Blogit

Mihin kahden gigan kaapelikaistaa tarvitaan? Yli 100 000 kotitaloutta voi jo nauttia DNA:n huippunopeasta netistä

Pätkivä ja hidasteleva netti on yksi suurimmista nettiyhteyksiin liittyvistä ärsytyksen aiheista. DNA toi toukokuussa kotitalouksille tarjolle huippunopean kahden gigabitin liittymän kiinteässä laajakaistaverkossa, kaapelilaajakaistassa ja Ethernet-teknologiassa. Palvelu on ollut toukokuusta alkaen tarjolla yli 100 000 kotitaloudelle Suomessa, ja palvelualue kasvaa koko ajan. DNA:n laajakaistaliiketoimintajohtaja Mikko Kannisto kertoo, mitä uusilta nettiliittymiltä voi odottaa.

Tiedonsiirtomäärät ovat kasvaneet Suomessa viime vuosina merkittävästi. Luotettavien yhteyksien tarve kasvaa myös tulevaisuudessa etätyöskentelyn, nettipelaamisen ja videostriimauksen yleistyessä ja perinteisten palvelujen siirtyessä verkkoon. 

“Lanseerasimme toukokuussa 2024 ensimmäisenä operaattorina Suomessa kahden gigan laajakaistaliittymät kaapeliverkossa. Kahden gigabitin palvelut saavuttivat toukokuussa yli 100 000 kotitaloutta ympäri Suomen. Ensimmäisenä nopeat yhteydet ovat olleet laajasti tarjolla Kuopiossa, Porissa, Tampereella, Jyväskylässä, Turussa ja Vaasassa jo toukokuussa. Palvelualue kasvaa koko ajan”, kertoo DNA:n laajakaistaliiketoiminnan johtaja Mikko Kannisto.

Ensimmäisenä nopeat yhteydet ovat olleet laajasti tarjolla Kuopiossa, Porissa, Tampereella, Jyväskylässä, Turussa ja Vaasassa.

“Esimerkiksi Kuopiossa ja Porissa lähes kaikki asunnot ovat jo palvelujen piirissä. Tämä tarkoittaa useita kymmeniä tuhansia kotitalouksia, joihin palvelut ovat saatavilla”, iloitsee Kannisto.

Uusia kiinteistöjä ja alueita päivitetään uusien palveluiden piiriin jatkuvasti, ja tavoite on, että koko DNA:n kaapeliverkko on uusien nopeampien palveluiden piirissä vuoden 2026 aikana. Lisäksi DNA päivittää kaapeliverkon palveluita uuteen laitteistoon.

Mitä kahden gigan nopeus tarkoittaa?

“Päivitämme kaapeliverkkomme laitteistoa jatkuvasti entistä modernimmaksi. Tietyllä tavalla yhteys tuodaan entistä lähemmäs yksittäistä asiakasta. Näin ollen kaapeliverkon laitteisto palvelee pienempää määrää asiakkaita ja mahdollistaa aikaisempaakin luotettavammat ja nopeammat palvelut”, sanoo Kannisto.

Kannisto muistuttaa, että nopeat nettiyhteydet pääsevät arvoonsa erityisesti silloin, kun käsitellään isoja datamääriä. Olipa kyseessä suurten tiedostojen lataaminen, sisällön lataaminen pilveen tai multimediatiedostojen jakaminen, nettikäyttäjät voivat tehdä kaiken huomattavasti nopeammin kahden gigan laajakaistalla verrattuna esimerkiksi 100 megan yhteyteen. Tämä lisää tuottavuutta ja tehokkuutta erityisesti etätyöntekijöille, sisällöntuottajille ja yrityksille.

”Kahden gigan yhteydellä voi helposti suoratoistaa useita 4K- tai jopa 8K-videoita samanaikaisesti ilman puskurointia tai laadun heikkenemistä. Netin hidastelu onkin tutkitusti yksi suomalaisia eniten verkkoasioissa ärsyttävä tekijä. Nyrkkisääntönä tarvetta nopeammalle nettiyhteydelle on syytä arvioida silloin, kun kotitaloudessa harrastetaan pelaamista ja videostriimausta, tai kun useampi henkilö tekee etätöitä samanaikaisesti”, hän havainnollistaa.

“Myös pelaajat pääsevät nauttimaan viiveettömästä nettipelaamisesta nopeammilla vasteajoilla, sujuvammalla pelattavuudella ja nopeammilla pelipäivitysten ja -korjausten latauksilla. He voivat myös suoratoistaa peliään korkealaatuisena ilman, että se vaikuttaisi pelin suorituskykyyn”, jatkaa Kannisto.

Rohkea valinta mahdollistaa jopa 10 gigabitin yhteyden

DNA:lla on vahva historia kaapeliteknologian kehittämisessä. Kiinteän verkon markkinajohtajan asema ei ole syntynyt sattumalta, vaan kehitystyötä on tehty pitkäjänteisesti. Viime vuosien aikana DNA on investoinut merkittävästi kiinteän verkon palveluiden kehitykseen ja laajentumiseen.

Suurin osa DNA:n kiinteän verkon palveluista toimitetaan kotitalouksiin valokuidulla tai kaapelilla, ja DNA:n tarjoamat kaapelilaajakaistayhteydet perustuvat pääsääntöisesti kiinteistöön asti tuotavaan valokuituun. Kaapelilaajakaistayhteydet jaetaan huoneistoihin tällöin kiinteistön antennisisäverkkoa hyödyntäen. Tämä mahdollistaa nopeat yhteydet kiinteistöissä ilman mittavia sisäverkon saneerauksia.

”Teimme 2000-luvulla rohkean valinnan kehittää laajakaistapalveluita kaapeliteknologian päälle puhelinverkon sijaan, mikä on mahdollistanut huoneistoon asti tarjottavat, jopa gigan yhteydet myös vanhoissa kiinteistöissä ilman sisäverkon remontointia”, Kannisto toteaa.

Uudet palvelut tarjoavat nyt asiakkaalle entistäkin enemmän vaihtoehtoja löytää juuri omiin tarpeisiin sopiva yhteys. DNA:lla on kiinteässä laajakaistassa markkinoiden laajin valikoima nopeuksia, jolla pyritään varmistamaan, että jokaiselle asiakkaalle löytyy omiin tarpeisiin ja kukkarolle sopiva nettiyhteys.

“Verkkoon tehtyjen investointien myötä pystymme tarjoamaan asiakkaillemme vieläkin luotettavimpia ja nopeampia palveluita kasvaviin tiedonsiirtotarpeisiin”, Kannisto sanoo.


Mikä kahden gigan laajakaista?

•    DNA lanseeraa ensimmäisenä operaattorina Suomessa kahden gigan laajakaistaliittymät kaapeliverkossa.
•    Alkuvaiheessa palvelu tulee tarjolle yli 100 000 kotitalouteen ympäri Suomen.
•    Palvelut ovat laajasti saatavilla Kuopiossa, Porissa, Tampereella, Jyväskylässä, Turussa ja Vaasassa jo toukokuussa. 
•    Uusia kiinteistöjä ja alueita päivitetään uusien palveluiden piiriin jatkuvasti, ja tavoite on, että koko DNA:n kaapeliverkko on uusien nopeampien palveluiden piirissä vuoden 2026 aikana.

Avainsanat:

Nettiä ja nopeutta

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

9/2024 Artikkelien toimitus

DNA:n laitetilan uusi jäähdytysratkaisu tuottaa lämpöenergiaa jopa 500 kerrostaloasunnon tarpeisiin

9/2024 Artikkelien toimitus

Eeva Kolu vinkkaa, miten omaa älylaiteaikaa voi helposti karsia

9/2024 Artikkelien toimitus

Älylaitteiden käytön rajoittaminen on taito, jota lapsi ja vanhemmat voivat opetella yhdessä

9/2024 Heidi Havastila

Verkkorikollinen lähestyy nyt ensisijaisesti ihmistä, ei laitetta – ihminen voi kuitenkin olla myös tietoturvan vahvin lenkki