Blogit

Lisää kapasiteettia, kuuluvuutta ja nopeutta – siirtymä 4G:stä 5G:hen on evoluutio, ei revoluutio

DNA rakentaa ja parantaa jatkuvasti 4G- ja 5G-verkkoyhteyksiään eri puolilla Suomea. 5G-verkon rakentamisen yhteydessä myös 4G-verkkoa päivitetään uusimpaan 4G-sukupolven teknologiaan. Tämä tuo merkittäviä kapasiteetti- ja kuuluvuusparannuksia myös 4G-palveluihin.

5G-verkon rakentamisen yhteydessä DNA päivittää samalla 4G-verkkoaan. Tämän lisäksi 4G-verkkoon tehdään kohdennettuja laajennuksia eri puolilla Suomea vielä ennen 5G:n tulemista alueelle.

"5G-verkkoa rakennetaan ensin sinne, missä asuu eniten ihmisiä, kuten isoimpien kaupunkien keskusta-alueille. Tämän lisäksi rakennamme 5G-verkkoa paikkoihin, missä on jo erityisen paljon 4G-liikennettä, kuten esikaupunkien pientaloalueille. Näillä alueilla 5G:stä on eniten hyötyä ja sille löytyy aktiivisia käyttäjiä", kertoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

Lisäksi esimerkiksi joillakin yritysasiakkailla voi olla tarve huippunopeille 5G-yhteyksille.

"Ilman muuta tahdomme tuoda nopeat yhteydet myös heidän ulottuvilleen", jatkaa Laari.

Kyseessä on evoluutio, ei revoluutio

5G-teknologiastandardi kehittyy jatkuvasti, ja sen ominaisuuksien odotetaan paranevan vielä pitkään. Kehitys jatkuu askel askeleelta aina 6G:n tulemiseen saakka, mikä ajoittuu arviolta tämän vuosikymmenen loppupuolelle.

Kehittyvän 5G-teknologiastandardin myötä niin verkkoon kuin päätelaitevalikoimaankin tulee lähivuosina lisää uusia ominaisuuksia. On mahdollista, että 5G on perusominaisuus kaikissa uusissa älypuhelimissa jo ensi vuonna.

"5G on paljon muutakin kuin perinteinen mobiililaajakaista. Odotusarvo kohdistuu uusiin käyttökohteisiin, joita on visioitu paljon. Aika näyttää, millaisia mahdollisuuksia 5G avaa esimerkiksi älyliikenteelle, logistiikalle ja tehdasautomaatiolle", kuvailee Laari.

Teknologiastandardien kehityksessä ei kuitenkaan ole kyse revoluutiosta, vaan evoluutiosta.

"Myös 4G kehittyy vielä pitkään 5G:n rinnalla. Tulevaisuudessa suurin osa 4G:n ja 5G:n toiminnallisuuksista tulee tosin ohjelmistopäivitysten kautta, mikä ei vaadi mittavia rautapäivityksiä", sanoo Laari.

4G-palvelut eivät siten heikkene 5G:n tulon myötä. Vähitellen kuitenkin 4G:tä ja 5G:tä vanhemmat teknologiat alkavat jäädä pois, ja niistä vapautetaan resursseja uusien teknologioiden käyttöön.

"Sen sijaan, että veisi uusia sovelluksia 2G- ja 3G-yhteyksien päälle, kannattaa katse jo kääntää 4G:n ja 5G:n suuntaan", huomauttaa Laari.

Mobiiliverkot ovat osa yhteiskunnan keskeistä infrastruktuuria

5G-mobiiliverkon rakentamisen yhteydessä 4G-verkko nostetaan samalla viimeisimpään 4G-teknologiasukupolveen, jotta sen koko kapasiteetti saadaan käyttöön. Lisäksi osa 4G-mobiiliverkon käyttäjistä siirtyy vähitellen 5G-verkon käyttöön, mikä osaltaan myös vapauttaa 4G-verkon kapasiteettia.

Todennäköisesti tämän vuosikymmenen puoliväliin mennessä reilusti yli puolet mobiilidatavolyymistä on jo 5G:ssä. Silloin 5G:stä tulee dominoiva teknologia", arvioi Laari.

Ensimmäisessä vaiheessa 5G toteutetaan uudella 3,5 gigahertsin taajuusalueella, mikä sopii erityisen hyvin juuri taajama-alueiden verkon rakentamiseen. Tämän jälkeen 5G tuodaan myös matalammille 4G-taajuuksille, mikä mahdollistaa sen laajentumisen myös haja-asutusalueille sekä sujuvan migraation 4G:stä 5G-tekniikkaan. Tänä vuonna huutokaupattavat 26 GHz taajuudet soveltuvat parhaiten erilaisten pistemäisten verkkojen rakentamiseen esimerkiksi tehdaskampusalueille.

"Haja-asutusalueilla 5G:n hyödyt näkyvät ensisijaisesti jonkin verran parempana kapasiteettina ja nopeutena. Aivan samoja hyötyjä kuin taajama-alueilla ei haja-asutusalueilla yleisesti saavuteta, koska 5G ei tuo merkittävää lisäystä siellä käytettävään taajuuskaistaan", kuvailee Laari.

Tietoliikenneyhteyksien tärkeys yhteiskunnan toiminnan kannalta keskeisenä perusinfrastruktuurina on korostunut koronaepidemian myötä.

"Meille on tärkeää, että olemme voineet pitää tämän keskeisen perusinfran kunnossa ja kehittäneet sitä entisestään myös poikkeusaikana", sanoo Laari.

DNA:n mobiiliverkkoliikenne kasvoi todella merkittävästi epidemian alkuvaiheessa ja hallituksen tehdessä ensimmäisiä linjauksiaan.

"Nyt tilanne on tasaantunut. Näemme jo dataliikenteessämme sen jokakeväisen ilmiön, että datankäytön huiput loivenevat sitä mukaa, kun kelit paranevat. On hyvä, että myös poikkeusoloissa ihmiset tahtovat ulkoilla ja nauttia keväästä", toteaa Laari.

 

Avainsanat:

Teknologiaa ja tekoälyä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

3/2024

Älä menetä rahojasi pankkitunnushuijauksessa – tunnistaudu mobiilivarmenteella

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen

1/2024 Artikkelien toimitus

Näin saat puhelimen kestämään paremmin pakkasta – 5 niksiä