Mikä on Tubecon? Tapahtuman tuottajan vinkit vanhemmille

Tubecon järjestetään Hartwall Areenalla 12.-13.8.2016. Tapahtuma on suunnattu lapsille ja nuorille - viime vuonna kävijöiden keski-ikä oli 14 vuotta. Monille vanhemmille Tubecon ja tubekulttuuri ovat kuitenkin vielä vieraita asioita. Siksi tapahtumaa alusta asti tuottamassa ollut Tiia Hamro-Drotz kertoo nyt, mistä Tubeconissa on oikein kyse.

Mitä Tubeconissa tehdään?

Hamro-Drotzin mukaan Tubeconissa - kuten YouTubessakin - vuorovaikutus ja kohtaaminen ovat yksi tärkeimmistä asioista. Nuoret pääsevät näkemään kasvotusten fanittamiaan tubettajia, joiden videoita he katsovat YouTubesta päivittäin.

Tubeconissa järjestetään Meet & Greet -tapahtumia, joissa tubettajat ja fanit saavat mahdollisuuden kohdata, ja esimerkiksi pelialueella nuoret pääsevät pelaamaan pelitubettajien kanssa. Lisäksi eri lavoilla on paljon ohjelmaa. Esimerkiksi paneelit ovat aiempina vuosina vetäneet yleisöön paljon nuoria ja lapsia - he tahtovat päästä kuulemaan tubettajien ajatuksia.

Yksin, kaveriporukalla vai vanhemman kanssa?

Aika moni nuori tulee Tubeconiin kaveriporukassa tai vanhempien kanssa. Ennen tapahtumaa täytyykin arvioida, pärjääkö nuori tapahtumassa ilman aikuista. Hamro-Drotz muistuttaa, että Tubecon on lasten ja nuorten tapahtuma, eli siinä mielessä on turvallista tulla yksinkin. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että Tubeconissa on tavallaan festarimeininki: paljon ruuhkaa, jonottamista ja kiljuvia faneja. Tubecon suosittelee, että alle 13-vuotiaat tulevat tapahtumaan vanhemman, sisaruksen tai kaveriporukan kanssa. Muilta osin päätös on myös paljon lapsesta kiinni: toiset tulevat rohkeasti yksin kavereiden kanssa ja toiset itse pyytävät vanhemman mukaan.

Jos lapsi lähtee Tubeconiin ilman aikuista, kannattaa nämä pelisäännöt käydä läpi yhdessä:

  1. Pidä huolta kaverista

  2. Pidä huolta omista tavaroista. 
    Pohtikaa yhdessä, mitä arvotavaroita kannattaa ottaa mukaan - väkijoukossa on aina suurempi riski tavaroiden katoamiseen.

  3. Muista syödä ja juoda. 
    Moni saattaa unohtaa nämä, kun on niin hauskaa. Syömiseen ja juomiseen kannustetaan myös Tubeconin puolesta päälavan juonnoissa ja kaikki ravintolat kaikissa kerroksissa ovat auki.

  4. Pidä taukoja. 
    Moni jännittää ja on innoissaan menossa koko ajan, mutta välillä on hyvä pitää myös taukoja hektisen tapahtuman aikana.

Tubekulttuuri tutuksi

Tubecon on aina tehty yhdessä tubeyhteisön kanssa. Tapahtuma lähti liikkeelle siitä, kun joukko tubettajia piti Tampereella ison miitin vuonna 2014, jonne tulikin yllättävän paljon faneja paikalle. Tällöin tubettajat ymmärsivät, että tarvitaan oikea turvallinen tapahtuma ja ottivat yhteyttä Risto Kuulasmaahan, joka lähti tuottamaan tapahtumaa. Nyt Tubecon järjestetään kolmatta kertaa Hartwall-areenalla, ensimmäistä kertaa kaksipäiväisenä. Tubekulttuuri on niin monipuolinen, että kaiken mahduttaminen yhteen päivään ei ole enää tarkoituksenmukaista. Kaikkia tubettajia yhdistää videoiden julkaiseminen YouTubessa, mutta genrejä löytyy todella paljon. Videoita tehdään meikkaamisesta, mopoilusta, ruoasta - oikeastaan ihan kaikesta.

Tubekulttuuri on siis hyvin laaja käsite, joten Hamro-Drotz kertoo vielä siitä, miten itse käsittää sanan merkityksen. Ensinnäkin nuoret siis seuraavat tubettajien videoita ja haluavat nähdä kasvotusten fanittamiaan tubettajia, aikamme rokkitähtiä. “Erityispiirre on se, että moni tubettaja ei koe olevansa tähti tai stara, eikä halua välttämättä sellaista statusta. He haluavat olla tavallisia ihmisiä, tavallisten ihmisten kanssa. Se on kiehtovaa tubekulttuurissa. Lapset ja nuoret seuraavat tubettajia, koska heihin on helppo samaistua.”, Hamro-Drotz hehkuttaa.

Ohjelmaa myös vanhemmille

Vanhemmille on mielenkiintoista ohjelmaa My Future -lavalla, josta löytyy myös aikuisparkki ja alueen ainoa anniskelupiste. Hamro-Drotz suosittelee vanhemmille esimerkiksi tubettaja Pinkku Pinskun äidin Jaana Sanaksenahon puheenvuoroa lauantaina klo 18.00. Jaana on tukenut Pinskun tubettamista alusta asti - äiti ja tytär esimerkiksi keskustelevat paljon sosiaalisessa mediassa tulevasta palautteesta. Samanlaiseen avoimeen mieleen ja osallistumiseen Hamro-Drotz kehottaa muitakin vanhempia.

Lopuksi Hamro-Drotz rohkaisee vanhempia lähtemään mukaan Tubeconiin avoimin mielin. Siellä pääsee näkemään ja kokemaan konkreettisesti, mistä tämän päivän yhdessä isoimmassa nuorisokulttuurin haarassa, eli tubekulttuurissa, on kyse.

Tubecon järjestetään 12.-13.8.2016 Hartwall-areenalla

​Tule kokemaan virtuaalitodellisuus DNA Vauhtisimulaattorissa

Avainsanat:

viihde some

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!