo on yksi valokuvaajien suurimmista vihollisista. Erityisesti selfieitä ottaessa vastavalo saattaa olla ongelma, koska aurinkoon päin katsominen aiheuttaa silmien siristelyä. Vastavaloon otettu kuva saa kuvan kohteen näyttämään tummalta, kun taas tausta saattaa olla todella kirkas. Näissä tilanteissa voit koittaa pelastaa kuvan säätämällä kirkkaus-, vaaleus- ja kontrastitasoja.
 
Joskus kuvatessa valoa on tarjolla liian vähän, ja vaikka uusien älypuhelimien kamerat ovatkin ottaneet suuria harppauksia hämäräkuvauksessa, kaipaavat hämärässä otetut kuvat usein jälkikäsittelyä. Hämäristä kuvista voi yrittää kaivaa esiin valoa säätämällä kirkkaus-, varjo- ja kontrastitasoja. Säädöt ovat eri sovelluksissa usein hieman eri nimillä.
 
Alla olevat kuvat ovat hyvä esimerkki siitä, mitä kohtuullisen kevyellä kuvankäsittelyllä saadaan aikaiseksi hieman epäonnistuneelle kuvalle. Kuva on napattu käyttäen Samsung S6:ta ja alemman kuvan muokkaukset on tehty Google Kuvat -sovelluksella. Muokkauksista näkee hyvin, kuinka esimerkiksi vino horisontti on suoristettu, ja kuinka kuvan hämärä valaistus on saati näyttämään hieman valoisemmalta.

Lue älypuhelimella kuvaamisesta täältä.

Avainsanat:

kuvaaminen vinkit Kohokohtien kuvaamista

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

9/2024 Artikkelien toimitus

DNA:n laitetilan uusi jäähdytysratkaisu tuottaa lämpöenergiaa jopa 500 kerrostaloasunnon tarpeisiin

9/2024 Artikkelien toimitus

Eeva Kolu vinkkaa, miten omaa älylaiteaikaa voi helposti karsia

9/2024 Artikkelien toimitus

Älylaitteiden käytön rajoittaminen on taito, jota lapsi ja vanhemmat voivat opetella yhdessä

9/2024 Heidi Havastila

Verkkorikollinen lähestyy nyt ensisijaisesti ihmistä, ei laitetta – ihminen voi kuitenkin olla myös tietoturvan vahvin lenkki