Lupa olla suorittamatta: Vapaa-ajan ei tarvitse olla tavoitteellista

Elämme melko suorituskeskeisessä kulttuurissa, jossa meitä on nuoresta asti kannustettu olemaan aktiivisia ja reippaita. Pyrimmekin jatkuvasti kehittymään ja asettamaan tulevia tavoitteita. Aina ei kuitenkaan jaksa – eikä tarvitsekaan.

Pidän paljon juoksemisesta, mutta lähes aina, kun tämä nousee esille, saan vastata kysymyksiin, kuten "kuinka usein käyt lenkillä, mihin treenaat, missä juoksutapahtumissa olet käynyt". Juoksu ei kuitenkaan ole minulle ollenkaan tavoitteellista puuhaa, jos ei sen antamaa lupaa syödä jäätelöä lasketa. En osallistu juoksutapahtumiin, enkä halua kehittyä juoksemaan jotakin tiettyä matkaa, eikä minulla ole aikatavoitetta. Haluan juosta, koska se on hyvä tapa saada raitista ilmaa, tuuletella ajatuksia ja katsella vuodenaikojen vaihtumista.

Näin joulun ja vuoden vaihtumisen lähestyessä yritämme saada kaikki keskeneräiset työt valmiiksi. Samaan aikaan suorituspaineita lisäävät joulukiireet kuten lahjojen hankkiminen, ruokasuunnittelu ja kodin koristelu. Tämä, yhdistettynä vallitsevaan pimeyteen, saa mielen välillä väsymään.

Itsekin käytän melko paljon aikaa kaikenlaiseen joulupuuhailuun ja saan mielihyvää esimerkiksi leipomisesta läheisilleni. Pidän muutenkin ajatuksesta, että muiden eteen käytetään aikaa ja vaivaa, eikä vain keskitytä itseensä. Kaikki sellainen tekeminen, joka vie huomion pois oman navan tuijottamisesta ja tuottaa hyvää mieltä muille, on mielestäni arvokasta.

Suoritamme kuitenkin vähän liikaa elämäämme. Haluamme kehittää kaikkia osa-alueitamme huippuunsa ja vieläpä samanaikaisesti. Myös media tukee tätä ajatusta vinkkiartikkeleilla ja menestystarinoilla supersuorittajista. Siinä ei ole mitään vikaa, jos pystyy pitämään järjen mukana. Epäilen kuitenkin, että kannattaako kaikkea vapaa-aikaansa himourheilla tai herätä viideltä kehittämään itseään ennen työpäivän alkua. Tosiasiassa kun millään muulla "suorituksella" ei ole niin suurta merkitystä, kuin sillä ajalla, minkä läheistensä kanssa on viettänyt.

Hyvää joulun odotusta kaikille!

Vilhelmiina

Avainsanat:

vastuullisuus hyvinvointi mutkaton työ Lapsiperheen arkea

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

5/2022 Artikkelien toimitus

Elämä on sitä mihin aikamme käytämme

5/2022 Samu Malmelin

Näin saat netin toimimaan myös mökillä

Mökkeillessäkin on kiva nauttia toimintavarmasta nettiyhteydestä
5/2022 Helena Vartiainen

Tutut turvallisuusohjeet tehoavat uusiinkin pöpöihin 

Outojen linkkien avaamatta jättäminen ja sovellusten lataaminen vain virallisista sovelluskaupoista ovat monelle tuttuja turvallisuusohjeita. Niiden noudattaminen säästää monilta harmeilta.
4/2022 Samu Malmelin

DNA tutki: Vinkit lapsen puhelimenkäytön yleisimpiin huolenaiheisiin

Kokosimme vastauksia niistä lapsen puhelimenkäyttöön liittyvistä asioista, jotka askarruttivat eniten koululaistutkimukseen osallistuvia vanhempia.