Mobiili kiertotalous - sovellukset paremman maapallon puolesta

Kiertotalous on ilmiö, jonka on voinut huomata muun muassa aikaisempaa ekologisemmista kulutustottumuksista sekä satojen metrien jonoista tavallisille kirpputoreille. Myös eri kaupunkien Facebook-kirpparit, kuten esimerkiksi Helsingin Kallio kierrättää tai vaikkapa Hämeenlinna kirpputori keräävät jopa tuhansia aktiivisia käyttäjiä. Kierrätysbuumi on heijastunut myös aikamme toiseen ilmiöön, älylaitteisiin. Sovellusmarkkinoilta löytääkin jo muutamia sovelluksia, joilla voi laittaa vanhat vaatteet, käytetyt tavarat ja jopa ylijäämäruoan kiertämään.

Sovellukset toteuttamassa kiertotaloutta

Aiemminkin Appisessa esiintynyt ResQ on sovellus, joka pyrkii poistamaan ravintoloiden hävikkiruoan. Useassa ravintolassa esimerkiksi lounaalta jää annoksittain ruokaa yli, ja suurin osa siitä on perinteisesti heitetty suoraan roskakoriin. ResQ:a käyttämällä ravintola voi laittaa ylijäämäruokansa myyntiin. Sovelluksen käyttäjä voi tarkastella kartalta ravintoloiden tarjontaa ja valita helposti kohtuuhintaisen annoksen. Molemmat ResQ:a käyttävät osapuolet voittavat: käyttäjä saa huokean kulinaarisen nautinnon ja ravintola pääsee eroon ylimääräisestä ruoastaan korvausta vastaan. Vielä kolmaskin voittava osapuoli löytyy: ympäristö.

Zadaalla taas laitetaan vanhat vaatteet kiertoon. Parasta palvelussa on, että Zadaa-profiiliin voi syöttää omat mitat ja tämän jälkeen sovellus antaa suosituksia käyttäjälle sopivista ostajista ja myyjistä. Aiemmin mainitut kilometrijonot fyysisille kirpputoreille voi myös unohtaa: kaupat tehdään suoraan myyjää tapaamalla tai postin välityksellä. Jos muutakin käytettyä tavaraa kuin vaatteita lojuu nurkissa kierrätystä odottamassa, kannattaa ottaa haltuun Tori.fi:n tai Huuto.net:in mobiilisovellukset.

Mobiilin ja kiertotalouden liitolla on tulevaisuutta

Myös DNA:n yritysvastuupäällikkö Hanna Haapakosken mukaan kiertotalous on aiheena lyönyt itsensä läpi. Ihmiset ovat alkaneet ymmärtää mistä siinä on kysymys ja miksi se on tärkeää. Haapakoski uskoo myös, että kiertotalous ei ole ilmiönä ohimenevä, sillä sen kehittäminen on nykyisellä kulutuksella ja ympäristön kuormituksella jopa välttämätöntä maapallon kestävyyttä ajatellen.

Mobiiliteknologialla ja -sovelluksilla on Haapakosken mukaan suuri merkitys kiertotalouden toteutumisessa, sillä mitä vaivattomammaksi kiertotalous kuluttajille tehdään, sitä paremmin se myös loppujen lopuksi toteutuu. Parasta tässä on Haapakosken mukaan se, että sovellukset kuten Zadaa ja ResQ ovat myös oikeasti hyödyllisiä ja tuovat lisäarvoa elämään muutenkin kuin ekologisuuden näkökulmasta. Kierrättäminen saattaa siis tapahtua jopa huomaamatta.

Haapakoski muistuttaa myös energiaromun kierrättämisen tärkeydestä. DNA:lla vanhojen mobiililaitteiden kierrättäminen onnistuu helposti DNA Vaihtohyvityksen kautta. Tuomalla ehjän ja toimivan laitteesi DNA Kauppaan saat 20 - 414e hyvityksen uutta laitetta ostettaessa. Katso tarkemmin täältä.

Lataa ResQ iOS:ille ja Androidille

Lataa Zadaa iOS:ille ja Androidille

Avainsanat:

sovellukset

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!