Blogit

Mietityttääkö palkka, kesätyöntekijä? Tässä asiantuntijoiden vinkit!

Palkkaus – samaan aikaan sekä puhututtava että vaiettu aihe, joka tuntuu hikoiluttavan kämmeniä ja tuottavan hankalia keskustelun aloituksia alasta tai työkokemuksesta riippumatta. Vaikka kesätyöpaikan saaminen ja työkokemuksen karttuminen onkin jo sinällään hieno ja helpottavalta tuntuva juttu, voi työstä saatava korvaus jäädä monelle kysymysmerkiksi. Palkasta ei kuitenkaan kannata tehdä sen suurempaa mörköä, vaan ottaa asiasta ja omista oikeuksista rohkeasti selvää!

Tämän allekirjoittavat DNA:n rekrytointiasiantuntija Laura Frisk ja palkanlaskennan asiantuntija Mona Väisänen. Työuransa alkupuolella ahertavat kesätyöntekijät ovat DNA:lla tuttu näky, sillä tänäkin kesänä yrityksessä työskentelee yli sata kesätyöntekijää. Rekrytointialan asiantuntijana Frisk kuitenkin tunnistaa kesätyönhakijan kipuilun mitä tulee palkkakeskusteluun tai sen esiin nostamiseen:

”Mikäli palkkaus on epäselvä, kysymykset palkasta voi hyvin nostaa esille jo alkuvaiheessa, sitä ei pidä pelätä! Samoin voi kysyä ihan suoraan, mikä palkkaukseen vaikuttaa tai mistä palkka koostuu.”

Palkkauksen vastuut ja velvollisuudet

Kesätyöntekijän palkkaan vaikuttaa pääsääntöisesti toimiala, työn vaatimukset ja työkokemus. Työehtosopimuksesta on hyvä ottaa selvää, sillä se määrittää usein pohjan sille, millaista palkkaa työstä maksetaan. Lisäksi palkkaa voivat kerryttää myös erilaiset työstä maksettavat lisät sekä mahdolliset provisiot.

”Työpaikalta saatu palkkalaskelma on aina hyvä käydä läpi. Mikäli siinä ilmenee jotakin kysyttävää, kannustan jokaista kesätyöntekijää ottamaan yhteyttä henkilöstöosastoon tai esihenkilöönsä hyvin matalalla kynnyksellä”, Väisänen kehottaa.

Siinä missä kesätyöpaikan velvollisuuksiin kuuluu maksaa palkka oikein ja ajallaan, myös kesätyöntekijän tulee pitää kiinni omista velvollisuuksistaan. Kesätyösopimus on hyvä muistaa pyytää kirjallisena ja käydä se huolella läpi. Frisk huomauttaa, että verokortti tulee toimittaa työnantajalle ja omaa taloutta on hyvä muutenkin seurata:

”Omasta historiasta tulee mieleen, että opiskelijan tulee seurata tulorajoja, mikäli nostaa opintotukea. Kirjallinen työsopimus on selkeä, kun näkee mitä on sovittu ja mitä kohdat tarkoittavat.”

Kaikki irti kesätyöstä

Kun kesätyöpaikan on onnistunut saamaan, on aika lunastaa lupaukset. Palkan eteen on myös tehtävä hommia.

”Kesätyöpaikat on nuorelle näytönpaikkoja. Kun tehdään rekrytointi, oletetaan että tehtävään valittu kesätyöntekijä myös käyttää niitä tietoja ja taitoja, joita hän on hakiessaan painottanut. Uudet ja vaativatkin tilanteet kannattaa ottaa reippaasti vastaan, sillä niistä selviytyminen on parasta antia”, Väisänen kertoo.

Myös Frisk kehottaa tarttumaan kaikkiin työtehtäviin reippaalla asenteella, ilman ennakkoluuloja ja osoittaa arvostusta tekemäänsä työtä kohtaan. Se nimittäin palkitaan.

”Koskaan ei tiedä kenet tapaa ja mihin se voi viedä. Kannattaa tutustua ihmisiin ja työpaikkaan avoimesti”, Frisk sanoo hymyillen.

Hymyn takana piilee omakohtainen kokemus, sillä urapolkua torimyyjästä rekrytointiasiantuntijaksi vauhditti eteenpäin torilta saatu kontakti.

”Sillä, että antaa itsestään työpaikalla mahdollisimman hyvän kuvan, ei voi mennä pieleen”, Väisänen kiteyttää.

 

***

Artikkeli on julkaistu alun perin Oikotien Vastuullinen kesäduuni -sivustolla. DNA on mukana Vastuullinen kesäduuni 2020 -kampanjassa.

Pääkuvassa DNA:n kesätyöntekijä Sanna-Kaisa Julin.

Avainsanat:

Töitä ja oppimista Vastuullisuutta ja huolenpitoa

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

12/2024 Artikkelien toimitus

Pelko ja häpeä estävät lasta hakemasta apua nettihäirintään

11/2024 Artikkelien toimitus

Laita hyvä kiertämään – Vaihtokapula tukee joulun aikaan Apuu-chatia

11/2024 Julia Arko

”Uskallan olla oma itseni” – Jenni on viihtynyt jo 20 vuotta DNA:lla

11/2024 Jussi Tolvanen

DNA:n toimitusjohtaja: Toimistopakko kielii luottamuspulasta tai laiskasta johtamisesta